AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Ni jedan me nije ostavio na putu.
1 kvar lezaj je zujao bar 3000km.
2 kuciste termostata i vise, manifestuje se blagim gubljenjem rashladne tecnosti, pre sam trosio onu za vetrobran i vidim ovu fali pa dolijem do servisa.
3 polugica i pedala su spojeni kao kuka i auto prikolica tako neki sistem, sasvim normalno sam nabio tu polugicu i odvezao do servisa. Moglo je i tako da se vozi ali nisam zeleo da rizikujem ili sto su predlagali da se vezicom plasicnom osigura ili probusi rupica i uvrne saraf.
Dvojica iz sela imaju Golfa 6 sad dal 1,6 ili 2,0 potrefi im se da u mesec dana odu dizne ili pumpa nemam pojma, obojica oko 1 200e kvar.

To oko dizni, novija vozila danas zahtevaju cistije gorivo!! Zbog toga 90% slucajeva crkavaju pumpe i dizne..
Jbg nas narod naucio vecito sipati iz kanistera, balona, kanti..
Evo jedan ovde na 1.9tdi cetiri para dizni menjao, jednu ili dve pumpe.
Covek ubedjen da to mora tako...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Auto industrija neće više napraviti auto kao što je bio golf 2 i mečka 124.Sad nas deru na održavanju.Trenutno vozim Vectru C Karavan 1,9 multi jet 150ks i Peugeot Partner 1,6 hdi 75ks.Ovaj pežo mi slučajno zapao,bio u firmi auto na lizing.Posle 4 g. ga prodavali i kupim ga za 4850evra,65000km bilo na satu.Kupio ga početkom 2016 i sada ima 160000 km.Dao im 1250 evra odmah i onih 3600evra mi odbijali po 200 evra 1,5 g. od plate.Za sada samo redovan servis i gas.Po meni odličan auto,nema plivajući i ne izlazim iz njega a potrošnja 5-5,2 l kombinovano,grad i svaki dan do sela i natrag.Inače sam rešio sledeći auto će biti benzinac.Nema potrebe više voziti dizela.Niti je to više toliko jeftinije a uskoro će početi da nas zajebavaju i sa ekologijom.

Zaboravih da dodam i ovo,na Vectri C mi dva puta crkao automatski menjač.Prvi put se vraćao s mora i stanem normalno na pumpu tu negde kod Županje i kad smo hteli da krenemo on neće uopšte.Popravka 700 evra.Drugi put mi crkne posle popravke,zapušilo se crevo kroz koje ide ulje za hlađenje u hladnjak.Ulje kao da je pregorelo i crkla uljna pumpa na menjaču.Odem i kupim polovan menjač od signuma 250 evra, izvadimo i zamenimo uljnu pumpu i od tad nije bilo problema.Uspeo sam skoro od tog menjača prodati diferencijal jednom tipu što mu je crkao u Cromi.Prodao mu za 150 evra.Inače još na Vectri rađen alternator 50evra,anlaser 65 evra,senzor prednjeg levog točka, kupljena kompletna glavčina polovna 20-25evra.Najverovatnije ću morati uskoro menjati i EGR ventil.Auto normalno funkcioniše ali pali grešku i pokazuje da je on.Pokušavali ga čistiti ali ne vredi.

Poslednja izmena:
To je JTD motor?Negde sam čitao da treba otkačiti klapne na usisnoj, moguće na Fiat-Lancia forumu dok sam jedno vreme bio zagrejan za Alfu 159 čitao sam razna iskustva ali sam se brzo o'ladio od toga.

Mislim da je to motor posle JTD-a,multi Jet.Inače auto normalno radi i normalno vuče,majstor mi kaže da najverovatnije ne očitava položaj ventila.

Ja lepo pitam da li stvarno mislite da nov ili skoro nov auto ne moze da stane? I to premijum, debelo placen. Nemam odbojnost prema novim kolima niti mislim da su stara 20 godina pouzdanija od novih. Medjutim, neki se ovde previse uzdaju u to da ce da kupe nov auto i narednih 6-7 ili 10 godina on ne moze da se pokvari.
Naravno da hoće, ali novi auto ima garanciju, a polovan nema.

Inače sam rešio sledeći auto će biti benzinac.
Zet uzeo novi Hyundai Tucson benzinac, u startu je bio jeftiniji 3500 evra od dizelaša.

----

Što se tiče priče oko kvara menjača, meni kada se pokvario na Meganu, odlučio sam se za remont mog, pre nego za drugi polovan. Ne zanima me šta je jeftinije, nego šta je bolje. Polovan je mačka u džaku i nikad ne znaš da li je ispravan ili ne. I moj je bio "ispravan" 2 dana pre nego što se pokvario. Kum radi u servisu, na jednom puntu je 3 puta za redom menjao menjač. Tek treći je valjao (mada je i taj zujao u 3. brzini, ali su ga ipak ostavili na autu). Otpad na kojem su uzimani menjači je bez po reči dao drugi u zamenu, ali ko plaća ruke majstoru da 3 puta skida i stavlja menjač?

Ja iz prve ruke znam za tri kvara na zamalo novim autima. Tetak koji je penziju zaradio u Njemačkoj (još dvije godine ima da radi) je prije 4 ili 5 godina kupio nov A6 sa 3.0TDI motorom. Na tek nešto preko 1000km mu je pukla remenica na radilici, to je ono sranje od remenice sa gumenim prstenom i pride polomila boga oca dijelova okolo. Sve je sredjeno i zamijenjeno u garanciji naravno ali to je sramota za jedan premium auto.

Ženin brat takodje radi u Njemačkoj oko 15 godina i pretprošle godine je uzeo nov BMW 520d. Nisam siguran za tačne kilometre ali sjećam se da je bio kod njega manje od mjesec dana i motor mu zaribao. Krenuo na posao (oko 20km), sve normalno, odjednom se u vožnju upališe sve moguće lampice, on je stao i motor se u medjuvremenu ugasio. I njemu je sve sredjeno u garanciji jer je motor imao fabričku grešku na pumpi uljnoj ali ipak je to BMW star jedva mjesec dana.

Poznanik je imao Touran sa 1.4TSI motorom, nov uzeo, na oko 20.000 mu preskočio lanac i potpuno havarisao motor (poznata boljka tih motora). On je već imao problema jer je auto uzet ovde a ovdašnji zastupnik se pravio lud, završilo je sve to na sudu i na kraju je dobio odštetu i drugi motor.

...Najverovatnije ću morati uskoro menjati i EGR ventil.Auto normalno funkcioniše ali pali grešku i pokazuje da je on.Pokušavali ga čistiti ali ne vredi.

Ако ти је од помоћи...мени тренутно сијају 3 грешке. Иако је мом сину то струка, за мене никада нема времена али када га други зову – „одлети“ са дијагностиком да им реши проблем.

Имао сам пре пар година проблем када је стајала нека грешка и он каже немам времена да се зезам одвешћу ауто код мајстора. Узео му мајстор 500 кинти (каже, да га чисто зеза) јер је квар у конектору (мислим..који квар – требало је мало „прочистити“ конектор и то траје пар минута јер ништа није кородирало).

Кажем, мени се појави грешка на „волану“ и то углавном када је велика влага, за airbag стоји већ годину дана... грешка да сијалица не ради стоји бар 3 године. Стављена је сијалица која није одговарајућа и син је исто толико година „мења“ (кад год кажем промени је каже са'ћу - моји су углавном загледани у далеку будућност и за све кажу „са'ћу“ урадићу итд. – наравно, не ураде).

Za Fiata je servis Goran u Zemunu prva klasa usluge. Sve što mi je radio bio sam prezadovoljan i odnosom i rezultatima.
@emigrant
Ja sam na idei softverski isključio egr, (proverio sam da je ostao zatvoren) i od tada ni najmanjeg problema sa granom ili ventilom.

Neće biti ništa, da li je na pumpama isto gorivo, da li je svaki motor isto istrošen itd.. Biće samo još jedna stavka za uzimanje para od gologuzije koji voze auto star 2o god.

Prvi mogući problem tog vozila je korozija, proveri pragove, prednja krila u donjoj zoni. Obično se ne vidi na prvi pogled, ali dobro zagledaj, ako vlasnik već nije propravljao. Platno na nebu se takođe odlepljuje.
Generalno, to vozilo se prilično dobro pokazalo i pouzdano je uz normalno održavanje, mehanika je golf 5.
Meni bi se više sviđalo da je motor 2.0 8V PD sa 140ks, sa druge strane taj od 77kw nema dpf filter pa je jedna briga manje, a i sama porošnja je niža.
Zar to nije malo previsoka cena za vozilo koje je već malo zašlo u godine?

Provjeren motor , jednostavni trapovi , Nema nekih nepoznanica . Provjeri klimu dali hladi , crkava im kompresor , zamajac oslusaj u radu na leru , dosta ih je vec ubacilo fiksni zamajac , a dosta je jeftinija verzija ako budes trebao . Sto rece kolega obrati paznju na koroziju . Zemlja porijekla cesto znaci u vezi korozije . Najbolji su iz Italije , pa Fr, Spanija, Belgija, Holandija , a cesce rdjavi dodju iz Austrije , Slo,Njemacke ...

Dodao bi u rdjave i iz Švajcarske. Bar moje iskustvo, imaju planinske delove gde se prilično sipa soli. Ja sam gledao auto gde je motor bio izjeden sa solju.

Nazad
Vrh