AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Kupio sam u životu više novih auta i samo dva rabljena: prvi i sadašnji.
Novi auto sam kupovao kad sam radio dosta km (svakodnevna vožnja na posao 75 km u jednom smjeru) i trebao pouzdan auto. Zadnji novi (Astra F) sam vozio od 1998.-2013. Oko 330 000 km i prodao ga za 1500 eura. Držim to dobrom kupnjom. Sada golf V 1,9 tdi iz 2006. (kupljen ujesen 3013.) više stoji u garaži nego se koristi. Čak se iznenadio kontrolor na prošlom tehničkom pregledu, kad je vidio da nisam za godinu dana prešao niti 3000 (tri tusuče) km. Mogao bih si priuštiti neki novi B klase i bio bi mi više nego dovoljan, ali ne vidim razlog da u garaži držim skuplji auto kojemu još više pada vrijednost, ali da sam u situaciji iz 1998. opet bi kupio novi auto i vozio ga čim dulje.

@aca74, sta si uzeo? Koji model, motor? Kako si zadovoljan potrosnjom? Koliko si do sada presao? Koliko kostaju servisi?
Imao sam u planu da kupim nekog polovnjaka starog desetak godina, ali posle danasnjeg kvara brisaca, sve vise razmisljam o novom na kr. Prelazim godisnje sa jednim autom oko 20 000 km, a drugim izmedju 25 i 30 000 km. Moram sa jednim da presecem i smanjim odlaske kod majstora.

Luka kod mene postoji kvaka, ja sam za sada jedini vozač u kući, gospodja ima dozvolu, ima i auto koji stoji u garaži. Taj njen ponekad služi za pecanje, i ako baš mpra u atar. I na registraciju. I za dizel za kejsa, kupujem u male kante od 10 l na mol pumpi. Kada stasaju deca prvo će voziti ženin, a onda i sledi kupovina polovnjaka, oni bi bmw, pa ćemo videti za 3 godine šta se moze uzeti za 2 do 3 000 evra.
Bokibole uzeli smo suzuki scross. Ima dosta mesta, povišen klirens. Motor 1.4 turbo potrosnja selo grad 6.3 do 6.5 l/100 km. Za sada ide jednom godišnje u Betamotors NS, gde je i kupljen, servis ppslednji put placen oko 15 000 dinara, zamena ulja i filtera, uz pregled auta. Do sasa sam prešao oko 42 000 km.
Auto je 2017 godište i aktuelni je model, ako je to uopšte bitno.

Poslednja izmena:
Sad je najjeftinije kupiti nov auto. Opel Astra krece od 15000e, neki hjundai i kia isto od 15000e, dacia duster takodje. Ali jbg mi smo bolesni ljudi vise volimo marku sa vracenom km nego nesto novo a manji brend.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока
Omasio si prosecnu kupovnu moc srpskog domacinstva i to za oko 3x.
S obzirom na cene ruku majstora polovan auto 10-20 godina star je sasvim razumna opcija u Srbiji. Ok u Nemackoj gde bi recimo ruke za zamenu alternatora platio ~300e. Ali ovde moras da bas bas nemas srece da te auto od 5k eur kosta vise od 1000e u odrzavanju za par godina, 2000e maksimalno. A ako se sve radi na vreme od popravki i preventivno menjaju dotrajali delovi, a ne da se vozi dok ne stane, 99% sanse da te nece ostaviti na putu.

Mene za 8 godina kosta oko 2000e bez redovnih servisa i potrosnih delova. Kad si sam (nemas zenu i decu) pa ti auto stane nije problem. Prespavaces u motelu, cekati svog majstora do sutra ujitru da dodje itd ali kad imas malu decu pa auto stane onda je problem. Jos jako vazno ako vozis kratke relacije auto star 10-20g moze biti resenje jer si od kuce sat vremena voznje pa kad stane nije problem.

Tako je bojčetiću, kada kreneš na put na more, pa ti auto stane u Makedoniji, pa u Grčkoj na plaži, a ti imaš dva mala deteta to je baš muka, a auto pasat B5 star 18 godina, svi sa kojima je tada čovek letovali smo otišli kući, pa je bila muka kako da ga dovuče do mesta, nadje majstora itd. Kada si na pola sata od kuće uvek će neko pošlepati auto ili dovesti porodicu.

Ne znam odkud tolika odbojnost prema novim kolima, razumem "nemam mogućnost" (moje trenutno stanje) i "nemam potrebu" ali tvrditi da je novi auto glupost i bacanje para e jbga... pa zašto ih uopšte prave.

Da li stvarno verujete da nov ili skoro nov auto ne moze da stane?
Nema dileme da i skroz nov auto može da stane, pogotovu kada se parkira ili ostane bez goriva :haha: .
E sqd ozbiljnije, nije to problem da se vozi polovan auto godinama i bez ikakvog problema, vozio sam više polovnih i bilo je raznih dogodovština sa wartburgom. A nov auto daje sigurnost da je verovatnoća mnogo manja da te ostavi na putu. Znamo dobro da mnogi delovi imaju svoj rok trajanja, pa ih savesni vozači menjaju na vreme, a mi kada otkaže, da ne kažem crkne.

To je jako cest slucaj u nasem narodu je da aito star 10godina ako je Passat je bolji od nove Dacie. Drugo misljenje je da nov auto je budalastina i bacanje novaca. Svako zna svoje moj sledeci auto ce biti nov ili polovan ali star 2-3g da nije presao vise od 50-60k km. Pre cu kupiti manju klasu auta da je manje potrosen nego audi a6 pa da ima 270k km

Kad već spominješ 270k km ... Prošle godine menjali smo ženi auto i sad rođak koji je znao šta od prilike tražim zove me ushićen i javlja da je njegov drugar doterao auto sa 270.000 km i da se to uzima odma... ta kilometraža se ne propušta... pa jbte auto sa skoro 300k km a on oduševljen...

Ja lepo pitam da li stvarno mislite da nov ili skoro nov auto ne moze da stane? I to premijum, debelo placen. Nemam odbojnost prema novim kolima niti mislim da su stara 20 godina pouzdanija od novih. Medjutim, neki se ovde previse uzdaju u to da ce da kupe nov auto i narednih 6-7 ili 10 godina on ne moze da se pokvari.

To niko nije rekao, barem ja nisam, a iskustveno znam da se novo kvari, u smislu novo ne baš na 10 rs, ali traktor na 2500 rs brtva glave i injektori.

Pa posle 10 godina to više nije novo,a i ako stane posle 10 godina nek stane.

Nije auto industrija ista kao pre 30 godina kad je nov auto odmah ulazio u testament i ostavljao se u amanet,vozi se dok je u garanciji i malo preko dok ne dodju veća ulaganja onda se baci i kupi nov.

Jedino kod nas još važi filozofija kupio sam novo i to je to narednih 50 godina.

Ja lepo pitam da li stvarno mislite da nov ili skoro nov auto ne moze da stane? I to premijum, debelo placen. Nemam odbojnost prema novim kolima niti mislim da su stara 20 godina pouzdanija od novih. Medjutim, neki se ovde previse uzdaju u to da ce da kupe nov auto i narednih 6-7 ili 10 godina on ne moze da se pokvari.
Moj auto ne spada u premijum, al svaki može da stane. Pa zašto imaš fabričke greške? Al imaš u ozbiljnim fabrikama i kontrolu vozila pre izlaska vozila iz fabrike.
Što se tiče 6-10 godina, pošto sam ja to pomenuo, nikada nisam pomislio da se za tih 10 godina auto smatra novim i da neće biti dinara ulaganja sem servisa ulja i filtera. Ali vozim polako, nisam agresivan vozač, no videćemo kada deca polože za sada je godišnja kilometraža manja od 15 000. Kada sam kupovao polovnjak bili su starosti od 7 do 25 godina i solidno su me služili, a možeš misliti koliko su imali km, realno svi preko 200000. E pa kada sam tada bio zadovoljan sa tom km što ne bi bio zadovoljan sa ovim što ja vozim od 0 km.
Da se razumemo srce vuče ka audiju, još nisam posedovao takav auto, razum ne dozvoljava bojim se održavanja i preskupi kvarova.

Presao sam Dasterom preko 100 000km za manje od 2 godine. Od kvarova lezaj tocka, kuciste termostata i na pedali kvacila u kabini pojela se neka plastika pa se pedala otkacila. Od toga ima bar 20 000km voznje lenijom.
Jos uvek nisam toliko finansijski da mogu kupiti polovan auto u vrednosti novog ali i ovi novi nakjeftiniji si sve lepsi i lepu opremu imaju. Mada za skuplje automobile je najbolje oni godinu stari sa par hiljada km originalnih tzv demo auti.

Nazad
Vrh