AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Sa druge strane, rad podhlađenog motora nije toliko štetan po klipni mehanizam koliko se po uvreženom mišljenju smatra.

Ова реченица је у супротности са овом:
Zato je održavanje radne temperature jako bitno.
Не само што је у супротности, већ што није баш добар савет (да не кажем грубље – није тачно). Не ваља да је мотор подхлађен из више разлога. Најбитнији је што знатно смањује век мотора или доводи до квара или поремећаја.

Погрешно се схвати па онда људи „чупају“ термостат и слично...

Што се тиче погрешака у 150-годишњем постојању СУС мотора, слажем се. Напредовала је техника и технологија, али је суштина иста. Мотор је мотор.

Не води се довољно рачуна при хладном старту (одређивање момента када покренути возило у зависности од спољне температуре, али и услова вожње током првих неколико минута), не води се рачуна о режиму рада мотора при хладном старту (мало се „турира“ мотор да се брже загреје), не води се рачуна о разради новог мотора (или генерално ремонтованог мотора) у потпуности. Ове ствари запажам пре свега код начина како мој син стартује возило и како поступа (аутомобил или камион) и многи млађи возачи (па и старији) који се уздају у препоруке произвођача а не воде довољно рачуна о функционисању мотора.

Питао сам колегу (на чији сам се канал пријавио), да ли је добро да одмах оре са новим трактором. Каже да произвођач каже да може. У суштини произвођача заболе уво за нечији трактор и колико ће тај трактор некоме да потраје...

Nikada auto nisam zagrevao, upalim sedam i vozim, trenutno četiri auta imam, ćerka vozi golfa 5 tdi čujem ujutru kako ga pali i samo gas. Sin takodje audi a3 tdi isto, pali i gas. Žena vozi korsu c cdti pali i gas, i na kraju ja vozim pola 6n2 tdi takodje palim i vozi.To su auta koja nisu ispod 250000km,gvožđurija koja mene služe a ne ja njih.

Ovaj mali polo je kod mene deset godina, tri cilindra, vozim ga kao da nije moj, mali a žestok nemože da mu parira ni ovaj golf ni audi. Stavim ih na ovu dijagnostiku što sam kupio, svi neke greške imaju samo on ništa.

Mirosti priznajem da nisam ekspert, moja logika je bila da su klipovi od aluminijuma, a cilindri od sivog liva. Tako je.
Aluminijum se dosta vise siri sa porastom temperature, zar ne ? Tako je, to sam i napisao.
I sad kad upalimo hladan motor, ako ga opteretimo klipovi se poprilicno brzo zagreju i rasire, a cilindri ne stignu, tako se zazor smanji. Klip i cilindar se greju, imaju različite koeficijente širenja, ali predvidivo, jer je su ti koeficijenti konstante.
Mozda bi u ekstremnom slucaju, recimo upalimo motor na -40 i odmah ga maksimalno opteretimo moze doci i do zaribavanja ? Bitno je samo pustiti da pumpa potera ulje i ne postoji razlog da bilo šta riba baš radi tog većeg zazora u hladnom stanju.
E sad mislio sam da se cilindar sa porastom temperature siri, a ne skuplja, i tu izgleda nisam u pravu ? Obzirom da se klip više širi od cilindra, sa porastom temperature, na određenoj temperaturi zazor nestaje, i u tom momentu počinje zaglavljivanje, ulje ne pomaže. Znači, gledajući relativno u odnosu na klip, cilindar se skuplja.

Koliko sam video novi dizel motori sa celicnim klipovima imaju dosta manje zazore upravo zbog manjeg sirenja klipova pri zagrevanju. Koji su to motori?
A sto se tice ostecenja prilikom pregrevanja motora mislio sam da se tu radi o raspadanju ulja zbog visoke temperature i nemogucnosti podmazivanja zbog toga. Kvalitetno(pa i obično) ulje ima temperaturu gorenja dosta višu nego što je temperatura nestanka zazora na klipnom mehanizmu. Uljni film nestaje prvo radi tog neznatnog prekoračenja radne temperature(oko 30-40 spepeni iznad radne temperature) kada zazor nestane i tada se radi zaribavanja temperatura diže i lokalno topi površinu klipa.

Ова реченица је у супротности са овом: ao.Nije, pročitaj pažljivije šta sam napisao.

Не само што је у супротности, већ што није баш добар савет (да не кажем грубље – није тачно). Не ваља да је мотор подхлађен из више разлога. Најбитнији је што знатно смањује век мотора или доводи до квара или поремећаја. Ok, slušamo. Navedi nam bar neke razloge.

Davno je bilo kad smo radili taj motor.... Verovatno je već recikliran. Ali koliko se sećam da je čovek išao i kod bošiste i da mu ništa nije pomoglo (osim da ga ostavi pola sata, sat da se ohladi ili 10litara hladne vode po glavi motora). Sećam se da je pričao da je jednom prilikom ušao u neki frizerski salon i tražio vode za auto. Kaže mu čovek video sam da se mučite na parkingu da neće auto da upali. Vruća voda vam treba je l da? A gazda kaže ne ovom treba hladna. I kad je upalio, kaže mu frizer, prvi put mi neko traži hladnu vodu za dizel auto koji neće da upali.
Najveći fazon je što sam ga upozorio pre rastavljanja da to neće biti dobro jer sam znao a i uverio se u ovalnost stublina kada sam rastavio motor. Ali ne, kaže gazda troškari ulje pomalo-rastavljaj.
Kompresija, vrućem dizel motoru koji je dobio nove karike na stare stubline i klipove, opada! Zašto? Zato što tu ovalnost i te zazore ulje više ne može da zadihtuje kako se zagreva a karike se nisu stigle namestiti-oblikovati prema stublinama. Motor koji, da tako kažem, je normalno sastavljen-nije krpljen kao pomenuti nema te simptome. Zato sam i napisao, kako koji.

Ja sam pisao o normalnom stanju a ne o krpljenju i majstorskim eksperimentima popravke motora za 100€.

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

Pa zar ovo nije majstorski eksperiment?:

Kompresija, vrućem dizel motoru koji je dobio nove karike na stare stubline i klipove, opada! Zašto? Zato što tu ovalnost i te zazore ulje više ne može da zadihtuje kako se zagreva a karike se nisu stigle namestiti-oblikovati prema stublinama

To što mnogi probaju da se provuku sa karičenjem dizel motora je druga priča. Kod benzinca još i može nešto da se očekuje, ali za dizel je čisto bacanje i tih 100e.. Naravno, nema veze sa tobom, svi to rade, ali čisto da ukažem na 'društvenu pojavu';)..

Nije druže majstorski eksperiment. Vidiš da sam napisao kako sam upozorio vlasnika pre rastavljotke da to neće izaći na dobro. On je ipak rekao radi. Znači? Njegov eksperiment.... 🤗

Kod nas je opste prihvacena pojava da se karici pa kada i to krene da popusta onda se uradi generalna. To karicenje ljudi zovu polugeneralna. U zavisnosti od pohabanosti nekada to uspe prikicno dobro pa se ljudi navozaju i sa frankenstajnom od motora.

Moj cale je uradio mnogo tih polugeneralnih. To ide na zahtev mušterije zbog nemogućnosti finansiranja pune generalne. I ljudi su se poprilicno navozali a i radnim masinama naradili.

Vredi karičiti kad je od posledica pregrevanja isl zalepio karike
Ali ako je normalnom eksploatacijom došlo do duvanja, trošenja ulja tu karika slabo pomaže!!!!!
Uvek se setim reči jednog starog majstora:
"Na mrtav kuxac možeš zlatan kurxon staviti on ne radi"!!!

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Ja sam, mislim, jedan od retkih koji je karike više puta preventivno menjao, doduše na dvotaktnim motorima sa nikasilom kod kojih ovalnost cilindra ne postoji, ali zato nikada nisam naišao na dobre karike pa i ako je motor umereno radio.
Time se znatno produži vek trajanja, motora jer se gubi rizik pucanja karika usled istrošenosti, a motor radi optimalno sa punom kompresijom.

Tako je projektovano i predviđeno, a sad što smo se svi više susretali sa potrošenim nego novim motorima to je već druga priča.

Nazad
Vrh