AUTOMOBILI - kvarovi, popravke i održavanje ...

Ko zna da mi kaze oznaku za gume.,imao sam na autu letnje 17ice,i ok su bile.posle sam upao u jednu rupu i savio felnu.pa sam uzeo druge,i felne i gume Dunlop ista dimenzija,ista sirina felne,iste oznake,ali sad kad uletim u neravnine,oce da me zabacuje,jer je guma po gazecem polozaju ravna..pritisak 2,2...hteo bi da kupim nove,ali me zanima,koju oznaku da gledam,da ne budu ravne.

Mislim da nema to veze što je bočna strana ravna sa felnom, ako na to misliš. Već je bočna strana gume slaba, i ne pruža dovoljnu potporu da zadrži isti oblik prilikom opterećenja u krivini, pa se guma uvija. Ispoljava se kao da je auto nestabilan, i ljulja/zanosi zadnji kraj. Meni se to javljalo na džipu sa Hankook gumama. Iako su predviđene za 4x4 vozila i veću nosivost, bočna ivica je jako mekana, što se može osetiti i pod rukama. Kupio druge gume i rešio problem.

Nije to problem...felne i gume su odgovarajuce,ista sirina,visina,felne takodje,fabricke,ali dok sam imao one prve,nokian,sve je bilo ok..a ove dunlop me zanose,nisu istrosene,sara je oko 8 mm,ali su totalno ravne,pljosnate,zato i pitam da li ima neka oznaka.,na obe pise radial tubeless.

- - - - - - - - - -

Pa sa nokian toga nije bilo,ali cim je pala neka kisica,odmah je auto klizio i palio sbc,dunlop ne klizi,ali zanosi na ulegnucima.dimenzije su 235x45x17

U prethodni post sam dodao i tabelu sa oznakama na gumama, čisto da ne bude raštrkano a nekome će možda poslužiti.
Ako si siguran u ispravnost guma ponovo proveri da li je taj trenutni pritisak u njima dovoljan.
Trebalo bi uzeti u obzir i razliku od sezonske namene i delimično u sastavu gume kod proizvođača.

Zimske imam sava 16,ove sto sam naveo su letnje.,planiram da kupim nove,pa zato i pitam da li ima neka oznaka,jer mi je cudno da to dunlop radi.,.guma je po gazecem polozaju skroz ravna,a one nokian stare,nisam zagledao...

Po sirini je ravna,pljosnata..ne znam kako da drukcije objasnim..znaci,naleze celom debljinom,pa mislim da takva ostaje i pri ulegnucu.da ne kopira neravnine..ne znam da li je 2,2 bara mali pritisak..auto je mercedes w211

Poslednja izmena:
Пробио си ти амортизере кад си покарабасио фелну. Они те заносе. Надувај те гуме на 2.5, тај притисак је слаб за ту димензију.....мада он није проблем.

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

Е јбг, нисам експерт.....онда нешто не штима или су ти ове премекане....да ли имају прстен на рубу гуме до фелне? Знам да то служи баш за то, да мање заноси радијално гума у скретањима.

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

Kolege @Druškan i @Philby su, po meni, postavili dobru dijagnozu:
- slaba (jako mekana) bočna strana gume,
- premali pritisak za tu gumu.

Ja uvijek pumpam guma na pritisak koji je za 0,2 bar veći od propisanog. Također treba voditi računa da nije svejedno jel se provjerava tlak u hladnim ili toplim gumama. Razlika može biti čak do 0,3 bar. Pritisak koji je propisan se uvijek odnosi na hladne gume. Možemo reči, za zimski zrak. :osmeh:

Pasat, Audi do 2003 g jel tako . Kasniji modeli su dobili krajnicu klasičnu bez te gume unutra . Ko mi dodje u radnju uvjek preporučim tu novi tip klasičnu krajnicu.
Da jeste, namestio sam mu novu bez gume od Lemfordera i poslao ga na reglazu. I ako sam krugovi zapisao ipak sigurnije da se vidi i proveri na reglazu. Danas moram kombajn da servisiram :)

Juce kupljen
35fd0430a576f82a734cf8b819a41d91.jpg
712f0a185bae6ce606be272536cabb7c.jpg
87434ca10753ce31842f0d40bee090ce.jpg

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh