Akumulatori

Moj primer održavanja preko zime: priključim pretvarač (ručni rad sa trafoom od 300W) na dva sata, da ga malo isprazni, i odmah posle Ctek, dok ne upali zelenu lampicu (da je pun), pa posle odmah homemade punjač od 1A narednih 6-12 sati. Ovo uradim barem jednom do dva puta u zimskom periodu, dok su akumulatori skinuti. S vremena na vreme proveravam napon, ako padne ispod 12,7V , postupak ponovim :ppozdrav:.

@stalker,
hvala na odluci da ostaješ na forumu. :osmeh: :ppozdrav: Ne mogu se pohvaliti da sam pročitao sve tvoje postove, ali iz onih koje sam pročitao, sam jako puno naučio. ::super::

Na autu i na traktoru imam starije akumulatore (>4,5 godine koliko je auto kod mene, a na traktoru 4 godine). Ne vozim auto ga svakodnevno i primijetio sam da nakon duljeg stajanja sporije vrti anlaser. Kod svakodnevnog korištenja, okreće normalno. Kupio sam punjač "ultimate speed" (kao ovaj na linku https://www.njuskalo.hr/ostala-auto...timate-speed-impulsni-gar-2019-oglas-19150797) da mogu povremeno dopuniti akumulator i eventualno spriječiti neugodno iznenađenje kod kretanja na put.

Imam nekoliko pitanja:
1. na kojem modu (programu) je najbolje puniti akumulator 12V (traktorski je 76 Ah, a auto je Golf V TDI i niti jedan nema čepove za dolijevanje)?
2. traktorski akumulator sam skinuo s traktora i uskladištio u garaži gdje temperatura ne pada ispod +5. Jesam li dobro postupio ili bi bilo svejedno da je ostao na traktoru koji je parkiran vani pod nadstrešnicom?
3. jesam li uzalud potrošio novce na "ultimate speed" jer sam možda trebao kupiti "c-tek" punjač?

Zna li netko odgovore na moja pitanja ili ... ?

Teško je baš biti precizan (do kraja), ali da probam ...

1) Punite korišćenjem programa 2 (leti, uvek na +15 ili više u cel.), a program 3 zimi (naročito na pominjanih +5 ili manje). Bez obzira da li je Ca/Ca ili hibridni.
Između toga, zavisi koji je tačno tip akumulatora. Ako je Ca/Ca (ali pravi, a ne "Ca/Ca", npr. Varata Silver a ne Blue ("hibrid"), naravno Black je klasika) onda i na "srednjim" temp. (za akumulatore sa čepovima, hibridne i gel, koristite PROGRAM 2 (do 14,4V) osim za temp. ispod nule (kod onih sa čepovima, kad se otvore može i na nešto višim; btw i "zatvoreni" imaju ventile).
*Zapravo uvek za najskuplju seriju (a da nije gel ili AGm) računajte da je Ca/Ca ... inače "srednje" su "hibridne".

Za AGM koristite AGM program (sve do mraza, čak i na +5) a ako je zaista hladno, pokušajte (kad bude prilika) da napunite akum. negde (u prostoriji) gde je temp. iznad nule. Inače i na -10 AGM program će napuniti akum. (bar 85%).

2) Dobro ste postupili. Sasvim o.k. (može i na vozilu i ispod nule, ali morali bi proveriti na cca. par sedmica (mesec dana ili mesec i po) napunjenost akumulatora (ako je dovoljno pun, neće mu smetati). Tačno je da niža temp. "prija" akum. ALI je dobra praksa baš ono što ste uradili (osim toga ima "više" kapaciteta ako se hitno ukaže potreba za startovanjem).

3) Uf! Ovo je najteže proceniti. Cena je nešto niža od CTEK uređaja (no ipak je tek 3,8 A pa i razlika nije velika) pa se čini da niste pogrešili (koliko para toliko i muzike). Vaš uređaj je (ipak) tek "za do" 76 Ah, 100 Ah može biti i previše za njega (ma šta pisalo u uputstvu). Uređaj ima najvažnije opcije CTEK-a i za razliku od sličnih malih (jeftinih) automatskih (intel.) punjača ima makar izabir AGM akumulatora. Inače i najjeftiniji Kinezi imaju opciju 0.8A i 4A (slično vašem) a koštaju tek 20-tak € (i mogu poslužiti makar za motocikl+automobil).

Pozdrav!

Moj primer održavanja preko zime: priključim pretvarač (ručni rad sa trafoom od 300W) na dva sata, da ga malo isprazni, i odmah posle Ctek, dok ne upali zelenu lampicu (da je pun), pa posle odmah homemade punjač od 1A narednih 6-12 sati. Ovo uradim barem jednom do dva puta u zimskom periodu, dok su akumulatori skinuti. S vremena na vreme proveravam napon, ako padne ispod 12,7V , postupak ponovim :ppozdrav:.

Koliko ti traje akumulator...

Praznik je "polu-radan" (half time job) pa jedva da stižem i da se javim a kamoli nađem literaturu.
Nešto sam (ipak) listao ... dobri su sajtovi Trojan akumulatora, zatim Rolls-a i sl. Ima nekoliko jako dobrih tehničkih radova, belih knjiga i slično ALI sve je to posredno. Naučna literatura se zadnje 2 decenije SLABO bavi starterskim akum. ali su (itekako) aktuelni stacionarni, zbog solarnih panela i UPS uređaja.
Uopšte su trakcioni i stacionarni zahvalniji za istraživanja jer se životni vek kod njih meri ciklusima punjenje-pražnjenje (posredno se pominju i godine trajanja, gde "floaded" ubedljivo vode ispred VRLA, što se olova tiče).

No da skratim i da ne dajem (ma kako dobru) literaturu koja na vrlo posredan način obrađuje temu (par članaka i iz Jour. of Power Sources, najprestižniji u ovoj branši). Evo "jednog ali vrednog", na:
http://www.theequalizer-bacs.com/files/117265231.pdf

Lako ga je čak izguglati.

Da, nije baš do kraja jasan a članke koji su citirani nisam našao (bar ne za kratko vreme) inače bi dosta toga pojasnili.

Dakle, kod stacionarnih 3x duže vreme trajanja (sa ekvil. i to samo u odnosu na "pasivnu") je dovoljno ubedljivo da se NE mora ni računati isplativost (ISPLATI SE, veoma).
Naveden je slučaj i 14x skraćenje roka trajanja kod stacionarnih bez procesa.

Kod floaded (nije do kraja jasno kog tipa) je citirano istraživanje koje je zaključilo 66% duži vek trajanja. Doduše, navedeno je i samo 15% za proces gde je oprema bila nedovoljnog kapaciteta (prevedeno, CTEk 5 na akumul. od 110 Ah, npr. ili makar onaj 3.:cool:.

Ovde je najdirektnije izloženo (čak je i naslov direktan) koliko samo proces ekvilizacije pomaže u produženju roka trajanja (inače, listom svi (naročito proizvođači) navode isto ali bez kvantifikovanja).

Na osnovu svega mogao bih da kažem da je dobra pretpostavka da kvalitetno održavanje može (čak) i da duplira rok trajanja, ali da se može očekivati (realno) tek nekih 50% (40-80% bih rekao). Ovde bih uzeo u obzir i ograničenja CTEK-a (Gaus-om ili nekim profi 60-100% nije nerealno):

Onda je računica jednostavna:

4 god. trajanje akum. od cca. 75 Ah (80€), za dizel vozilo, može (nema garancije, ali u proseku ... ) da se produži na 6 god. (možda bolje reći 5-6 ali uzmimo optimističku var.)
Posle 12 god. (tamam koliko možete očekivati da će uređaj trajati (neke Iskre su trajale i duže)) ćete kupiti 3 takva a sa uređajem "samo" dva.
Taman ste otplatili uređaj za 12 god. (dakle, NE ISPLATI SE).

Ako imate benzinca, 55 Ah (65 €) akum. će trajati bar 5 god. pa produženje na 7-8 neće posebno da se isplati.

Naravno, više akumulatora u kući (dva a naročito 3) već vode ka isplativosti. U domaćinstvu na selu je loše biti bez punjača, pa ako se uzme u obzir da i "običan" košta pola CTEK-a (na primer), isplativost je već izvesna.

Uprošćeno i banalizovano ali približno mu tako dođe.

Poslednja izmena:
@stalker,
zahvaljujem. :ppozdrav:

Ovo se zove expres odgovor.
Dakle, nije ovaj moj baš najlošiji. Ne vjerujem da ću imati potrebe održavati dopunjavanjem akumulatore kapaciteta većeg od 76 Ah.
lp

P.S.
Ispričavam se što nisam persirao (ako sam trebao).
Nekako sam se naviknuo da smo na forumima svi na ti. Ja se čak osjećam nešto mlađim kad me se oslovljava s ti. :osmeh:

Koliko ti traje akumulator...
Krajem septembra mi je crkla Varta 95Ah Blue posle 6,5 godina, i to je crkla skroz, od šest su potpuno crkle 3 ćelije, znači već nije mogla više.
Koristim pet akumulatora za mašine, svi su od 95Ah (standardizovao sam veličinu da bih mogao da menjam), plus dva na kolima manja, i računam da sam u zadnjh pet godina, uštedeo barem jedan, ako ne i dva akumulatora sa ovakvim održavanjem, tako da se itekako isplati uzeti kvalitetan punjač, i posvetiti malo pažnje za akumulatore :ppozdrav:.

@iwanho
Ispriku, naravno, prihvaćam.
Šta više, kao što je rekao
@mirosti, uobičajeno je obraćanje na ti (zato i služe forumi).
Ja se izvinjavam, ako Vam je bilo nelagodno, ovo mi je običaj (akademski).

Tesla ... tipičan primer kad ne treba mnogo razmisliti, treba uzeti CTEK 10 A ili neki sličan (možda i bolji (i time skuplji)).
Uostalom ... Tesla i inače mora da ima dobre punjače inače neće daleko stići (bilo koji da je model) ;-)

... pa ... za tebe ne znam ali ja jesam, naročito posle jednog (uz malo sreće brzo nađenog, uzevši da ima preko 100 radova, uglavnom kao prvi autor) rada čuvenog profesora (malo je falilo da se upoznamo al' nisam ima sreće) Detcho Pavlova iz Bugarske. (u TOP 5 eksperata za olovne akumulatore u svetu)
Od više radova koji se bave problematikom ali nisu tako direktno primenjivi ("viša nauka", "teorija" ...) onaj iz pominjanog časopisa (no. 1 za akum. baterije i UOPŠTE elektrohemiju) J. Pow. Sour. pod nazivom:
"Influence of charge mode on the capacity and cycle life of lead–acid battery negative plates"
(može se izguglati izvod, i donekle prevesti g-jem)
daje baš direktne ("najdirektnije") dokaze kako način punjenja (algoritam) utiče na trajanje baterija (negativnih ploča, znači i cele bat.).
Btw, malo može biti jasnije i uz:
http://akumulatori-desulfatizatori.blogspot.rs/2015/08/impulsno-punjenje-vredi-li.html

Uglavnom, sam režim punjenja uslovljava trajanje akumulatora. Uvođenje "treće faze" punjenja (u algoritam) je produžilo trajanje za 41% a način na koji se obavljaju faze dva i tri još 43%, što je ukupno duplo. I to u odnosu na klasičan ali napredan način punjenja prvo konst. (i ograničenom) strujom pa zatim konst. naponom. U odnosu na punjenje u jednom režimu ... nije napisano ali je očigledno još veća razlika.
Rađeno je na jednoj ćeliji, koja je po osobinama (ne navodi se u tekstu) nešto između starterskog i stacionarnog tipa.
Dakle, 50-100% zavisno od punjača, a bez ... nije ni vredno pomena.
Uzevši (čak) u obzir da kod novijih vozila (sa start-stop tehnologijom i posledično takvim akum.) postoji napredan algoritam punjenja, ostaje da se (čak i takav) može ostvariti samo ako se vozilo koristi na (koliko-toliko) dugim relacijama. U kratkoj gradskoj vožnji, algoritam se ne može izvršiti (do kraja). TAČKA.

BTW. u radu se (naravno) navodi da se punjenjem na kost. naponu (14,4 ili 14,8 V) NE može (NIKAD I NIKAKO) akum. napuniti do kraja. TAČKA.

Nemam nameru nikoga da ubeđujem ili (još gore) nabeđujem, to se radi kada nema pravih argumenata.
(već sam pominjao, da li ovde ili blogu ili CBC-u, gore pomenutog prof. su konsultovali SVI (Evropljani, Japanci, Amerikanci ... svi relevantni proizvođači i istraživači ... armije Varšavskog i NATO pakta ... (radio od su bili "pod oba") itd.)

To odprilike znači, da bi na svakom vozilu trebalo da postoji inteligentni regulator punjenja između alternatora i akumulatora, ali to nije u interesu savremenom kapitalističkom načinu razmišljanja, da vlasnik po isteku garancije u što kraćem roku mora da kupi nov akumulator :ppozdrav:.

To odprilike znači, da bi na svakom vozilu trebalo da postoji inteligentni regulator punjenja između alternatora i akumulatora, ali to nije u interesu savremenom kapitalističkom načinu razmišljanja, da vlasnik po isteku garancije u što kraćem roku mora da kupi nov akumulator :ppozdrav:.

Baš tako. Više puta smo rekli, proizvođači su optimizovali rok trajanja na: garancija + 1 god. (eventualno 1,5 ali pošto se kupuju pred zimu, mali procenat će pregurati 2 posle garancije). Uz dodatno održavanje to se može produžiti još godinu ili 2 (kod onih sa čepovima i više, ali oni i imaju kraću garanciju).
Nije (jednostavno) u interesu da akum. traju (kao devedesetih npr.) 7-8 god.
Kod stacionarnih to teže prolazi* (a i sama konstrukcija je nešto drugačija) tako da je cca. 8 god. očekivani vek (VRLA) ili 10-12 za one sa čepovima (koji su definitivno najisplatljiviji u te svrhe, ali ne baš praktični kao UPS koji rade u zatvorenim prostorijama) ... sve u svemu, proizvođači na razne načine uspevaju da ograniče trajanje akum. baterija a da prividno ne žrtvuju kvalitet (zapravo podignu pouzdanost u toku garancije).

*pošto je investicija veoma se vodi računa da rok trajanja bude predvidljiv i što bliži 10 god. (što je često vreme amortizacije za indust. opremu (i do 20 za veće instalacije)).

Uostalom tako je i kod mnogih roba široke potrošnje (bela tehnika). Daju se sve duže garancije (u kojima zaista sve manje problema ima) ali posle nje je rok trajanja (veoma) ograničen.

Startna baterija uz pravilno odrzavanje moze dugo da traje,ali poenta je u ovom odrzavanju.Ali kupci su izgubili taj osecaj za odrzavanje i auto i hoce nesto sto ce da stave na auto i zaborave na njega.

Zato se sad uglavnom reklamiraju startne baterije "bez odrzavanja" sto je cist marketing uradjen upravo po zahtevima trzista.Prosecan kupac hoce da se preveze od tacke A do tacke B i ne interesuje ga nista drugo,nece on na svakih 6 meseci da proverava bateriju,cak nece ni ulje da proverava vec se tezi tome da sve bude na instrument tabli.I za to nije kriv kapitalizam vec navike krajnih potrosaca,veliki broj vozaca pojma nemam ni kako osnovni sklopovi funkcionisu,a tek da se zamaraju produzetkom veka akumulatora.

Ne treba gledati lokalno vec globalno,tu su potrosaci navikli da im nekocgarantuje 2-3 godine za tu malu investiciju kao sto je akumulator jer im je standard takav.Prosecnom Nemcu recimo je saavim ok da mu akumulator ima garanciju 3 godine,a potraje u proseku 5,tad je taj Nemac vec uzeo drugi auto i zaboravio na taj akumulator.A i ako auto vozi duze sta je za njega da na svake 3-4 godine da 70e za nov akumulator uz to razvijena svest o reciklazi pa menjaju stari za nov i doplate.

Dakle od akumulatora su potrosni deo napravili kupci i niko drugi,a proizvodjaci samo prate trziste.

Naravno da ima i loseg kvaliteta,ali i cena im je takva da pokazuje o kakvom je kvalitetu rec.

Nema tu namernog stelovanja,vec je matematika jednostavna ja ti garantujem za 3 godine i spram toga ti dajem pristupacnu cenu.Ti stavi akumulator i zaboravi na njega.

Satadjivao sam sa mnogim predstavnicima i serviserima i ovo je neki egal gde su svi srecni i zadovoljni.

E sad sto je nama standard takav to je vec nekandruga tema,ali 70% kupaca je zafovoljna odnosom ulozeno-dobijeno.

Nazad
Vrh