Akumulatori

Mislim da je prosle godine kolega vasovac kupio starter/punjac, kontaktiraj ga pa vidi.
Mi smo nekada imali ogromni iskra starter za kamione i autobuse, ali to je ogromno i tesko preko 70kg. Ali u praksi radi ..
U rezimu punjenja mogla se podesiti amperaza..

Moje iskustvo sa Ctek-om: odlično odradi posao, i prost je za upotrebu, da prostiji već ne može biti, prikopča se na akumulator, u mrežu, i dugmetom selektuje tip akumulatora.
U zavisnosti od stanja akumulatora traje i punjenje, u toku kojeg ima četiri režima (ovaj moj mx3600) koje sam menja, a trajanje istih opet zavisi od stanja akumulatora, ako je akumulator več pun, ovaj ciklus se završi za par minuta, i upali zelenu lampicu.
Merenje unimerom, je pokazalo da puni pulsnom strujom sve do napona 14V ili 14,7V na * (AGM), kada prekida punjenje. Nisam imao strpljenja da sačekam dovoljan pad napona, da bi proverio na kom naponu ponovo uključuje punjenje.
Na neispravnom akumulatoru, prvo nije hteo da krene sa punjenjem, da bi posle malog ubeđivanja (skidanja i stavljanja kleme) krenuo, ali nije uspeo da ga napuni, jer su na istom crkle čak tri ćelije...

Ja uglavnom 'glupe' punjace podesavam na 13,8V, i to radi solidno. Punjenje se zavrsi, na oko 14,5-15V, ali sa kljucanjem elektrolita.
Radi toga ti punjaci moraju da se odvoje kada zavrse punjenje.
Znaci, prazan akumulator se napuni preko noci, i ujutro se iskljuci..

Ja sam kupio neki punjac kao starter nemoz odma da startuje,al kilav akomulator koji iznemogne od verglanja verovali ili ne napuni za minut. Traktor mrtav za minut upali,znaci ubija,i vidjam takve slicne pune viljuskare.

Malo pre sam raskacio ctek 7 sa mog traktorskog akumulatora. Akumulator je star vise od 4 godine i nikada nije skinut sa traktora niti dopunjen. Utisci:
Kada sam ga prikacio, vrlo brzo je presao dve faze gornjih lampica tj prazan, polovina i otisao na trecu lampicu (80%) sto je po meni nemoguce, jer u praksi bi trebalo da je maksimalno na 50% kapaciteta bio, al ajd... i radio je punjac mozda nekih 3-4h dok nije u potpunosti napunio akumulator, a mislio sam da ce duze puniti ovih 110Ah sa 1000a izlazne snage. Zavegrlao dok nisam upalio. Verglao malo duze ali nisam video da vergla brze nego kada je bio eto na polovini, a ocekivao sam. Temperatura spoljanja je bila oko nule.

Skinuo punjac i nakacio ga na auto (energizer 76Ah) koji takodje nikada nije skinut niti dopunjen od kako je kupljen pre nekih 3 godine. Ista prica: odmah je trepnuo jednom na prazno, pa odmah lapica skocila na drugu, pa odmah i na trecu poziciju (80%) i posle svega nekih sat vremena, eto punog akumulatora.

Cudno je sve ovo. Pogotovo posle stalker-ovog posta.
Znaci: to testiranje od strane ctek-a je diskutabilno, zatim ukljucis RECOND mod a on se mozda uopste nece ni aktivirati ako je akumulator dobar, ako sam ctek proceni da je akumulator ok, takodje nece ukljuciti potrebne faze jer eto, nisu potrebne..., dopunjuje vrlo brzo, bez obzira da li je veliki ili mali akumulator iako nikad nisu dopunjeni posle toliko godina.. Ili je mnogo dobar i pametan (i jak sa ovih pravih 7 ampera), ili je dobar marketing oko ove firme.
Ako je akumulatoru potrebno svih ovih 8 faza i ako CTEK to prepozna, daj Boze da taj akumulator moze jos da funkcionise i sluzi. Nesto bas i ne verujem u to. Kakav to akumulator mora da bude, pitam se...

Isplativost: kupis maksimalno CTEK 5 za 80e koji ce u praksi, kada ga ostavis duze, napuniti i 140Ah (kada se 7A ovako lako bori sa 110Ah), koristis opciju normal i ako punjac traje 15 godina, svakako se isplati jer ti svakako punjac treba.

Pa to je i poenta malo kvalitetniji punjac,ali da ozivi akumulator to malo teze.

Da cini cuda svi serviseri bi se redom odrekli DHC-a testera opterecenja i ozbiljnih punjaca kao ovaj gaus sto sam ja uzeo.Sva ta aparatura kosta jedno 10x vise od tog ctek-a.

Ok je to da kontrolises akumulator dok je relativno svez,ali da izbegnes servisera malo teze.

Dakle isplati se kad imas nov akumulator pa da ga periodicno prikacis cisto preventivno,a i sigurno mu produzis vek godinu dve preko garantnog roka.Tu vec postoji racunica.

A ko misli da ctek-om digne akumulator iz mrtvih,onda bolje da odmah kupi nov akumulator.

Ovo je inverterska tehnologija, bez trafoa, kao ovi novi aparati za varenje.
Verovatno je dobro, za neko vreme, ali dok elektroliti ne pocnu da se suse.
Mada ni to nije smak sveta zameniti.
Koliko se secam, moja stara iskra je bila 500-600A, ali pravih iz trofaznog trafoa, i ogromnog diodnog mosta.

@markokg
Moji homemade punjaci kada dopune akumulator, on osetno brze vrti motor..

Mogu reći, da se meni više sviđa moj homemade pulsni punjač od 1A, kada ga ostavim 24 sata pa ako treba i više, taj akumulator je napunjen do pravih 100%, i to svaka ćelija mereći gustinu elektrolita, što sa bilo kojim drugim punjačem nisam useo, sem kada je akumulator kuvao nekoliko sati...

Ctek treba više gledati kao punjač za održavanje akumulatora u zimskom periodu kada se akumulator ne koristi, jer je on za tu namenu više i namenjen.
Porše je Ctek davao uz njihov sportski auto, za održavanje akumulatora u top formi prilikom nekorišćenja auta u van sezoni.

Grešiš ima trafo:ppozdrav:
Ovo je inverterska tehnologija, bez trafoa, kao ovi novi aparati za varenje.
Verovatno je dobro, za neko vreme, ali dok elektroliti ne pocnu da se suse.
Mada ni to nije smak sveta zameniti.
Koliko se secam, moja stara iskra je bila 500-600A, ali pravih iz trofaznog trafoa, i ogromnog diodnog mosta.

@markokg
Moji homemade punjaci kada dopune akumulator, on osetno brze vrti motor..

Prema svecu i tropar.

CTEK punjači su vrlo dobri za standardno održavanje, uz mogućnost oporavka u početnom stadijumu sulfatizacije (eventualno).
Cena od 80-tak € jeste 2-4x veća od jeftinijih pandana (automatika) i prvi je nivo solidnog uređaja (ima još sličnih doduše).
Profi oprema (pomenuta, Gaus i DHC) košta 10x više, Laboratorijski galvanostat/potenciostat (5A) pa 100x više (10x više od prethodnog), oni sa boosterom (30A) 500x više (poslednja dva zaista nisu za namenu, ona su za istraživanje, ali ako bi baš išli do kod nivoa bi mogao "punjač" da ide).

Da bi pokrenuo sve modove, akumulator (verovatno) mora da je (makar) dobrano ispražnjen (napon otvorenog kola ispod 11 V).

Klasični (starinski) punjači koji su punili "konst." strujom i gde je dolazilo do izdvanjanja vodonika, su samim tim vršili pomenutu ekvilizaciju ... doduše nedovoljno kontrolisanu (srećna okolnost što nisu mogli da naguraju nominalnih 5, 7 ili 10 A (zavisno koji je uređaj u pitanju), pa nije bilo posebno opasno).
CTEK navodi da ovaj postupak izvodi na 15,8 V i 1,5 A. Ovo je bolja opcija nego 15 V i (npr.) 3A.
Ponavljam, ovde je postupak striktno ŠABLONSKI; napon, struja i trajanje (max. 1/2 soft starta ili "adsorpcionog" moda).
Ekvilizacija "na silu" (i kad ne treba), može biti kontraproduktivna. Za razliku od trakcionih i stacionarnih akum. gde je češće potrebna kod starterskih je to (zaista) ređe potrebna.
Ipak, prosto nervira to što ne znate da li će "analiza" istu dozvoliti.
Uzgred, 5 A nije dovoljno za 140 Ah, sam CTEK u dokumentaciji NAGLAŠAVA da se strujom manjom od "0,05 C (1/20 C)" NE može dobro napuniti akumulator.
Model MXS 5 je ipak samo do 100 Ah (110, eventualno 120). Za 143 (150) je potreban baš model 7. Već se može razmisliti i o modelu 10 A.

P.S.
Poenta je da cena uređaja (zapravo) nije visoka (zato je na Zapadu uobičajen kao "kinezi" kod nas) ali jeste za naš standard ... i otprilike maksimalna (cena jednog dobrog akumulatora 70-77 Ah) da bi se individualnom korisniku isplatila kupovina (pre svega ako ima istovremeno bar 2 akum.).
Naravno, sličan ili bolji (možda malo manje "pametan" (Automatizovan) ali veće max. struje) se za manje pare može (naravno) napraviti, ali to nije za početnike (ni da naprave, ni da koriste uređaj).

@vasovac
I inverteri imaju male trafoe, ali koliki bi bio starter sa trafoom za 800A/24V. Rekao bih da je to oko20kW.
To nije malo nelogicno, vec neverovatno.. Osim ako su kineski amperi..

@Tesla
Kolega, taj tvoj pulsni punjac bih rado prostudirao, i ako mi nebi oduzeo puno vremena, napravio bih dok jos traje ova zima.
To je jedino sto smatram pravim 'kondicionerom'.
Jeli to tvoja sema, ili neki univerzalni sklop?

Kazem video sam u Nemackoj nekoliko oldtajmera sa prikljucenim ctek-ovima za odrzavanje napunjenosti.

Da bi pokrenuo sve modove, akumulator (verovatno) mora da je (makar) dobrano ispražnjen (napon otvorenog kola ispod 11 V).

Ekvilizacija "na silu" (i kad ne treba), može biti kontraproduktivna.
Ipak, prosto nervira to što ne znate da li će "analiza" istu dozvoliti.
Uzgred, 5 A nije dovoljno za 140 Ah, sam CTEK u dokumentaciji NAGLAŠAVA da se strujom manjom od "0,05 C (1/20 C)" NE može dobro napuniti akumulator.
Model MXS 5 je ipak samo do 100 Ah (110, eventualno 120). Za 143 (150) je potreban baš model 7. Već se može razmisliti i o modelu 10 A.
Da li je dozvoljeno da se akumulator nekim potrosacem isprazni skroz? Pretpostavljam da bi konstantno verglanje pricinilo vecu stetu nego korist...mozda neka manja sijalica da se prikaci?

Ekvilizacija na silu ocigledno nije ni moguca. Malte ne, ako je akumulator dobar, sve jedno mu dodje da li se ide na opciju normal (14,4V) ili recond (5 faza normal + recond faza + poslednje dve normal). Ako proceni da treba, ukljucice je, a ako ne, nastavice u normal rezimu da radi.

Kolega je na poslednjoj strani, dve napisao da ctek 3600 puni 90 ampera. Po toj logici sam zakljucio da bi posle dovoljno vremena 5A napunilo i 140Ah tj dovelo bi do zelenog stadijuma na kraju.

Šema je iz nekog časopisa od pre 30-tak godina kada sam ga i napravio, ali sam šemu zagubio :udri:, sećam se da je u opisu stajalo da je toliko robustan da može napuniti akumulator sa obrnutim polaritetom ako se pogrešno spoji ::namigivanje::. Inače u orginalu je trebalo da ima 10-tak ampera, međutim ja sam stavio slabiji trafo, a ovako mi i više odgovara.

Struja x vreme pa izracunaj koliko mu treba da napuni 140ah.

CTEK nije za ekvilizaciju,jer kao sto stalker kaze radi po defoltu i stalno ce da vraca u normal cim "prepozna" da je zadovoljio ono sto mu je "programirano".

Da bi ekvilizacija bila uspesna treba da se utvrdi kolika je sulfatizacija i da li je uopste moguce razbiti ga.

Onda treba videti kako akumulator prima struju i kako ga puniti tj prepunjavati.Nema tu tacnog pravila tipa 3A i 15V vec se prvo utrdjuje stanje akumulatora pa na osnovu toga se puni.A za to ipak treba malo i iskustva i ozbiljna aparatura.

Dakle programirati punjac da vrsi ekvilozaciju je nemoguce i cist je marketing.

Manuelan pristup je tu neminovan.

Prilično se slažem sa prethodnim.
Doduše, sigurno su se potrudili (svojski) da to koliko-toliko ostane opcija te da radi (kakvu-takvu) ekvilizaciju u idealno vreme (možda i preko 50%) ali ostaje da u velikom broju slučajeva neće to uraditi "kad treba" već kad sulfatizacija bude značajana a onda je slaba vajda (naročito od "programiranog moda", makar imao dve opcija (kraću i dužu)).
Ne treba akumulator prazniti verglanjem (uopšte velikim opterećenjem), najbolje nekom sijalicom (pa ceo dan). Ne baš do "iznemoglosti" nego nekih 60-80% kapaciteta, što bi sa sijalicom od cca. 50 VA (i nekih 4 A koje bi "vukla") trajalo taman nekih 20-tak h.
Da li ovo raditi (uopšte)? Ako se ima par slobodnih dana, zašto da ne (npr. od 40 VA pa 24 h).
Inače, svakako NE isuviše često. Ne treba zaboraviti da starterski akumulatori mogu da "izvedu" tek par desetina ciklusa (pun-potpuno prazan).

Nazad
Vrh