Agrotehnika u kukuruzu

telnett

Član
Učlanjen(a)
11 Jun 2009
Poruka
1.795
Lokacija
Conoplja
Ko kako hoce i zeli ako ce ih i maziti ali u nasem ataru je sada hit upali i odma idi kuci . Vatrogasci samo spartaju atar selo .
 

kloki

Član
Učlanjen(a)
20 Apr 2008
Poruka
1.243
Lokacija
pančevo
ovi što imaju extra mehanizaciju najviše pale
ili im upale drugi pa birče
 

vojvođanin

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Jul 2011
Poruka
3.692
Lokacija
srbobran,vojvodina
I moju njivu neko zapalio. Ja dao čoveku da presuje kukurzovinu, on se lepo spakovao sa sve presom i prikolicama i kad je stig"o na njivu tamo ni lista.
 

cika_jova

Član
Učlanjen(a)
9 Maj 2010
Poruka
3.520
Lokacija
mladenovac
ја ћу да пробам оно што сам овде читао, једно 20ак дана пре сетве 1 пролаз сетвоспремачем на већу дубину и непосредно пред сетву да бацим уреу 300кг/ха и још један проход сетвоспремачем на сетвену дубину и сетва
 

KishRobert

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
31 Dec 2008
Poruka
14.417
Lokacija
Novi Becej
Na prolece,cim moze da se udje u njivu,podrljati.
7 dana pred setvu bacim ureu(oko 200kg) i ispremirati.
Pred nicanje,prskam totalom/na crno.
 

oldtimer

Član
Učlanjen(a)
16 Sep 2008
Poruka
2.320
Lokacija
Zrenjanin/Tomaševac
Kad bih mogao da ja biram, rasturanje djubriva u prvoj polovini marta, pa prolaz sspremacem. Onda setva 5-10 aprila, pa nekoliko dana pred nicanje acetohlor+total. Posle toga korektivno celebrity plus, ili callisto+motivell, spartanje, pa vrsidba...
 

bojcetic

Član
Učlanjen(a)
14 Jan 2009
Poruka
15.255
Lokacija
Stapar
Urea oko 15 marta i prvi prohod spremacem na 10-12cm. Oko 1 aprila drugi prohod spremacem na 7-8cm i setva. U cetvrtom-petom listu Dimark/Plamen 0.4l/kj+Rimex 30g/kj+Trend. U slucaju da iz nekog slucaja ne uspe, onda korekcija sa Laudisom 1l/kj u 8-10 listu. Ako me opet "ispali" prva kombinacija kod mene je zavrsio svaki herbicid sa osnovom dikambe. Posle prskanja spartanje.
Inovacija za ovu godinu. Na jednoj njivi cu uraditi dva spartanja. Prvo u 3-4 listu i drugo u poslenji cas kad se moze sa IMT 539 u njivu.
 

pidikanac

Član
Učlanjen(a)
13 Jan 2010
Poruka
4.672
Lokacija
Bavanište
Ukoliko je izvršeno zatvaranje brazde
u jesen, predsetvenu pripremu u
proleće potrebno je izvršiti u jednom
prohodu, na dubini od 5-7 cm, tako
da se oformi setveni sloj sa tvrdom
podlogom i rastresitim slojem iznad,
da bi seme bilo posejano na optimalnu
dubinu i u neophodnu vlagu. Ova
mera treba da se izvrši neposredno
pre setve (par sati), sa ciljem da poravna
površinu parcele i ravnomerno
rasporedi vlagu po površini, kao i da
uništi rane korove.


ovo je citat iz DEKALBOVOG kataloga
 

sale ratar

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2012
Poruka
5.474
Lokacija
turija
4i5 januara poravnao oranje drljačom pa ću još jednom kasnije stim što ću da objašim tragove od predhodnog drljanja (kad vreme dozvoli) i posle pred setvu setvospremač 5-7 cm. dubine.Inače planiram da pred drugo drljanje bacim 75kg. ureje po kj. i predsetvenu pripremu 75kg. po kj.
 

pidikanac

Član
Učlanjen(a)
13 Jan 2010
Poruka
4.672
Lokacija
Bavanište
polovinom marta 150kg uree ( pred usev bilo žito) i jedan prohod drljačom pre sejanja 7-8 dana setvospremač do 10cm setva oko 5 lista calisto ako bude potrebe ( jer je prskano totalom ) i ove godine kao i do sada dva špartanja eventualno prihrana preko lista slavol,ekobuster,kristalon ili otopina uree neznam tačno šta ću od ovoga zbog::novac:: i naj važnije
molitva Bogu za kišnu godinu če trajati sve dod sejanja pa do berbe pa kako mu Bog da :ppozdrav:
 

badanjac

Član
Učlanjen(a)
14 Jan 2010
Poruka
140
Lokacija
Gornja Badanja (Loznica)
Imam jedno pitanje ako sam sve dobro razumeo. Valjanjem polse setve sačuvljava se vlaga u zamlji i poboljšava ravnomerno nicanje dok se špartanjem, naročito u sušnim godinama postižu dobri rezultati. Meni se ove dve agrotehničke mere čine kontradiktorne, prvom sabijamo zemlju i tako sačuvljavamo vlagu, a drugom, ako mogu tako da kažem razdrmavamo zemlju, dajemo joj vazduha i rekao bih isterujemo vlagu. Ako sam negde pogrešio da li bi neko mogao da mi pojasni. Kako bi poželjno bilo da se radi ako ova godina bude sušna (izrazito sušna)?
 

prnjavor3

Član
Učlanjen(a)
19 Feb 2011
Poruka
3.696
Lokacija
Prnjavor Republika Srpska
valjanjem se zadržava vlaga ali cilj valjanja je i da zrno lakše nikne da bude u zbijenijem zemljištu jer lakše dodija vlagu i prije niče.Primijetio si da kuruz naj prije nikne u uvratinama gdje okrećeš traktor, sabiješ tlo i zrno lakše upija vlagu i samim tim prije niče.Što se tiče špartanja ono ima više ciljeva ulaganje gnoiva u zemlju da ne isparava ako je izloženo suncu,razbijanje pokorice jer onda lakše upija vlagu a i zatvaranje površinski pukotina na koje zemlja jako brzo gubi vlagu a i ako ima trave i nju u nekoj mjeri uništi.to je moje mišljenje
 

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.371
Lokacija
Stara Pazova
Valjanjem zemlje posle setve se isto tako provociraju korovi da brže niču, tako da je prskanje moguće obaviti pri manjem porastu kukuruza i olakšan je izbor herbicida.
 
Vrh