Agrotehnika u kukuruzu

Godinama koristim total sa zemljišnim herbicidom prije nicanja , uvjek bude bar poneki preživjeli , obično krupniji korov poslije pripreme za sjetvu , ujedno potkačim medje a total nije skup.pogotovo sam ga koristio na nekim striptill eksperimentima , a ove godine ću vjerovatno većinu kukuruza raditi u nekoj verziji striptilla pa bez totala nema šanse.

Koju tehniku pripreme zemlje planirate da primenite za setvu kukuruza.

Cim mogu da udem u zemlju idem sa setvospremacem (obicno 15-20 mart) na 4-5cm, pred setvu bacam ureu 175kg/ha (ne vise posto ako bacas vise ureu onda ce na jesen da bude veca vlaga) prodem jos jednom sa setvospremacem od prilike na istu dubinu i onda sejanje, pa kad ima 5-7 lista (zavisi kakvi su korovi) krecem sa prskanjem sa (eqvip,laudis,pinus kako kad).

Ako se jako rano spremi zemlja, mesec dana pre setve, onda se može direktno posejati u tako pripremljenu zemlju i nakon toga poprskati sa Monosanom, koji će u tom slučaju imati isti efekat (čak i bolji) kao i total, a cena tretmana je mnogo manja.
Potrebno je 0,5 lit/kj i to je nekih max 250 din/kj, nasuprot 3 litre totala što iznosi tri puta više.

Ništa, jer u to vreme (prva polovina aprila) još nema ni jednog niklog uskolisnog korova.

Obicno je tako.Ali kad smo kod 2,4d da podelim jedno iskustvo koje je moj drug imao.Prskao je njivu pre setve jer je krenula palamida.Posle setve izbije jos mlade palamide i on isprska sa jos jednom dozom 2,4d smatrajuci nema jos izniklog kukuruza nece biti problema.Medjutim klice su bile 3cm od povrsine a kisa je dobra pala,tako da kad je poceo da nice i9 cudno je izgledao.Trebalo mu je 3-4 nedelje da se unormali i pitanje je da li je smanjio prinos.Iz Pss Pozarevca su mu objasnili da on ostaje na zemlju i hoce nekad u nekui uslovima da osteti kukuruz.Tako oprezno sa 2,4d.

Branko ti korovi u to vreme su uglavnom u fazi kotiledona to jest mali (tek ponikli) i nema potrebe ići sa 3l totala po jutru, sasvim dovoljno je 1.5 maksimum 2l. po kj.Što je manja trava to je lakše uništiti.

I ja sam imao ideju da prskam sa 2,4D herbicidima pre nicanja, pa mi je receno u PSS u Zrenjaninu da to ne radim, jer lose deluje na klicu (kukuruz je rezistentan tek od 2og lista na 2,4D!

sta je po vama bolje ?spremiti njivu *pa sacekati da se zemlja osusi pa sejati? tako kod men vecina radi. * ili spremiti ranije pa da padne kisa pa posle sejati?

Milan87 ja obično spremim dan dva ranije pa onda sejem, u zadnje vreme u proleće u setvi kiše skoro i da nema pa mi se ovaj način pokazao kao dobar.

Nazad
Vrh