Agrotehnika u kukuruzu

gabricn

Član
Učlanjen(a)
24 Jun 2009
Poruka
816
Lokacija
Subotica
Neces imati problem sigurno,meni su to uradili pre jedno 3-4god. i nije bilo problema,sad se vec ni nevidi razlika :)

Послато са FRD-L09 уз помоћ Тапатока
 

Mika P.

Član
Učlanjen(a)
15 Jul 2012
Poruka
65
Lokacija
Mandjelos
Cveja Po,to ne bih radio. Onda mi bolje da ostane ovako kako jeste.
Mika P oko 22kj ali kakve ima veze kolika je ukupna površina?
Pa ako ne rodi na ta 22, to jedno manje više te nece izvući.
A nemaš šta da se brineš. Ta zemlja iz kanala ne moze naškoditi ni u kom slućaju, ne moze biti zatrovana ili šta već, jedino ako si nizvodno od neke super toksične fabrike.
Možda ćeš samo u tom delu kupiti setvospremačem korenje od rastinja iz kanala.
Meni su isto tako razvukli zemlju iz kanala po njivi i još plus me častili tako što su mi na uvratinama iskopali krater u koji komotno moze da stane nečija vikendica i tu zakopali nekoliko panjeva od vrba iz kanala koji su imali najmanje metar u prečniku. Za tu masovnu grobnicu sam saznao tek dve godine kasnije od majstora koji je kopao.
Ako malo premotaš film u glavi i u osnovnoj školi se učilo da su nekad ljudi proizvodili hranu u slivovima reka kada se one povuku u svoja korita i ostave plodonosni sloj.

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
 

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
26.375
Lokacija
Adasevci-Zapadni Srem
Čitam starije postove i naidjem na ovaj deo gde se spominje bela zemlja,slatina.... Da li je ta bela zemlja isto što i zemlja iz kanala? Imam jednu njivu gde sam dozvolio da zemlju iz kanala (ovi što bagerima čiste kanal) bace na moju stranu. Sad su je razgurali i ovog proleća ću prvi put sejati (kukuruz). Jesam se zaj.bo što sam dopustio ili... ?
Kuburice dok ne probije do crnice, a dalje ide bez problema. Radim jednu njivu sa slicnom problematikom.
 

sinisa1979

Član
Učlanjen(a)
24 Okt 2010
Poruka
7.254
Lokacija
Subotica
Mika P vidi druže,položaj skoro polovine te njive je takav da jedino tamo mora da rodi pa da je kakva suša. Pogotovo taj deo-normalno kad je uz kanal,ne? A da me neće izvući ako ne rodi to si u pravu. Mada može da potera prosek. Ali ako ćemo toliko u detalje njiva i nije moja nego je radim u arendu. Po tom ne bih trebalo uopšte da se nerviram,zar ne? E jbg nisam takav i nije mi bilo svejedno kad je i sam šef zadužen za uredjenje kanala na kraju rekao da tamo možda neće biti nekog roda... pa još kad sam i tu pročitao.... A nisam morao dozvoliti da izbacuju na našu stranu. Kapići?
Nemam neku fabriku u blizini ali mi to nije uteha. Voda donese sve i svašta. A ekološka svest nam je na takvom nivou da ću pre setve ići još 2x kupiti otpad po njivi. Flaše furadana,fostoksin tableta,pelinkovca,motornog ulja,najlonski džakovi,nosač blatobrana fergusona (na to me asocira),cigle,panjevi,grane.... Ma nema čega nema!
Što se tiče motanja filma... bio sam Vukovac u školi (vuko sam se iz razreda u razred) pa se i ne sećam tog dela....
 

bojcetic

Član
Učlanjen(a)
14 Jan 2009
Poruka
15.255
Lokacija
Stapar
Sinisa nema veze zemlja iz kanala sa slatinom. Slatina je zemlja slana i zato biljke ne mogu da rastu. Zemlja iz kanala je samo zuta zemlja, gde nikakvih razlika posle par godina neces viceti. Malo sporije se zagreva od crne zemlja pa u pocetnim stadijumima usev je manji nego u crnom delu, ali kasnije se izjednaci. Prijatelj ima jednu takvu njivu gde je bagerom izgurivano po njivama i nikakve tu razlike nema, i to se nalazi na ovratinama, pa tu zavrsi uvek vise vestaka kada bacas nego ostatak njive (ne mozes krenuti punom brzinom vec dok ubrzas), tako da sve u svemu ne brini.
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
7.830
Lokacija
Srbobran
Imam dve njive na kojima su za vreme bombardovanja kopani rovovi, na jednoj klasični rovovi za pešadiju a na drugoj komandno mesto u formi zemunice veličine jedne sobe. Rovovi su zatrpani iste godine, a ova zemunica je zatrpana posle par godina. E sad, crna zemlja je oko 25cm a sve ispod je žuta zemlja. I naravno da se nije vodilo računa prilikom kopanja i posle zatrpavanja da se crna zemlja ostavi na vrhu već je sve izmešano i preovladava žuta zemlja. Evo, posle toliko godina je na tim mestima uvek slabiji usev. Doduše razlike su vremenom sve manje ali je i dalje vidljivo. I kad se ore, tu je traktoru mnogo lakše a plug može koliko hoćeš duboko...
 
Vrh