Agrotehnika u kukuruzu

Potreban jedan savet,u pitanju je njiva koja nije obradjivana 6-7 godina,uzoran jesenas,zatvorena brazda pre dve nedelje drljacom,na njoj vrlo veliki problem sa pirevinom,sejacu Ns-444 Ultra i prskati sa Fokusom ultra,cale mi javlja da je pirevina vec uveliko nikla,pa ne znam sta da radim,da li da mozda oprskam jednom totalom pre razbacivanja vestackog djubriva i setvospremiranja,ili da izostavim prskanje sada i da posle nicanja preduzimam dalje mere?
Unapred zahvalan

Potreban jedan savet,u pitanju je njiva koja nije obradjivana 6-7 godina,uzoran jesenas,zatvorena brazda pre dve nedelje drljacom,na njoj vrlo veliki problem sa pirevinom,sejacu Ns-444 Ultra i prskati sa Fokusom ultra,cale mi javlja da je pirevina vec uveliko nikla,pa ne znam sta da radim,da li da mozda oprskam jednom totalom pre razbacivanja vestackog djubriva i setvospremiranja,ili da izostavim prskanje sada i da posle nicanja preduzimam dalje mere?
Unapred zahvalan
isprskaj totalom slobodno ostavi da odstoi 15dana onda idi setvospremačem razbaci onda veštak i ponovo setvospremač pa setva

Hvala ljudi:ppozdrav:,nego da vas jos pitam,da li bi total delovao ako bih isprskao,pa za dva dana da predjem setvospremacem?

Hvala ljudi:ppozdrav:,nego da vas jos pitam,da li bi total delovao ako bih isprskao,pa za dva dana da predjem setvospremacem?
Pirevina je rizomska biljka i treba vremena da "crkne" zato minimum 10 dana ne dirati posle prskanja. Moja preporuka je 10 l/Ha jer je to vrlo, vrlo optorna biljka gotovo kao trska, a za nju treba bar 12 l/Ha.

Mislim da će biti problema sa primenom totala u ovom momentu,ne verujem da je pirevina toliko uznapredovala da bi primila total.

Zbog cega?
Cale mi kaze da se njiva zeleni,a tamo je peskovito i napreduje neverovatnom brzinom.

U pravu ste,ali opet ako mi kaze da se njiva zeleni,valjda ipak ima neku masu:bravo:
Pretpostavljam da bi jos bolje delovalo da je veca,ali nije baceno djubrivo i treba preci jos jednom setvospremacem,pa bolje i ovo nego nista...

Većina zemljišnih herbicida koje najviše koristimo djeluju površinski tj u tzv tačke porasta koje su oko vrha zemlje i prave neki film na površini pa nije dobro poslije prskanja čeprkati.
A čime prskati ako nema kiše u najavi to jest pravo pitanje . isto je ko i prošle godine , ja išo sa Merlinom i nisam zadovoljan, a nije ni čudo kad kiša nije ni pala.
Na ovoj suši doduše bude manje i korova spočetka , možda je bolje i ne ići sa zemljišnim (prije nicanja) , nego čekati pa ići npr lumax,..

Dubinu setve usklađujete sa njivom.Ako je dekavo(mokro)nema potrebe da ide duboko kao što je slučaj sa ovom godinom.

Nazad
Vrh