Agrotehnika u kukuruzu

Ko kako hoce i zeli ako ce ih i maziti ali u nasem ataru je sada hit upali i odma idi kuci . Vatrogasci samo spartaju atar selo .
 
ovi što imaju extra mehanizaciju najviše pale
ili im upale drugi pa birče
 
I moju njivu neko zapalio. Ja dao čoveku da presuje kukurzovinu, on se lepo spakovao sa sve presom i prikolicama i kad je stig"o na njivu tamo ni lista.
 
ја ћу да пробам оно што сам овде читао, једно 20ак дана пре сетве 1 пролаз сетвоспремачем на већу дубину и непосредно пред сетву да бацим уреу 300кг/ха и још један проход сетвоспремачем на сетвену дубину и сетва
 
Na prolece,cim moze da se udje u njivu,podrljati.
7 dana pred setvu bacim ureu(oko 200kg) i ispremirati.
Pred nicanje,prskam totalom/na crno.
 
Kad bih mogao da ja biram, rasturanje djubriva u prvoj polovini marta, pa prolaz sspremacem. Onda setva 5-10 aprila, pa nekoliko dana pred nicanje acetohlor+total. Posle toga korektivno celebrity plus, ili callisto+motivell, spartanje, pa vrsidba...
 
Urea oko 15 marta i prvi prohod spremacem na 10-12cm. Oko 1 aprila drugi prohod spremacem na 7-8cm i setva. U cetvrtom-petom listu Dimark/Plamen 0.4l/kj+Rimex 30g/kj+Trend. U slucaju da iz nekog slucaja ne uspe, onda korekcija sa Laudisom 1l/kj u 8-10 listu. Ako me opet "ispali" prva kombinacija kod mene je zavrsio svaki herbicid sa osnovom dikambe. Posle prskanja spartanje.
Inovacija za ovu godinu. Na jednoj njivi cu uraditi dva spartanja. Prvo u 3-4 listu i drugo u poslenji cas kad se moze sa IMT 539 u njivu.
 
Ukoliko je izvršeno zatvaranje brazde
u jesen, predsetvenu pripremu u
proleće potrebno je izvršiti u jednom
prohodu, na dubini od 5-7 cm, tako
da se oformi setveni sloj sa tvrdom
podlogom i rastresitim slojem iznad,
da bi seme bilo posejano na optimalnu
dubinu i u neophodnu vlagu. Ova
mera treba da se izvrši neposredno
pre setve (par sati), sa ciljem da poravna
površinu parcele i ravnomerno
rasporedi vlagu po površini, kao i da
uništi rane korove.


ovo je citat iz DEKALBOVOG kataloga
 
4i5 januara poravnao oranje drljačom pa ću još jednom kasnije stim što ću da objašim tragove od predhodnog drljanja (kad vreme dozvoli) i posle pred setvu setvospremač 5-7 cm. dubine.Inače planiram da pred drugo drljanje bacim 75kg. ureje po kj. i predsetvenu pripremu 75kg. po kj.
 
polovinom marta 150kg uree ( pred usev bilo žito) i jedan prohod drljačom pre sejanja 7-8 dana setvospremač do 10cm setva oko 5 lista calisto ako bude potrebe ( jer je prskano totalom ) i ove godine kao i do sada dva špartanja eventualno prihrana preko lista slavol,ekobuster,kristalon ili otopina uree neznam tačno šta ću od ovoga zbog::novac:: i naj važnije
molitva Bogu za kišnu godinu če trajati sve dod sejanja pa do berbe pa kako mu Bog da :ppozdrav:
 
Imam jedno pitanje ako sam sve dobro razumeo. Valjanjem polse setve sačuvljava se vlaga u zamlji i poboljšava ravnomerno nicanje dok se špartanjem, naročito u sušnim godinama postižu dobri rezultati. Meni se ove dve agrotehničke mere čine kontradiktorne, prvom sabijamo zemlju i tako sačuvljavamo vlagu, a drugom, ako mogu tako da kažem razdrmavamo zemlju, dajemo joj vazduha i rekao bih isterujemo vlagu. Ako sam negde pogrešio da li bi neko mogao da mi pojasni. Kako bi poželjno bilo da se radi ako ova godina bude sušna (izrazito sušna)?
 
valjanjem se zadržava vlaga ali cilj valjanja je i da zrno lakše nikne da bude u zbijenijem zemljištu jer lakše dodija vlagu i prije niče.Primijetio si da kuruz naj prije nikne u uvratinama gdje okrećeš traktor, sabiješ tlo i zrno lakše upija vlagu i samim tim prije niče.Što se tiče špartanja ono ima više ciljeva ulaganje gnoiva u zemlju da ne isparava ako je izloženo suncu,razbijanje pokorice jer onda lakše upija vlagu a i zatvaranje površinski pukotina na koje zemlja jako brzo gubi vlagu a i ako ima trave i nju u nekoj mjeri uništi.to je moje mišljenje
 
Valjanjem zemlje posle setve se isto tako provociraju korovi da brže niču, tako da je prskanje moguće obaviti pri manjem porastu kukuruza i olakšan je izbor herbicida.
 
Nazad
Vrh