Ракија од шљиве

Voda se dodaje kada pečeš kominu po potrebi i do 30%. Nesme da bude gusto da ne zagori, naročito ako kazan nema mešač.
Kada radim prepek prvo uspem pola vode pa onda pola meke rakije.
Ako očekuješ 20l ljute rakije, sipaš u kazan 30-40 l čiste vode ostatak meku rakiju i peci..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Piju ljudi i absint na 70%
Rakija za moj pojam ne treba da pali u ustima, a opet treba da se lepo oseti aroma i to jeste ta neka jacina od 38 - 45 %
Preko toga mogu probat ali ni jedna mi nije promenila misljenje.
E sad hvale ljudi svasta ako je njihov proizvod, ali generalno ako mi na prvi gutljaj zapali nepce ja to ni ne zelim popiti.
I uglavnom ljudi hvale rakiju i na 40% ali ako im ne kazes jacinu, ali ako si im slucajno rekao da je to jabuka od 16 gradi onda krenu da palamude.
Inace ako ne znaju kazu odlicna i pitka.
To je moje iskustvo.

Ja i dalje stojim iza toga ako neko voli od 16 neka tako i pravi i pije , ako voli 27 može i to isto , samo da ne ubedjuju druge da je baš to najbolje.

E sad , da BiH dobio rakiju recimo od 18 gradi , moram ostaviti deo mekane rakije da sa njom na kraju razblazim prepečenicu i tako izbalansiram ?

Ili da se sva mekana rakija peče do koje jačine pa da se doda na kraju destilovana voda da se dobije 18 gradi ?

Voda se dodaje kada pečeš kominu po potrebi i do 30%. Nesme da bude gusto da ne zagori, naročito ako kazan nema mešač.
Kada radim prepek prvo uspem pola vode pa onda pola meke rakije.
Ako očekuješ 20l ljute rakije, sipaš u kazan 30-40 l čiste vode ostatak meku rakiju i peci..

Nista sto si savetovao nema nikakve logike, niko tebi ne brani da peces kako zelis ali je stvarno bzvz druge upucivati u pogresne korake
Prepek se radi da bi pitki deo odvojio od visih alkohola,metanola i patocnih ulja
Meka se podesava na 27% , odvaja se prvenac na osecaj(opisano gore) i prekida se na 50-47%
Ako imas malo dovoljno je i 20% od zapremine kazana svejedno ide dosta slabija vatra na sredini dna kazana.
A ako imas manje ostavi za dogodine.

Ja i dalje stojim iza toga ako neko voli od 16 neka tako i pravi i pije , ako voli 27 može i to isto , samo da ne ubedjuju druge da je baš to najbolje.

E sad , da BiH dobio rakiju recimo od 18 gradi , moram ostaviti deo mekane rakije da sa njom na kraju razblazim prepečenicu i tako izbalansiram ?

Ili da se sva mekana rakija peče do koje jačine pa da se doda na kraju destilovana voda da se dobije 18 gradi ?
Rakija se razblazuje destilovanom vodom, jer ona u sebi nema minerala jer su oni krivci za zamucenje rakije
Jedino odstupanje sto se mnogo oko toga diskutuje negde otprilike kada istekne 2,5 l otprilike (na neki kazan od 160-200l) onda mozes litru te meke odvojiti jer je taj deo meke rakije poprilicno cist (bez nekih visokih vrednosti metanola,visih alkohola i patocnih ulja)
Tu litru koristis (negde od 2-2,5 pa do 3-3,5) da bi popravio aromu ako je sirovina bila zdrava i kvalitetna

Ako se npr naspe za prepek 40l mekane , koliko u litrima ili procentima se baci prvenca ?

I koliko u tih 40l mekane dodati vode i da li uopšte dodati vodu ?

............
Nikada nebi verovao da se rakija od 23 grada može piti sa uživanjem, da ovi moji ne probaše a ja za njima..
Isti slučaj ,
Imao sam prilike da sa kolegom probam
takvu rakiju i baš nam je prijala .
Posle toga još par puta uz neko meze i
eto veselja .
Da ne shvatite pogrešno , volim da klopam , mezim i svašta probam , nisam alkoholičar i ne sećam se da sam nekada
popio više od 3 rakije .
Toliko mi prija i ne želim sebe da forsiram , mada ruku na srce kasnije prelazima na neka duža pica ( ovo samo ako ima i neka klopa )
Preporučio BiH svakome da proba " jaču domaću " rakiju pa onda sudi .
Nasa rakija je specifična po ukusu , mirisu , aromi , pa zašto ne bi bila i po
" jačini " . Viski , votka i ostala brendirana pica neka teraju svoju priču ( u stepenima ) ali to ne bi trebalo da bude obavezno gradivo i za našu " mučenicu "
Inače ne branim da svako ima svoje mišljenje i ukus , tako recimo u nekim predelima piju samo rashladjenu meku rakiju ( iz onih vecih časa za vruću rakiju )

Poslednja izmena:
Imam jedan stakleni balon od 54 l u kojem je rakija stara 30g.Ostala mi od ćaleta i čuva se kad mi se sin bude ženio.Takođe imam rakiju od ćaleta 10 -ak litara koja ima blizu 20g.Sam sam pekao rakiju 2016-e i 2018-e,po 1 tonu šljiva u te dve godine.Iz 2016-e mi je takođe ostalo jedan balon od 54 l i ona je ostavljena na 19 gradi a ova iz 2018-e još uvek stoji u hrastovom buretu i nije razblaživana,mislim da je oko 21-22 grada.Inače ne radim prepek nego kada pečen rakiju,odbacim prvenac i kada krene rakija vadim sve dok ide do 17 gradi na luli,onda tu rakiju ostavljam a ovu dalje dok ne padne na 7 gradi na luli odvajam posebno i to ide u sledeći kazan sa kominom od šljive koja ide do punog kazana.I tako svaki sledeći kazan.Ne radim prepek jer mi se ovako više oseti miris i ukus šljive.Imam je od 21 i 19 gradi.

U mojoj porodici su se kroz generacije pekle ogromne količine rakije i svako čeljade je znalo pripremiti kominu(džibru) i peći rakiju. Niko nije ni znao da se u svemu tome trebaju koristiti šećer, kojekakvi kvasci, enzimi i ostala hemija.
Takođe, nikada nismo imali zaposlenog visokospecijalizovanog rakijskog tehnologa koji će sa štopericom, širometrom, i ostalim instrumentima određivati tok procesa i manipulisati kojekakvim teglama..
Peklo se godišnje i po 300 kazana, i dobijalo preko 3-4 hiljade litara rakije koja je bila na glasu kao dobra.
Rakija je bila dobra jer imamo kvalitetno voće koje fermentira bez potrebe za hemijom. Od sve čeljadi važilo je da baba najbolje peče rakiju a nije čak nikada ni probala, jednostavno je znala šta radi.
Takođe, mogu se opkladiti da će se radije piti ta babina rakija nego ova hemijski 'pravilno' ispečena sintetika..
A novi stručnjaci rakijskog reda mogu nastaviti da mrsomude kako treba peći ogromnih 5-6 kazana godišnje.
Ja ću nastaviti slediti tradiciju jer smatram da rakija treba imati ukus na kakav se naviklo generacijama..

Da li si u mogucnosti da izadjes na neki sajam rakije ? Ne znam kako ide oko toga i da li rakija mora da je registrovana da bi uopste izasla . Mislim da bi na taj nacin najbolje dokazao tvoje tvrdnje iz predhodnog posta . Ili mozda mozes da malo ulozis i odradis analizu i posle postavis ovde razultate 🤔

Znao sam ja i pokojnog dedu od drugara jos iz detinjstva
Imao je svoj kazan i pekao je dosta rakije nit je odvajao prvenac a sekao je tek kad na ukus oseti kiselo- zadnjih 7-8 godina nije znao kako se zove a bio je pokretan
Moj deda nije pio vodu, uglavnom tukao je spricere i do zadjeg dana (78) je bio priseban u glavi
Toliko o tome sto neko generacijama ima kazan u kuci - to je nikakav parametar da je rakija ispravna
Metanol u rakiji se ne oseti, tako da imao ga u njoj vise nego sto je predvidjeno ne menja ukus, ali zato przi sive celije.

Eto resio si misteriju izgubljenog Bajdana . Mora da cepa rakiju iz Srbije koja je napravljena u nekontrolisanim uslovima 🤣 . Salim se naravno . Podrzavam tvoj predhodan post ali ne bi bilo lose da i ti odradis analizu i ovde postavis i tako dokazes sve tvoje tvrdnje 👍

Hocu samo da te pitam jos jedno pitanje . Koja ce razlika biti izmedju ovakve dve pecene rakije ?
1. Prepek - u kazanu 15 gradi meke rakije
2. Prepek - u kazanu 12 gradi meke rakije

Da, da, bez hemičara u 21-vom veku ne ide, dok oni ne odrade analizu nemožemo znati koja je bolja rakija.
Ništa, neka ostane da moja rakija od požeške šljive nevalja, jer je neznamo ispeći . A slavu prepuštam ovima što pravilno peku nebitno od čega i nebitno koliko kolečega trpaju u voće da bi uopšte uspelo fermentirati.
Ja ću ipak, ako mogu birati, uvek radije uzeti seljačku tradicionalnu rakiju negu ovu 'pravilno' pečenu, ali to je samo moje mišljenje, neka se ne uzima kao nešto bitno.
Inače razblaživanje izvorskom vodom sam pokupio/usvojio od škota/engleza koji mi je lično pričao da tako doteruju svoj tradicionalni viski.
Što se tiče neodbacivanja prvenca, kod nas je oduvek rakija išla u flašu od litar pa u sud i taj litar se uvek odbacivao..

Fascinantno je da ljudi nakon hiljadama godina ne kapiraju da ne postoji univerzalni recept za rakiju i da svako može da peče onako kako hoće i nema potrebe ni smisla da neko nekog ubedjuje kako da peče .

I to sto kazes . Ima ljudi koji sipaju par litara 100% alkohola u prepek pa izvuce brda rakije i posle se neki ljudi poizvrcu . Mora postojati minimum kako rakija mora da se odradi . Ja bih pre za razliku od @mirosti pio onu sa etiketom nego neku seljacku .

I to sto kazes . Ima ljudi koji sipaju par litara 100% alkohola u prepek pa izvuce brda rakije i posle se neki ljudi poizvrcu . Mora postojati minimum kako rakija mora da se odradi . Ja bih pre za razliku od @mirosti pio onu sa etiketom nego neku seljacku .
Tačno tako , neka radi ko šta hoće , ali kad prave otrov neka ga ne daju drugima da piju ili prodaju medjutim GARANTOVANO NAJVECI PROBLEM
Je taj što ljudi koji peku rakiju se vode Pekao moj deda ovako najbolju rakiju moj komšija moj ujak najbolju , i onda oni poneseni nekim idolima za rakiju prave krš koji sami smatraju da je najbolja rakija i jednostavno dobronamerno daju ili prodaju krs od rakije , a da neko uzme knjigu ili internet da se edukuje, to nema šanse jer smo mi najpametniji i nas čukundeda je broj 1.

Pa mislim da se na temi kako se pravi vrhunska rakija od sljive iskristalisao postupak koji daje odlicnu ljutu. U osnovi to je kako je Ratko opisao.

A stvar licnih afinitete moze biti jacina ljute, koja je po meni opet u nekom realnom opsegu od 17 do 20 gradi za sljivu.

E sad kvasci i enzimi su vezani i za vrstu sljive i kada se vrenje sprovodi. Za ranku i trnovacu nisu neophodni kvasci, to je potrebnije novim sortama sa debelom opnom.
Tradicija i iskustvo da ali u skladu sa ispravnim proverenim principima koje je struka potvrdila i narvno, da tehnolog ne treba. On je bitan da se zna sta je u prvencu , zasto patoka kvari rakiju i sl.

Nazad
Vrh