Ракија од шљиве

Код ракије у Србији је проблем што нетреба више она количина која је некад прављена прошле године Србија изгубила сто хиљада људи две трећине становништва живи у граду тамо се непије ко на селу нема више друштвених фирми где се није трезнило мање весеља неиде се по кућама људи се много мање друже не идеш ником у испомоћ нема моба једино добро што су смањене колићине у саобраћају једноставно ми смо таква земља да можемо да направимо више него што нам треба

Ima resenja za visak rakije . Lagerovacemo je za neka bolja vremena 😊
Amateru - Kako nemas poklopac za te kace od 500 l ? Ja imam dve od 500 sa poklopcem i kada se poklopi sipas vodu okolo i napravis vakum . Stenlejke su pocele lepo da otpadaju . Ali je i trava pocela da raste ko luda posle ove kise pa ce morati kosacica da radi .

Ma nemam, msm da su tako kupljene bez poklopca tj. tako se prodavale... Procitah malopre na onom linku iz nekog od prethodnih postova da ne treba da budu prezrele, kao gube mislim aromu... Dal ne valja da dodju do te faze da opadaju?

Banat013 ja sam napisao da imam svoje voce (ne mnogo) i ne kupujem ga. Naravno da prvo idu padalice pa na kraju one koje ostanu da drvetu. A to je zbog toga sto ne koristim preterano hemiju da bih ga stitio. A te sto padaju nisu lose. A i sve operem i odstranim ono sto nije dobro odnosno trulo, a ono sto je gnjilo to ostavljam.

Kada vocka sama otpadne ona je zrela i savrsena za rakiju . Jednom sam pre par godina kupio sljive od nekog lika i bilo jako lose . Covek je ranije ubrao i drzao u hladnjaci . To tada nisam znao ali sam ubrzo shvatio .
MIRBAN - Isto tako i ja radim . Skupljam ih sada a pred kraj cu ih malo prodrmati ( stabla ) . Zadnje prskanje stenlejke sam imao pre 2 meseca . Ja sljive ne perem . Zasto mislis da je pranje obavezno ako sljive na sebi nemaju blata i te stvari ?

Sljive nisu problem. Nisu toliko prljave. Ali jabuka, kruska, kajsija znaju da budu. Zato ih samo sipam u jedan veci sud i napunim vodom. Dok svaku uzimam da ocistim od trulezi ili ako je peteljka velika malo je provucem kroz vodu. Nekad se nadje i zemlje i trave jer ih otac ili ja skupimo ujutru rano a tada zna da bude rose i ostataka suve trave od kosenja. A otac (stariji covek od 85 god) to skupi na jedno mesto tako sto grabuljama ih izvuce van krosnje a sve zbog toga sto imamo strasan problem sa strsljenovima. Iako on na svaku vocku okaci plasticnu flasu sa malo piva i u njih ih nahvata poprilican broj. A sljivu kada tresem onda se stavi najlon veliki i to bude ok. Malo lisca i neka suva grancica. Ali dok je otkostavam rucno to se sve odstrani a najvece ciscenje je na samom najlonu. Ima se posla u svakoj vocki ali ne bi bilo zanimljivo bez toga. Ja zadnja prskanja radim kraj maja pocetak juna. Pa sta bude bude. Jedino sto sljivu prskam kasnije je kad pocne da menja boju da ne bi bilo one bele skrame kao budj po njoj. Inace nisam bas u potpunosti usavrsio prskanje pa bude tu dosta plodova koji su poodpadali jer su crvljivi. Ali bice i to uskoro reseno.

Primetio sam da je ubovicratkovo uputstvo o odvajanju prvenca proslo bez komentara. Zasto je vazno da ne odvojimo previse prvenca, sto bi rekli "za svaki slucaj". Zato sto su u tom delu skoncentrisane arome i vazno je gde preseci. Samo ja sam procitao malo drugacije uputstvo. Hvatati prvenac u case od 2 deci koje su obelezene brojevima. Prilikom probanja poci od pozadi i kad se oseti aceton ili oho lepak baciti to i sve pre toga sto je obelezeno manjim brojevima.
Nema bre druze oni su zapeli kod mesanja i nema dalje, to ustvari i govori o njihovoj informisanosti sta je ceo proces, verovatno bi i mene mogli negde ispravljat, ali ako si zapeo kod mesanja koma onda si ti jos na biciklu sa pomocnim tockovima.

Posle pustam u sud gde ide ostala rakija. Cudno mi je da je ovde napisano da treba prekinuti sa odvajanjem srca rakije na 18-20 gradi. Gde god sam citao i pitao svuda sam video da je to na 12 gradi.
Obavezno seci kod 19-20 jer ispod toga na luli krecu velike kolicine metila
A meku cedi dok ide, prepek je taj koji odvaja ono sto valja od onoga sto ne valja
I obavezno meku svedi na 27% pre sipanja u kazan da bi ti vazila sva ova predhodno napisana uputstva.

Ubovicratko hvala na savetu. Meka mi i jeste na nekih 11-12 gradi i po ovome tvom moze jos da se spusta. Bice jos za pecenje pa cu probati. A sto se tice prepeka videcu jos. Kazem opet da sam pricao sa ljudima od iskustva koji rade pecenje i imaju tehnologe a i po knjigama je da se prekida na 12 gradi. Jedino moram da nabavim onu spravicu koja se stavlja na lulu a grad je uvek tu potopljen i moze konstantno da se meri grad. Da ne bih stalno uzimao menzuru pa prikupljao i merio. Za sada su mi rakije bile dobre, kako su ocenjivali drugi koji su je probali. A tek mi je 4 god kako je radim. Opet kazem ove god prvi put koristim ove specijalne kvasce, hranu i enzim pa cu videti kako ce na kraju sve da ispadne. Za sada meka ide bolje nego ranijih godina. Imam zelju da mi jabuka zadrzi (ako je moguce) aromu stare jabuke Petrovace jer nje imam najvise. A nadam se da ce od sljive da mi izdominira ukus crvene ranke pored cacanske lepotice i madzarke. Dunju sam do sada uspevao da dobijem da mi lepo mirise ali msl da ce ove god da to bude jos bolje. Jer imam sve ti sorte leskovacku, vranjsku i trijumf pa to bude kao kad ovi vinari mesaju odredjena grozdja da dobiju onaj buke. A i kod kruske tezim na tome da zadrzim ukuse lubenicarke one male a izrazito specificnog ukusa i mirisa.

Код ракије у Србији је проблем што нетреба више она количина која је некад прављена прошле године Србија изгубила сто хиљада људи две трећине становништва живи у граду тамо се непије ко на селу нема више друштвених фирми где се није трезнило мање весеља неиде се по кућама људи се много мање друже не идеш ником у испомоћ нема моба једино добро што су смањене колићине у саобраћају једноставно ми смо таква земља да можемо да направимо више него што нам требpr

Код ракије у Србији је проблем што нетреба више она количина која је некад прављена прошле године Србија изгубила сто хиљада људи две трећине становништва живи у граду тамо се непије ко на селу нема више друштвених фирми где се није трезнило мање весеља неиде се по кућама људи се много мање друже не идеш ником у испомоћ нема моба једино добро што су смањене колићине у саобраћају једноставно ми смо таква земља да можемо да направимо више него што нам треба
Problem je što su kojekakvi it stručnjaci i slična ekipa puna para odlučili preko noći da prave vrhunsku rakiju i da se obogate a zapravo sve više i više rakije u Srbiji je brlja. Došlo je doba pomodarstva gde se jede avokado i pirinčane galete a sramota je jesti pasulj ili piti rakiju jer to je za "malogradjane". Otvorene su kojekakve vinoteke sa x proizvodima , doveden je lidl sa 50 vrsta alkohola od 200 dinara i jednostavno je to problem . Nije čak ni problem loša ili nekvalitetna rakija , takva se i pre pila i niko se nije bunio i pametovao. Niču preko noći stranačke destilerije koje na nelegalan put dobiju tržište i kupce , samim tim cene su preko 20 e, a 90 posto naših rakija od 5 e su bolje i kvalitetnije . Na tržištu baš od takvih destilerija postoje rakije koje se deklarišu kao stare 20 godina a destilerije registrovane pre 12 meseci te samim tim ne smeju prodavati rakiju stariju od 12 meseci ali naravno kod Mite može sve.

Nije problem da li je neko stavio 1 ili 3 kg šećera , niti slične budalaštine .
neko je rekao da je rakija loše pice a vinjak i Pelinkovac odličan jer si uvek isti . Car u rakiji i jeste u tome što ima različitih nijansi , ukusa , iskustava , boja , itditd. Zamislite da je svaka čokolada ista ili vino.

30 kg šljive za kutiju cigara ...

Veća je korist pustiti je da istruli u voćnjaku , makar će ga nadjubriti nego što se pune džepovi tajkunima za 18 din kg....
Gledam kupinare , beru kupine i kad košta 8 dinara , i 15 , i 30 isto kao i kad je 330 din. Zašto bi neko davao 330 kad može 8 ? Isto to se prenelo na mleko , višnju, rakiju itd , sve našom krivicom ...

Na 100 l. rakije od 20 gradi(50 stepeni) koliko treba da se ubaci destilovane vode da bi dobio rakiju od 18 gradi(45 stepeni)?

Poslednju krušku od starinskih mirisnih krušaka, sam ispekao na 58 stepeni sa namerom da razblažim na 48 stepeni, međutim konzumentima se svidela u ovoj osnovnoj jačini i svih 30 litara je popijeno bez problema iako je bila 58 stepeni.

To je dobra jačina za rakije koje imaju dosta mana pa ih jačina alkohola zamaskira. Lepe rakije bez naročito izraženih mana su naj pitkije između 40 i 43% eventualno šljiva odležala da bude max 45%.
Ta ne ubija bakterije i koronu 😁
Pre par godina sam imao par litara ( ne mojih ) loze od 23 grada ili 57,5 stepeni . Al je i bila i uzivao sam u jednoj jutarnjoj casici .

Nazad
Vrh