Ракија од шљиве

A požegači trebaju kvasci i enzimi?
Jel vi više cenite planinski/domaći kajmak, sir i pršutu ili onaj iz Lidla i Maxija koji rade tehnolozi za široke mase. Ako niste probali pa neznate nije problem.
Evo je sam nekoliko puta probao Jezdićevu rakiju u jednoj kafani. Ima lepu etiketu, boju kao viski(a ne kao rakija iz hrastovog bureta), vidi se da je rađena po ovom receptu sa šećerom, kvascima, enzimima i teglicama, koliko znam osvojila je i sajamsku medalju.
Meni ta rakija ima nekako sterilan ukus i nema ono što bi kvalitetna srpska rakija trebala imati. Nesumnjam da je čovek poslušao tehnologe u svema, a verovatno mu je zasad šljiva od novih vremenom nedokazanih sorti za koje je putanje šta daju. Da je uspeo imati požegaču za materijal i odraditi više tradicionalno imao bi mnogo reprezentativnije piće.
Ali ekonomija i marketing su čudo u svašta ubede ljude, i dokažu im šta je bolje..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Zemljce nisam pominjao pozegacu jer nje u selima oko mog sela zbog sarke nema.
Za nju isto ne treba nista dodavati. A i da se doda samo kvasc nema greske, moze samo vrenje da bude bolje i da se stigne da prepece u istoj kalendarskoj godini kada sazri.
Kod nje je problem sto kasnije stize, na visim nadmorskim visinama bude hladnije pa vrenje duze traje. Mnogi onda peku na prolece. I nemoj nabrajati lose primere, daj primere kao sto je bio prof Paunovic iz naseg kraja. On je ljivu stelio na 18 gradi.
Verujem da u njegivo znanje i iskustvo imas poverenja.

lomio se da li da ista napisem, posto ovakve komentare slusam i citam godinama.
I na ovom forumu ima odlicnih smernica za kvalitetnu rakiju,
na zalost oteran je covek koji se istinski trudio da objasni zasto su
odredjeni postupci pogresni u proizvodnji rakije.
Razumljivo je i ne verovanje u struku, kada, da bi vrhunski strucnjak uopste
komentarisao neku rakiju, treba gurnuti zelenu, a za ljubicastu moze i medalja.
A "tradicija" znamo da nas nigde nije odvela, posto je u svetu kukuruzovaca i jecmovaca
itekako na ceni, a nemoguce da moze dostici kvalitet vocne rakije.
Na zalost, jeste na ceni, posto je struka tu odradila ispravan posao,
a mi smo i dalje, tu gde smo.
Da bi danas neko uradio opsezna ispitivanja, kakva je radio pok. prof. Paunovic,
bilo bi potrebno 20-ak godina i milioni evra. Njegovi radovi su dostupni,
ko hoce da da ih pronadje i cita. Na zalost, malo ima uticaja na
"Srbiju medj' sljivama"
Rakiju volim, i kada hocu da vidim sta pijem, razblazim je sa vodom pa probam.
Tako se rakija "otkrije", zapanjili bi se da su skoro sve odvratne,
uglavnom su te nase tradicionalne, ...brlje., maskirane jacinom, tj visokim procentom etanola. Raduje me pomak u vidu malih destilerija, koje se trude da dodju do kvaliteta.
Cesto cujem da su te rakije skupe. A kukuruzovace i jecmovace nisu?
Ne treba izmisljati nista novo, tehnologija proizvodnje vocnih destilata je poznata,
dovoljno je kopirati francuze u proizvodnji konjaka. Isti princip vazi za sve vocne rakije.
Verujem da su svi svesni gde je njihov konjak, a gde nasa sljivovica.
Aj uzdravlje, i ne zamerite ako sam nekom kontrirao u stavu

Poslednja izmena:
Vidi, što se tiče rakije, imam i u sebe poverenja. Kod mene su drvene kace od 1000-1500 kg a imali smi i jednu od 50 metara. U toj velikoj, kada se dovoljno brzo nakupi je najbolje bacala rakiju.
Tu kacu sam mrzeo jer je bila ogromna i nije se mogla ispeći bez nedelju dana. Kaca je sklopljena u kačari, jer fizički nije mogla ući na dupla vrata. Ko je pekao te količine zna koliko je to fizički zahtevan posao. Znači nemaš minuta slobodnog vremena od ujutro kada podložiš pa uveče do 11. Spremaš drva, spremaš vodu za prestavljanje kazana, vadiš kominu iz kace, istačeš prepečenu džibru u bazen, kontrolišeš rakiju i istačeš meku u burad.
Ako nema ko da pomogne, taj posao se radi u znoju, napolju hladnjikavo, prehlada zagarantovana..
Da sam pekao 3,4 ili 5 kazana i ja bih napravio romantiku od toga i nosao teglice.
Dalje, i ako bih hteo u kominu bacati šećer, kvasac, enzime i ostalo, koliko bi toga trebalo za 200-300 metara komine?
Ovde su ljudi iz Prokuplja koji imaju velike količine šljive i koji su poznati proizvođači rakije, iznosili da peku rakiju na potpuno identičan način kao i ja dakle uz potpuno prirodan postupak pripreme komine bez dodavanja bilo kakvih veštačkih dodataka.
Dalje, koliko je meni poznato, dodavanje šećera(koji je od repe jelte) je bilo zakonski zabranjeno, jer je to onda rakija šećeruša, a ko bi to da pije bez obzira na ukus.

Izgleda da jedino ostaje da svako spremi svoju rakiju pa negde na Zlatiboru, na primer Ljubis, Gostilje ili Sirogojno da napravimo degustaciju pa da onda podelimo utiske sa forumskom zajednicom.
Ostaje samo jedna dilema da li mogu da dodju i oni koji nemaju svoj uzorak ljute.

To je razuman predlog. Ja ću doneti šljiivu i kruušku. Obe od starinskog voća.
Ti ponesi svoju od trnovače, ta neće omanuti.
Čačanske sorte bih izbegao jer se radi njih i počeo dodavati šećer pošto nemaju dovoljno slasti(u odnosu na požegaču).
Banaćani neka dođu sa svojom robom šta imaju..
Ovi 'degustatori' bez svoje rakije moraju uplatiti konzumaciju ..

Ja bih pre doneo ranku, bolja mi je od trnovace mada se i ona lepo ukrtolila ....

A predlazem da se donese i ljuta od cacanki kod kojih se odvaja kostica i za koje se stavljaju enzimi i kvasci. Jos ako m9ze od ciste lepotice i ciste rodne.

Sto neka bude lepeza svega.

Mogu doneti i jabuku staru 30 godina ...

Mozda ovu?
Nije moja, ali nju imam.

Sljiva.jpg

Poslednja izmena:
Eto resio si misteriju izgubljenog Bajdana . Mora da cepa rakiju iz Srbije koja je napravljena u nekontrolisanim uslovima 🤣 . Salim se naravno . Podrzavam tvoj predhodan post ali ne bi bilo lose da i ti odradis analizu i ovde postavis i tako dokazes sve tvoje tvrdnje 👍
I da odradim analizu koja kosta dosta para ti bi poverovao?
Siguran sam i da posaljem rakiju po nekom da se proba ako bude skup - ako znas da je moja isto tako siguran sam da bi popljuvao.
I to nema veze sa kvalitetom, vec sa karakterom...
Ako i posaljem nece se sigurno znati ni jacina ni cija je.

A što ti nebi doneo sam svoju rakiju?
Nemaš se čega plašiti i ustručavati ako se ja ne plašim čija je rakija sigurno lošija kvalitetom, ukusom i aromom(bar po kriterijumu stručnjaka).
Jedina rakija koja bi sigurno obrukala većinu naših rakija je sa Sokoca, od divlje kruške 20 gradi. Takođe, rakija od drena iz zapadne bosne bi mogla biti favorit, ispeče moj prijatelj godišnje 20-30kg.
Sada, na sajmu vina je bila izložena dobra rakija od divlje kruške iz okoline Sjenice.
Sve ovo što mi ovde tupimo bi mogla biti dobra osnova za standardizaciju srpske tradicionalne rakije. Tako da treba isključiti sujetu kod ovako bitnih stvari i pristupiti materiji konstruktivno a ne isključivo.

I da odradim analizu koja kosta dosta para ti bi poverovao?
Siguran sam i da posaljem rakiju po nekom da se proba ako bude skup - ako znas da je moja isto tako siguran sam da bi popljuvao.
I to nema veze sa kvalitetom, vec sa karakterom...
Ako i posaljem nece se sigurno znati ni jacina ni cija je.
Pobrkao si loncice ali kako god . Sa uzivanjem bih probao tvoju rakiju . Jos ako ima i list sa analize stukao bih litru bez grize savesti .

Jeste da se ovde piše o rakiji od šljive ali mene interesuje sledeća stvar. Ako se nema da se napuni kazan za pečenje ( npr ima se samo 40 l meke rakije - a kazan od 100 l), da li je obavezno potrebno da se dodaje voda da se napuni kazan? Da li mora da se napuni za svaku voćnu vrstu?

Čitam i razmišljam... (nikog neosuđujem ali...) sve "novotarije" tipa automobili, traktori, mašine, bageri, šporeti, frižideri i ko zna šta još prihvatamo, nema veze što to moj deda nije imao, život je meni lakši sa tim ali... e sad nešto što bi se ja trebao potruditi tipa higijena sudova, kvalitet voća, zatvorena fermentacija, možda i kvasci i enzimi (lično ih koristim samo za dunju) obavezan prepek, hvatanje srca rakije, razblaživanje na pitku jačinu itd... e to je komplikovano, to su "novotarije", bolje je to radio moj deda ili baba ili...

Mozemo procitati ovde kako neki prave otrove i truju ljude, sto svaki student hemije moze potvrditi, i jos se hvale time.
Pa, u svetu je i vodka, koja je skoro sterilan destilat nasla svoje mesto. Rum takodje, koji je rakija od secera.
Ljute me ljudi koji pljuju po svom, i tudje im je bolje, ali zaista bi trebali staviti prst na celo.
Sljivovica ima ogroman potencijal, ali ga ni malo nismo iskoristili.

Poslednja izmena:
Mozemo procitati ovde kako neki prave otrove i truju ljude, sto svaki student hemije moze potvrditi, i jos se hvale time.
Pa, u svetu je i vodka, koja je skoro sterilan destilat nasla svoje mesto. Rum takodje, koji je rakija od secera.
Ljute me ljudi koji pljuju po svom, i tudje im je bolje, ali zaista bi trebali staviti prst na celo.
Sljivovica ima ogroman potencijal, ali ga ni malo nismo iskoristili.
A kako iskoristiti potencijal kad osnovna pravila proizvodnje neki ne zele da usvoje, a sljiva je sigurno bolja sirovina nego jecam i secerna trska

Ma, i ta nasa tradicionalna rakija je sigurno zdravija od pastete u crevu napravljene od mom mesa iz argentine. Kupio za psa u maloj komsijskoj radnji neke virsle u rinfuzi, sedela je (zenka) gladna do sutra, nije htela da ih pojede.
O svemu tome, pa i sljivovici, treba govoriti, i govoriti...
Zato i pisem, nemam ni jedan drugi razlog.

Nazad
Vrh