Ракија од шљиве

Pitka i lepa sljiva je za mene izmedju 18 i 19 gradi, bar za ranku sam ubedjen tako,
odnosno moj ukus je takav.
Zemljace znam da u nasem kraju cene rakiju od 20 gradi, ali mislim da je Marceta blizi istini da je ljuta od sljiva lepsa kad je ispod 19 gradi.

Od požeške šljive kada je sve ugođeno kako treba 20 gradi je mera. Pije se u kap, i kada te zdrma to je ono radi čega se pije.
Što bi rekao jedan mudar deda: udara u levo jaje..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Bogami Pozegace sada malo ima zbog šarke , ja sadio više puta i džaba.
Kazu moze da se održi iznad 700 metara nadmorske visine.

P.S. Imam jedan litar ljute od pozegace iz Sirogojna dobijen 1987 godine a do tada je vec dobro odlezala jer ima lepu boju ...

17ti dan u kaci je dole ok dzibra a na vrhu ima 4, 5 redova šljiva koje su skoro cele nisu u procesu vrenja , da li da izmešam , da ih potisnem na dole ? Tako je i u drugoj

One su takve pa su takve ništa nećeš promeniti i ako ih gurneš dublje u masu, to su nedovoljno zrele šljive koje su stavljene u kacu... što neznači da se u njima nije izdešavala fermentacija. Uglavnom ako se u kace stavlja šljiva koja nije pasirana trebalo bi da bude ili prezrela da se sama od sebe raspada ili je izgnječiti, npr kveč (ili već kako se zove) za grožđe raširiti valjke da nelomi košticu i propustiti šljivu kroz njega da makar samo napukne a kasnije će ona sama od sebe da se raspadne.

Koji je iz vašeg iskustva prosek na 100 kg šljive da se dobije ljute rakije od oko 19gradi {dodato 2%seceta}, stenlej

Pa vidi kakve su, ako su kao kora koja se uhvatila ili ako nisu prevrile u alkohol, pomirisi ili probaj malo, ja bih bacio jer to nema alkohola. Kad prevre uvek se stvori tvrda pokorica na vrhu, koju ja bacam.

Ti 'stručnjaci' tako znaju da palamude da je to da se prosti ispovraćaš.
Retko koji od njih je sam zaokružio ceo proces dobijanja rakije(da pokupi voće, da proprati fermentaciju, na osnovu arome odredi optimalan momenat za pečenje rakije, odvoji vrhovinu, promeša džibru, ispeče meku rakiju, prebaci pečenu džibru u bazen(odakle se kasnije kada se ocedi koristi za ishranu svinja), da onda prepeče i prekine u pravom momentu, prespe u burad na sazrevanje, itd, itd..
Znaju kenjati za sve pare, a svojim rukama ništa neznaju uraditi.. Doduše piju dobro rakiju i kao isprobavaju i kritikuju 'neke nedostatke'..

Zamljače, pokojni prof Radoslav Paunović, o kome sam pisao, i koji je iz istog sela kao i moj otac, i koji nas je bas davno naucio kako da pecemo ljutu, je sam proizvodio rakiju i sljivu ljutu je ostavljao na 45 stepeni.

Budi siguran je znao sve to što si naveo, inace zaboravio si da navedes da izvadi prvenac ....

Moje misljenje ljuta sljiva ne treba da je jaca od 18 gradi.

Bez ljutnje, mišljenja su kao guzice, svi ih imaju..
Možda je taj pokojni prof znao rakihjologiju, ali ja sam sreo nekoliko takvih mudrosera, zbog kojih sam i napisao ono gore.
Nikada nebi verovao da se rakija od 23 grada može piti sa uživanjem, da ovi moji ne probaše a ja za njima..

On sigurno nije kao te sto si sreo.

Rakija sto je starija je pitkija, nisam probao tu od 23 grada pa ti ne mogu nista reci.
Najbolje bi bilo kad bi se probalo.

Da li se dodaje voda pri stupanju komine u kazan ako je dzibra gusta ?
I da li se dodaje voda ako se vrši prepek male količine stenleja oko 250-voda u mekanu rakiju koja treba da postane ljuta ?
Zapravo da ne izgori rakija ako je kazan 80l a očekujem ukupnu količinu ljute rakije od stenleja oko 20 l

Nazad
Vrh