Ракија од шљиве

Stavljena je u bure i stajaće bar 1 godinu... Samo da dopunim informacije 2 kazana prepeka bila bez odvajanja a pola kazan odvojeno pa je to pomešano...
 
Istina je sto napisa.
E sad imam i ja tu šta dodati
Moj deda je pio vino doživeo 77 bistre glave, msm koliko može biti bistar dalmatinac koji nije pio vodu decenijama - špricer je u pitanju
Deda mog drugara je imao pecaru i bas tako kako si napisao je pekao rakiju i to je pio
Zadnjih pa skoro 10-ak godina je krao koka -kolu od unuka jer je mislio da je to piće za njega, davali su oni njemu i rakije da ne padne u delirijum, ali da mu je ta njegova rakija spalila više sivih ćelija nego ovom drugom - evidentno je da je razlika bila baš velika.
Svaka čašica koja se popije treba da se bira ona koja će napraviti manje štete, ali da ima isti učinak naravno.
 
Изгледа да мора тако е сад не знам које је ово буре можда дудово ил багремово... Стојаће сигурно бар 1год а вероватно више... Шта да се ради јуче један казан од кардинала испекосмо меку и после препек и заборавили да одвојимо...
Izgleda da je malo i 5 godina a ne jedna. Evo citata sa jedne poznate grupe sa fejsa.

𝗥𝗨Ž𝗡𝗢 𝗣𝗔Č𝗘 𝗜…𝗢𝗡𝗢 𝗡𝗔Š𝗘
Zrelo zdravo voće ispasiramo, dodamo enologiju smestimo u kacu, zatvorimo (anaerobno vrenje), sačekamo da prevri i potom polako dvostrukom destilacijom ispečemo. Vodimo računa o temperaturi, radimo visoki rez, izbegavamo patoku, uzimamo samo srce, o svakom detalju se brinemo, ko stavi šećer p..ka itd.
I šta na kraju dobijemo?
Uz pravilno čuvanje, malo kasnije ili malo ranije naš trud se vidi , dobijamo kraljicu, mirišljavo lepo piće za nas i naše prijatelje. Rakija od čiste ranke već za godinu dana se šepuri i miriše, viljamovka je lenja i njoj treba bar dve godine, madžarka takođe, breskva sigurno dve ako ne i više godina ….. iz dana u dan naša rakija je sve bolja i lepša.
Šta je sa današnjim ajkulama starim 15 ili 20 godina?
Vrhunske rakije nema zbora, ali kako su one nastale?
Otprilike uradiš sve kontra i dobiješ RUŽNO PAČE.
Otvorena ili poluotvorena fermentacija, peče se kada se nađe vremena, nizak rez (patočna), ne vade se koštice, nema enologije, nema ko da vodi računa o pH vrednosti, jedino što je zajedničko sa „ono naše“ je dvostruka destilacija i ponekad zdravo i zrelo voće. Probate je…. i nije vam dobro, za dve godine isto, za tri godine isto, za 8 godina isto…..
Pa ipak…..
Onda to ružno pače čami u mraku hrastovog bureta narednih 20 godina (po neki put doliju malo nove rakije) i kada ugleda svetlost dana gle čuda postaje raskošno nadograđeno kupažni labud.
Čudo? Pa i ne baš… kupaže, patoka, kvaterne arome itd..ali da ne kvarim bajkovitost.
Ko hoće da pije vrhunske rakije dok je mlad neka radi „ono naše“, a ko ima vremena 15-20 godina neka proba sa ružnim pačetom, garanciju ne dajem, ko živ ko mrtav za 20 godina
😊

Spravljanje rakije je kreacija i dostignuće ne razmišljajte jednosmerno, učite, vežbajte, stvarajte. Da li će i „ono naše“ postati ajkula za onoliko godina? Da hoće nemam nikakvu dilemu, a koja će biti bolja neka vreme presudi.
Da budem precizniji ružno pače je rakija od šljive i sve ovo ne važi za ostale voćne rakije. Samo je šljiva kraljica i možeš da joj radiš šta god hoćeš, ali ako joj daš dovoljno vremena.. zahvalno će i silovito uzvratiti sa svim svojim raskošom koje ne poseduje nijedno drugo piće na svetu.
 
Nazad
Vrh