Ракија од шљиве

Jeste da se ovde piše o rakiji od šljive ali mene interesuje sledeća stvar. Ako se nema da se napuni kazan za pečenje ( npr ima se samo 40 l meke rakije - a kazan od 100 l), da li je obavezno potrebno da se dodaje voda da se napuni kazan? Da li mora da se napuni za svaku voćnu vrstu?
Ja ću imati oko 3 lampeka po oko 70l komine , , očekujem do 20l ljute , isto me zanima da li dodavati vodu u neki rakiju .

Zapravo imamo 220kg komine pa šta mogu da očekujem od toga ? Koliko meke i koliko ljute ?
Stelnlejka , dodato 3 kg šećera na 220kg

Ma samo je ispeci po preporukama za savremeno pečenje rakije i biće prva klasa i apsolutno bez otrova i štetnih supstanci za organizam.
Da je pečeš tradicionalno bio bi veliki rizik i probati takvu rakiju..
Hmm tri kazana, kako je to divno čuti..
Tu sve sa prepekom nema dan posla.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Previše se opterećuješ nebitnim stvarima :)

Kod nas se ne dodaju nikakvi kvasci,enzimi,šećeri.Džibra se ne meša,šljive se ne pasiraju.

Otreseš drvo pokupiš ubaciš u bure,izbegavaš zelene i trule,kad prevri isteraš kazan.Sipaš džibru,ako je gusta razbiješ vodom da ne zagori.Kontrolišeš vatru,kad poteče prvi litar baciš,kad prestane da izlazi ono dobro,skineš.Prospeš džibru i sve tako u krug dok je ima.Kad završiš sa džibrom.Uzmeš džak od paprike i dobro opereš kazan,sipaš meku i teraš prepek,pa koliko izadje izašlo.Dok to radiš meziš i pijuckaš,okupi se majmunsko ostrvo,neko prase obavezno slomi nogu.

Neko će da kaže da je odlična,neko da je otrov,neko glumi hemičara,neko vrhom jezika oseti kvalitet.

Tako se peče već decenijama za svoju dušu i da eto kažeš imam domaću.Kome je do medalja on će da ih juri.Struka ko struka pored kazana stoji kao publika i izmišlja toplu vodu.

pa šta mogu da očekujem od toga ?
Sve zavisi kakvu si šljivu stavio u kacu, ako je bila zdrava i dobro zrela znači skupljana ne brana sa ta 3 posto šećera mogao bi imati i do 30tak litara prepečene rakije svedene na pitku jačinu (45 stepeni)
Edit:Sad malo bolje čitam tvoje pitanje i deluje mi iz pitanja da si stavio ukupno 3kg šećera na 220kg komine... i tom slučaju je realnije oko 25-27l pitke rakije

Poslednja izmena:
Tako je seljače..
Nebih ja ni reagovao da nisam video smešna pitanja u vezi pečenja rakije koja pokazuju apsolutno neiskustvo u vezi svega vezanog za rakiju..
Otprilike kao kada bi vozač amater pitao iskusnog vozača kojom brzinom se vozi 50 na sat. Neko bi rekao vozi trećom, neko četvrtom, a ko vozi automatik slegnuo bi ramenima..
Takođe, vidim da pojedinci pišu bajke u vezi načina izdvajanja 'srca' rakije i sa sigurnošću tumače tačan trenutak pojedinih faza u destilaciii alkohola.
Uopšte se ne dotiču opreme(kazana) sa kojim to sve pokušavaju izvesti. A koliko vidim to su neki jeftini kazančići od 60-100 litara koje je svako kupio jer je u tom momentu bio najpovoljniji za kupiti, a ne zato što ima neku tehničku mogućnost/prednost za izdvajanje posebne alkoholne frakcije. Dakle kazani koji u najskupljoj izvedbi nisu preko 2k€, a koji u stvari služe samo za najprostiju moguću destilaciju.
Za ove neupućene prosto ću objasniti da kako u automobilskoj oblasti postoji mercedes i jugo, tako postoje kazani sa separatorima od 50k€ koji mogu odvojiti i do 10 različitih alkohola iz destilata, a i ovi najednostavniji kao za kuvanje pekmeza od 500€.
Za mene je apsolutno smešno objašnjavanje odvajanja 'kvalitetnog' destilata sa ovim narodnim kazančićima. Moj kazan 120l je u cenovnom rangu od oko 2500€, generalno spada u natprosečan kazan sa mešačem, efikasnim kilerom, tabarkom od 500l vode, ali mi nepada na pamet da sa njim mogu izvoditi rakijske bravure koje se ovde pominju čaki i da hoću. Koliko ja pratim ovu materiju u Srbiji ima par proizvođača koji radi kazane sa 4-6 separatora, ali takav kazan kupuje krupniji proizvođač rakije i nema nikakve logike da amater za lične potrebe kupi takvo nešto.
Eto pokušao sam objasniti zašto ova priča o 'modernizaciji' pečenja rakije 'ne pije vodu' kada su u pitanju mali proizvođači.
Što se tiče srednjih i većih preduzeća, tu je zaista moguće izvesti svašta, ali ponavljam da mali kućni proizvođači nemaju tehničke mogućnosti parirati takvim firmama. Jedino što preostaje je prednost željenog tradicionalnog ukusa, i radi toga po meni je šansa pripremiti takvo piće uz poštovanje urednosti svih potrebnih uslova(kvalitetno zdravo i zrelo voće, pravilno previranje/fermentacija, nekorištenje industrijskih sredstava: šećera, kvasca, enzima jer su apsolutno nepotrebni ako se zna šta se radi.

A što se tiče vode u tabarci , da li se hladi dodavanjem sveže vode ?

I da li rakija izgubi na kvalitetu ako se dodaje voda u meku rakiju ?

@mirosti ti najprostiji kazani koje uglavnom koristimo na našim terenima su više nego dovoljni za pečenje dobre čak i vrhunske rakije samo ako se ispoštuje tehnologija pečenja. A za "šećer, kvasac i enzime" ti mogu reći da netreba bežati od nepoznatog, lično kvasce i enzime koristim samo za dunje , za šljivu ne. Ali treba znati da su kvasci i enzimi 100% prirodne stvari i da se koriste upravo da bi se smanjila ili potpuno izbegla upotreba šećera a korist je mnogostruka.

Sutra pečem 230 kg komine od stenleja , mozetw li me posavetovati koliku jačinu meke , koliku ljute ?
Kazan je 80 l i biće 3.
Na koju krajnju jačinu da ostavim jer planiram da je malo spustimo destilovanim vodom na oko 18 gradi pa me zanima vas mišljenje jer počinjem sam da pečem prvi put

Sutra pečem 230 kg komine od stenleja , mozetw li me posavetovati koliku jačinu meke , koliku ljute ?
Kazan je 80 l i biće 3.
Na koju krajnju jačinu da ostavim jer planiram da je malo spustimo destilovanim vodom na oko 18 gradi pa me zanima vas mišljenje jer počinjem sam da pečem prvi put
Prva tri kazana su ti laganica . Izvlaci sve do 5 grada ispod lule . Cetvrti kazan sve to sipas ( meka rakija ) i dodaj vode ( 10-20 litara ) . Onda odbaci do jedne litre i peci do 18 gradi ispod lule . Onda skloni posudu i hvataj patoku do 5 gradi i to cuvaj za sledecu godinu . Imaces par litara patoke . Destilovane vode ces sipati koliko mora da se sisa do zeljene jacine .
Ali nije mi bas jasno da je snenlej vec stigao na pecenje . Kod mene jos uvek ima za skupljanje . U petak cu da protresem drva i da zavrsim sa skupljanjem . Onda kvasac , secer i cekanje . Srecno ti bilo sutra 👍

Poslednja izmena:
Kojicu lwpo ti je Ratko sve napisao ,
vrati se i nauci gradivi ...
Evo pomoci cu malo.
Tri kazane meke ispeci tako da ti je meka jacine xxx gradi, Ratko ti je napisao koliko.
Zatim svu tu meku prepeci bez dodavanja vode. Izvadi 1% prvenca , znaci ako imas 50 litara meke izvadi 0,5 litara prvenca.
Onda vadi srce sve dok ti iz lule ne potece rakija xxx gradi jacine, Ratko ti je napisao.
Onda patoci, ne vredi ti dugo ni patociti , dzaba trosis drva i vreme za lose alkohole . Ja obicno patocim dok nekrene iz lule 5 do 7 gradi, zavisi od vise faktora. Patoku i prvenac ostavljam ali ih nikad ne stavljam u dzibru ili meku za prepek, sem ako ne pecem za kazandzijsku ...
Mislim da sam bar malo jasnije uzneo kako ja pecem ....

E stelicanje, ostavim da srce jake rakije bude u mladjem buretu tako jaka 1 godina. Posle te godine prvo je destilovanom vodom nastelim na 22 do 23 grada. Posle mesec ili dva nastelim na 20 gradi i posle mesec dana nastwlim na 18 do 18,2 grada. U tom novijem buretu ostane jos 1 godinu i onda prebacim u starije bure. U tom starijem buretu ostane jos 3 pa ponekad i jos 10 godina i onda pocnem da trosim samo za svoje potrebe. Kada se pola isprazni prebacim u stakleni balon.

E pa i ja vidim . Nije mi jasno peci meku rakiju do xxx gradi . Ratko je rekao do 11 gradi . Jel to onda treba da tera i nula gradi na luli da bi dosao do 11 gradi da ne bi sipao vodu u prepek ? Opet sa druge strane mozda ce dobiti 40 l meke rakije od xxx gradi . Opet mora da doda vodu da kazan ne bi sjebao .

Aman šta se ovde može pročitati..
Od stenleja rakija nevalja, pa joj radi šta 'oćeš..
Čuvati patoku za sledeću godinu.. strašno.. Ne dodavati vodu u prepeku..ha, ha..
Kazančić jeftini sasvim dovoljan za pečenje vrhunske rakije.. ha, ha..
Neko je zaista bio dokon, pa napisao neke 'postulate' koje je 'proverio' pekući deset kazana rakije..
Još samo da neko obrazloži kako je čuvena zozovača/šećeruša u stvari dobra rakija, a 'seljačka' šljiva loša..

Koji je problem ostaviti patoku i to ispeci sledece godine ?
A ti verovatno imas i snenleja koga si ispekao i kada si probao video si da ne valja i onda si izvadio sav stenlej ? Dodji u ravnicarske krajeve i pokusaj da odrzis sljive tih sorti .
U zozovaci je nesto mnogo gore bilo nego secer . I plus covek verovatno nista nije odvajao u toku pecenja ( pekao je kao svoj deda ) ali je usavrsio pecenje sa dodavanje mnogo litara stoprocentnog alkohola .

A što se tiče vode u tabarci , da li se hladi dodavanjem sveže vode ?

I da li rakija izgubi na kvalitetu ako se dodaje voda u meku rakiju ?
A čime bi ti ohladio vodu u tabarci nego dodavanjem sveže vode. Voda se ustvari pusta u dno tabarke, jer je temperatura promenljiva od dna do vrha koji je najtopliji.
Voda treba da teče celo vreme dok toči rakija .
Već sam napisao da ja oduvek u kazan pro prepeku uvek sipam pola vodu pola meku rakiju. Ali ja nikada ne pečem meku rakiju odmah, nego mi meka rakija odležava u hrastovim buradima i po 5 godina, pa je tek onda prepečem na ljutu i odlažem u staklo.
Aroma bureta/tanina ostaje, a rakija naravno bistra.

Da , meka da bude 11 gradi, nije bitno koliko je na luli tada, prestajes da peces. Ne bude na luli 0 , obicno bude 2 di 3 grada, ali to nije bitno.
Kako ces sjebati kazan ako sipas 40 do 50 litara meke i onda prepecas.
Izvadis prvenac i onda vatas srce.
Ako ti patoka ne treba ne moras onda ni patociti.

Nazad
Vrh