Tako je seljače..
Nebih ja ni reagovao da nisam video smešna pitanja u vezi pečenja rakije koja pokazuju apsolutno neiskustvo u vezi svega vezanog za rakiju..
Otprilike kao kada bi vozač amater pitao iskusnog vozača kojom brzinom se vozi 50 na sat. Neko bi rekao vozi trećom, neko četvrtom, a ko vozi automatik slegnuo bi ramenima..
Takođe, vidim da pojedinci pišu bajke u vezi načina izdvajanja 'srca' rakije i sa sigurnošću tumače tačan trenutak pojedinih faza u destilaciii alkohola.
Uopšte se ne dotiču opreme(kazana) sa kojim to sve pokušavaju izvesti. A koliko vidim to su neki jeftini kazančići od 60-100 litara koje je svako kupio jer je u tom momentu bio najpovoljniji za kupiti, a ne zato što ima neku tehničku mogućnost/prednost za izdvajanje posebne alkoholne frakcije. Dakle kazani koji u najskupljoj izvedbi nisu preko 2k€, a koji u stvari služe samo za najprostiju moguću destilaciju.
Za ove neupućene prosto ću objasniti da kako u automobilskoj oblasti postoji mercedes i jugo, tako postoje kazani sa separatorima od 50k€ koji mogu odvojiti i do 10 različitih alkohola iz destilata, a i ovi najednostavniji kao za kuvanje pekmeza od 500€.
Za mene je apsolutno smešno objašnjavanje odvajanja 'kvalitetnog' destilata sa ovim narodnim kazančićima. Moj kazan 120l je u cenovnom rangu od oko 2500€, generalno spada u natprosečan kazan sa mešačem, efikasnim kilerom, tabarkom od 500l vode, ali mi nepada na pamet da sa njim mogu izvoditi rakijske bravure koje se ovde pominju čaki i da hoću. Koliko ja pratim ovu materiju u Srbiji ima par proizvođača koji radi kazane sa 4-6 separatora, ali takav kazan kupuje krupniji proizvođač rakije i nema nikakve logike da amater za lične potrebe kupi takvo nešto.
Eto pokušao sam objasniti zašto ova priča o 'modernizaciji' pečenja rakije 'ne pije vodu' kada su u pitanju mali proizvođači.
Što se tiče srednjih i većih preduzeća, tu je zaista moguće izvesti svašta, ali ponavljam da mali kućni proizvođači nemaju tehničke mogućnosti parirati takvim firmama. Jedino što preostaje je prednost željenog tradicionalnog ukusa, i radi toga po meni je šansa pripremiti takvo piće uz poštovanje urednosti svih potrebnih uslova(kvalitetno zdravo i zrelo voće, pravilno previranje/fermentacija, nekorištenje industrijskih sredstava: šećera, kvasca, enzima jer su apsolutno nepotrebni ako se zna šta se radi.
Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka