Колика вам је просечна добит од 1ha земље?

Heh,Kosuticu,hvala na lepim recima ako Bog da upoznacemo se! Ja po prirodi ne volim da se hvalim i da pricam samo ja ovo ja ono,moje najlepse,moje najbolje,moji prinosi najveci bla bla bla...da ne smaram. Uglavnom svako ko me poznaje,sam proceni moju skromnost.

Ne znam,krivo mi je,nas mlade umesto da motovisu da radimo,nas demotivisu pricama kako se nista ne isplati. Realno imas masine na kojima moze da ti pozavidi velik broj postenih ljudi,ali nije to tema.
Izgleda je samo normalno kukati kako se nista ne isplati,slicnu matematiku sam ja izneo 2013 kad sam vrsio ogled kukuruza i napisao matematiku sa prinosom 5t imao sam cisto 50 000 po jutru,pa sam prosao kao ti sad.

Cak tom porukom nisi napisao da su drugi nesposobni da proizvedu toliku kolicinu kukuruza,jednostavno si samo izneo stanje iz svog domacinstva.
Jos sam hteo iz sale da ti napisem da te nikad ne bih zaposlio u svojoj firmi,malo pumpas potrosnju npr. de da potrosis 20l za spremanje ili sto hemiju ne kupujes de je povoljnija,nego daj treba mi ne pitam cenu,ali bolje sto nisam. :osmeh:

Ovde kod mene sa ovih vukojebina 150evra po k.j kada ostane nogom u **greška se udara od pocetka sela pa do kraja sela i obrnuto.

Evo teme za racunicu. Ja cu u ovom opisu obrazloziti moju racunicu na 1 k.j zemlje. Mi radimo 20 k.j nase zemlje,imamo sve masine za obradu,setvu i branje znaci ne placamo nikakvu uslugu na njivama.
Od kultura sejemo Kukuruz,psenicu,lucerku i bostan.

Na kukuruzu svake godine bacamo 150 kg NPK i 150 Kg ureje (ponekad an) i svake 3 godine istu parcelu djubrimo stajnjakom. Troskovi obrade na za kukuruz su mi sledeci. Oranje,2 puta setvospremanje,bacanje vestaka,prskanje,sejanje i zagrtanje i naravno branje. Uzecemo da sam pri oranju 1 k.j potrosio 15l ed,u setvospremiranju 20l,prskanje,razbacivanje vestaka,sejanje i prskanje stavicemo jos 15l i na branje neka ode 15l. Dobijamo maksimalnu kolicinu potrosene nafte od 65l. Sejanje,sejem iskljucivo Pionirove hibride sa tretiranim semenom. Da bi se posejalo 1 k.j potrebno je 1-2 vrece semena. seme u proseku sam placao oko 6000. Ostala je jos hemija. Cene preparata stvarno ne znam pa ne bi da lupam napamet. U kukuruzu koristim isklojucivo eqwipe i banvel,vec godinama. Mislim da cena preparata po 1 k.j ove kombinacije ne moze da predje 6000 din. Ostalo nam je jos djubrivo 300 kg . i kad se svede kod mene to sve izgleda ovako.

Gorivo: 65x120= 7800 din.
Djubrivo: 300kg x 45= 13500 din.
Seme: 2vrece x 6000 = 12000 din.
Hemija: 5000 din

Kad se svi rashodi saberu dobije se 38300. Meni je prosle godine na 12 kj kukuruza prosek u zrnu bio 6000-6500 kg po k.j

6500kg x 15din = 97500 din. 97500-38300= 59200din U ovo sve nije uracunat moj rad i velika subvencija drzave! Zamolio bih ostale ako vide neku neregularnost ili ako sam nesto zaboravio neka me isprave posto stvarno slabo baratam sa cenama proizvoda kad resim da kupim kupujem i ne pitam posto je.

Racun ti je tacan, ali ti je racunica losa. To sto ti navodno ostane cisto po k.j. to ti je masecni trosak za zivot jedne porodice. Oduzmi odmah 12 meseci to ti je 12 jutara i sta ti ostaje za ulaganje??? Od 2010 do 2013 godine jedna godina poplave, jedne katastrofalna susa. Moras i na to da mislis, a jos da imas porodicu doslo bi ti iz ....... u glavu pa bi drugacije pricao. Ovako verovatno je baba steko i zemlju i mehanizaciju, a tebi je lako sad da se pravis gazda.

Takva nam je sredina u kojoj zivimo. Jer oni su svi stariji i ziveli su u tim slavnim 80-tim 90-tim,o kojima cujem samo najlepse. Mi za takvo lepo vreme ne znamo,ali se trudimo da se snadjemo u vremenu u kom jesmo i za vremena koja dolaze jer od kukanja i prisecanja kako je nekada bilo,nemamo nista.

@jugi,ne treba preterivati,oticemo daleko.

- - - - - - - - - -

@coci064 60.000 mesecni trosak,pa na cega brate??? Mi sav kukuruz ostavljamo za stoku,visak prodamo od 10-30t zavisi kakva godina bude. Sve se prenosilo sa dede na caleta pa sada na mene. U poslednje 3 generacije uvek smo bili prosecno domacinstvo. Mesecni trosak nadoknadjujemo mlekom i bostanom a samim tim podizemo i zivotni standard.
Ljudi drzimo se teme,odosmo u off topic skroz!

A tu lezi zec,znaci ti si decko nadjen u kupusu i zivis sam,nemas roditelje,auto,ne skoluju te,ne ides na more.

Mada ne vidim kakve veze ima prihod po jedinici povrsine sa troskovima zivota,za to postoji posebna tema.

Žarkovmali kada smo išli na okupljanje u N.S pričao si mi o nekim ciframa da nisam mogao da vozim od njih.Sada menjaš iskaz kao da smo u Strazburu na sudu.

Poslednja izmena:
A tu lezi zec,znaci ti si decko nadjen u kupusu i zivis sam,nemas roditelje,auto,ne skoluju te,ne ides na more.

Mada ne vidim kakve veze ima prihod po jedinici povrsine sa troskovima zivota,za to postoji posebna tema.

Derane moj ja dobro znam sta pricam posto sam malo stariji od obojice. Sin mi je stariji i od tebe i od uspesnog kolege tako da mi godine dozvoljavaju da iznesem svoje iskustvo, a sto sam napisao u prethodnom postu vazi i za tebe. Nemate jos pravu predstavu o zivotu, ali ima vremena.

Ne vidim u čemu je problem.Čovek ima pravo da uživa ako može i koliko god može jer radi i prihoduje.Kada bude osnovao porodicu radiće ako treba i više.

Jednu stvar ne mogu da shvatim!Kako neko ko placa zakup 200-350 po kj a zaradi isto toliko u sta iskreno sumnjam(mozda u izuzetno rodnim godinama)Ja placam zakup 100e i imam zarade uvek nekad vise nekad nanje.

Mozda nemamo predstavu o zivotu,ali imamo dovoljno osecaja da znamo koliko smo mi dugacki a koliko jorgan,pa se malo skupimo da ne nazebu noge ili usi.
Druga bitnija stvar je da imamo volju za radom i da se sluzimo svojom glavom i svojim rukama i ledjima podmecemo iako smo po tebi zeleni. Puno je bolji njegov stav,nego da na forumu samo pise u temi subvencije koga bi menjao,sta bi menjao,kad ce biti,hoce biti smanjene...to je ono sto ja ne podrzavam.

Nego da se i ja prikljucim imam njivu ravno je 1ha pa krecemo od jeseni 2014:
-150kg MAP
-300kg 3*16 zajedno su kostali 23 000
-250kg UREA 12 000
-seme ZP 12 000
-hemija 8 000
-nafta 100l 12500 (razbacivanje djubriva 2l, oranje 30l,zatvaranje brazde 8l,djubrenje 2l,predsetvena priprema 10l,setva 5l,prskanje 2X 3l,spartanje 4l,branje 25l,prevoz 8l).
67 500din je ulog,kad otvorim cardak,okrunim i naplatim onda cu napisati koliko mi je ostalo

http://poljoinfo.com/showthread.php?13003-Kako-racunate-profit
http://poljoinfo.com/showthread.php?4308-Evidencije-analiza-planiranje-u-poljoprivredi
http://poljoinfo.com/showthread.php?414-Obračun-kalkulacija-u-ratarstvu
http://poljoinfo.com/showthread.php?132-Koliko-zemlje-treba-za-profitabilnost

čitam ja ovo i čudim se pomalo svima.Nisam siguran da ovaj naš kolega iz Dobrinaca ima baš sve tako dobre zemlje i da mu svake godine sve tako dobro rodi.Mislim da je teško da jutro svake godine da 6.500 kg suvog kukuruza,čak je i retkost ali nek bude.Ima tu i popravki,ulja,rez,delova,kvarova..Ja sam zaposlen u firmi a poloprivredom se bavim iz ljubavi i želje da nastavim da obrađujem dve njive koje su ostale od dade(4,2 ha).Imam ferdžu,rasipač, prskalicu,plug,drljaču i špediter.Sve ostalo plaćam usluge i to po dosta skupim cenama jer u Mačvi su usluge dosta visoke.Ulažem sve u fului ne štedim na sirovinama.Nekad bude veća,nekad manja zarada ali vidim da se u Mačvi(zemlja lošijeg kvaliteta) teško živi od 12 ha,a malo ih uopšte i ima toliko zemlje(prosek 6-7 ha).Prošle godine sam imao ne jednoj njivi žito a na drugoj soju,vodio sve trškove na papiru i u novembru prodao oba lagera sa sledećim rezultatom: na pšenici na 2,2 ha imao zaradu od 1600€ (700 po ha) a na soji na 2,0 ha imao zaradu od 270 € (135 po ha).Mogu i da stavim specifikaciju troškova ali mislim da je i ovo dosta.Znam da je prošla godina za pšenicu bila vanserijska i pitanje kad će se ponoviti.Kad sve saberem,da sam još imao i kukuruza i sa 10-12 ha zemlje,a da živim samo od poljoprivrede i imam ćetvoročlanu porodicu, NE BI PREŽIVELI!Ko ima svu mehanizaciju,bolju zemlju i 30-40 ha ,verovatno da ima života.Ali ima i ona druga istina a to je da sa svom mehanizacijom i bavljenje samo ratarstvom,u toku godine na 10 ha ima efektivno jedan(čak i manje) mesec posla,tako da je pitanje da li je to možda i prevelika zarada za jedan mesec posla,ali to je već zalazak u neku drugu temu.

U Dobrinci nema lose zemlje,kum je 2012 imao jako lep prinos kuruza,kao da nije video susu,u normalnoj godini bije bez problema 6500kg/kj.

Nazad
Vrh