Колика вам је просечна добит од 1ha земље?

Dobro smo se mi i vratili.Kakvih sve budala ima za volanom.

Oko obracuna arende na sopstvenoj zemlji mi se dise kosa na glavi,to nije ni najmanje prosta stvar.

Ako uzmem sebe koji sejem psenica,kukuruz i soja jasno je da ne mogu da pratim tempo nekog reparosa koji arende placa 300e,dok je arenda oko 200e.
E sad tu nastupa dramaturgija,jer mi je isplatljivije da je dam u arendu,jer se desi da ne bude zarade 300e bruto,ali taj reparos kad dodje on seje repa,soja,repa,psenica,repa. Zemljiste se definitivno unistava i smanjuje prinos,ali normalno sta njega briga on je posteno platio arendu i izvukao svoj interes. A treba li meni da samom sebi skacem u stomak losim gazdovanjem na rodjenoj zemlji ili da se trudim koliko mogu bar da ocuvam humus,ako ne i da povecam,da tu zemlju ostavim bar sebi za narednih 20-50 godina.
Klima je sve neizvesnija,zemljiste sve destrukturisanije,a jedino kod nas pad prinosa u odnosu na prethodni milenijum i veci koeficijent varijabilnosti prinosa zavisnosti od godine do godine u odnosu na razvijene zemlje EU.
Sve je to sinoc lepo objasnio profesor,samo ko je hteo da slusa.

Sada kada sam procitao zadnje nekoliko stramice ukapirao sam da clan Dobricanin je mlad decko neozenjen bez razmisljanja o buducnosti i bez velikih obaveza,da se izuzme malo rada za 20 jutara i pijancenja sa drustvo.Zato njemu gospodo paori ide dobro i misli da sa 500e mesecno moze da se lepo zivi.Ima nekog drugog ko misli i radi za njega ili jos neka primanja sa strane ili jednostavno boloi ga uvo za sve.Nemojte decka vise napadati ili da trosite vreme oko naglabanja da se sa 20 jutara zemlje moze lepo ziveti.Nemam lose namere prema clanu Dobricaninu kada sam sve ovo napisao.:ppozdrav:

Moze od 20 jutara... kukuruza. Pa jos 20 kj psenice, pa 20 kj soje i na primer jos 20 kj suncokreta. Sto cini 80 kj. E tu vec moze da se izdrzava porodica i vodi domacinstvo. Ali sa 20 kj je ma koliki prinos i prihod bio, malo za jedan normalan zivot porodice. Da se ne lazemo.

Dobricanin je lepo napisao "radim 20kj SVOJE ZEMLJE" i ko zna koliko arende radi :D

Послато са SM-G355HN уз помоћ Тапатока

Znam ja to, vecina u Srbiji radi manje od 10 hektara i drzi nesto stoke. Ali na ove cene svinja, cenu mleka i ostalog, to je samo prezivljavanje. Samo neko okretanje, vrtimo se u krug, casa se tokom godine uvek napuni ali retko kad prelije...

Kod mene je prosecna dobit na ha psenice oko 250e po ha. zadnjih nekoliko godina kod mene radja oko 4,7-4,8t po ha. Prodavao sam je od 17-20 dinara.
Sto se tice suncokreta, uglavnom nema zarade, osim 2012 kada je cena bila 55 dinara.
A kukuruz kada je dobra godina (kisovita) mogu zaraditi do 600e po ha. Pa sam posle 2-3 godine na nuli.
Kod mene je za sada najsigurnija psenica, sa najmanje posla se uvek nesto zaradi.
Za sledecu zetvu, bicu zadovoljan ako budem na nuli.

Kad smo upropastili temu upropastimo je do kraja. Ok ovih dana ovde provedenih u zucnom debatovanju oko poljoprivrede zakljucio sam da je od CISTOG ratarstva izuzetno tesko ziveti,pa makar bile subvencije i 200e nista tu puno nebi promenilo. Kad smo pricali o rashodima gde se pominje cifra od 60.000 pogresno sam shvatio. Mislio sam da se prica o rashodima struja,voda,gas,telefon i slicne dazbine,nisam uzeo u obzir pijancenje sa drustvom,dnevne namirnice i ostale pratece stvari,pogresio sam. I opet da napisem radim 11h SVOJE zemlje i od ove godine 13 ha drzavne. Imamo 6 krava od kojih u proseku dnevno imamo 100-150l mleka i to nam pokriva svaki mesecni izdatak. Plus sejemo povrtarske kulture tipa bostana, isto moze lepa para da se uzme kad je normalna godina ali u svom ovom sklopu posla ima puno puno vise da se radi nego u CISTOM ratarstvu!

Ma on mi 'leba iz usta otima,ovi po selu misle kupio berac od ogleda,prezentacija...zato i forsiram ta predavanja da im skrenem paznju.
Ko je lud da zivi od seljackog rada,kad po gradovima MILF zena ne zna im se broja. :osmeh:

Nazad
Vrh