Колика вам је просечна добит од 1ha земље?

Koliki si ti druze prinos soje imao kad ti je ostalo 80000 dinara. I jos si placao usluge?
Ti na 30 ha zaradis 15-20 hiljade evra. I onda procita neko ko nije u poljoprivredni ovo, pa na protestima vidi John Deere, Claas. A ostali zive sa 20000 dinara.
plative repe sam imao 58 tona a soje 3,3 tone na hektar :ppozdrav:
repa je pokrila veci deo ulaganja i sebi i kukuruzu i soji

3 tone po ha prinos soje ove godine, repe oko 60 tona po ha.

Jel mozes molim te da napises sve sto si ulozio, da li djubrio? Kod nas je zelja samo da se ostvare ti prihodi.
Kod mene je bila dobra zarada 2012 godine sa psenicom i suncokretom. Ostalo je oko 500e po ha. I 2014 je bila perfektan za kukuruz. Ostalo je nekih 600e po ha. A ovo ostalo je bilo samo povrat ulaganja.
Da moja porodica nema prihode sa drugog strana, pukli bi vec. Trenutno sve sto zaradim od poljoprivrede ulazem u masine, posto se postepenk sirim. Nadam se najboljem, ali videcemo sta ce biti.
Zadovoljan cu biti ako od 90 ha meni ostane 30ha. Kakvi kod bili, da bude bruto barem 80000 dinara po ha, sa tih 30ha. I takvim tempom trebace mi 4-5 godina da isplatim masine. A snage i samo koliko se tu masine amortizuju.

Rekorderi da napišu koju klasu zemlje obrađuju da ne dođe do ne željenih reakcija i svađa kao što se dešava s' vremena na vreme.

Ja da radim 90h ne bi se zalio

Zalio bi se vise nego ja. Nisu istih 90 ha u vojvodini, gde koliko toliko ima kise. I ovde kod mene gde su katastrofa one suse.
Ja se ne zalim nego sam napisao realno stanje kod mene u proizvodnji.
A kod mene ima ove godine ljudi koji su bili u dobrom minusu. Tako da sam ja jos I dobar.

Za soju predusev repa, koja u 2014. godini nije dala zadovoljavajući prinos i gde smo oprihodovali u 2014. godini na toj istoj njivi nekih 80.000 din/ha. Ništa djubreno za soju.
Od operacija oranje oko 10.000 dinara, predsetvena priprema naša, seme sopstvena reprodukcija, setva 3570 dinara, prskanje od širokolisnih korova oko 7.000 dinara, prskanje od uskolisnih 3.800 dinara, kultiviranje 2500 dinara, kombajniranje 8.400 dinara. To vam je kalkulacija za soju u prošloj godini.
Za repu mnogo komplikovanije i skoro tri puta skuplje, istina prihod skoro duplo veći po jedinici površine.
Što se tiče zemlje, zemlja je prva klasa. Vidi se moja lokacija, članovi iz vojvodine znaju kakav je to kvalitet zemlje.

Rekorderi da napišu koju klasu zemlje obrađuju da ne dođe do ne željenih reakcija i svađa kao što se dešava s' vremena na vreme.

Ja sam ove godine imao nekoliko ha kukuruza na prvoj i drugom klasi. Ali je manje rodilo nego na trecoj klasi, zato sto je pala jedna kisa manje. Tamo da je mnogo vise bitna kolicinu padavina nego klasa zemlje.

Pa radim, ali sam u kreditima i dugovima. Plus imamo radnju u Kladovu, otac ima jako dobru platu, sav novac ulazemo u ratarsku proizvodnju, u nadi da ce biti koja dobra godina, pa da malo isplivamo. Prosle godina sa 54 ha, sve sto sam prodao, ulozio sam u 90 ha. Mehanizaciju kupujem od ostalih prihoda. Kada bih napredovao samo od ratarstva. Bio bih presecan covek.

Kad bi mogao samo od ratarstva sa 5 na 90ha lagano izgurati za 5 godina,sta mislis koliko bi radili oni koji su treca-cetvrta generacija poljoprivrede,koliko bi oni hiljada ha radili ? :osmeh:
Kod tebe mi se svidja sto si korektan i kazes da imas ispomoc sa strane i da guras druge pare u poljoprivredu,sto nisi kao neki "sposobni". :ppozdrav:

U sustini sam sa 33ha, stigao na 90ha. Druga godina 33ha, uz pomoc drugog prohoda. Treca godina, sa tih 33 ceo ulog je otisao u 54 ha. 54 ha sam imao 2014, kada je bilo kise, imao sam te godine 18ha kukuruza, rodio je lepo. Ceo bruto prohod je ulozen u 78ha, sa tih 78ha sada su 90ha. To je prica. All kazem, mehanizaciju kupujem od drugog prohoda, I ne diram pare od ratarstva. Samo ulazem. Ako sledeca godina bude solidana bicu zadovoljan. Malo cu stati na noge.

Da budemo načisto, deo zemlje Srbije sa najnižim prosečnim količinama atmosferskog taloga godišnje, odnosno padavina, su oblasti opština Čoka i Kanjiža. Zvaničan podatak zvaničnih ustanova. Zato i imamo pustare i peščare određenog porekla i tipa.

Zato je i cena zemlje takva kakva je, a i klasa.

Prema tome, Manjevac, ne preteruj sa žalbama na geografiju :)

I raspored Nord, i raspored. Ovde se ne gaje soja i pasulj. Vrela i suva leta sa izrazito niskom rel. vlažnosti.

Zakup kod nas je 30e ha. Te godine sam imao 14 ha psenice, 10 ha suncokreta, 9 ha kukuruza. Sve sto sam pokupim sa njive, ulozio sam u tih 54 ha. Meni je ulaganja po ha 55-60 hiljada, sa sve rentom I osiguranjm. Sledecu godine sa tih 54 ha sve sto sam skinu sa njive, uluzio sam u 78ha. Ako sam uspeo malo bolje da pojasnim.

Manjevicu koja je klasa zemlje koje radis? Inace svaka cast za ostvareni napredak u uzimanju zemlje u zakup i u ulaganju u zemlju!!

Da budemo načisto, deo zemlje Srbije sa najnižim prosečnim količinama atmosferskog taloga godišnje, odnosno padavina, su oblasti opština Čoka i Kanjiža. Zvaničan podatak zvaničnih ustanova. Zato i imamo pustare i peščare određenog porekla i tipa.

Zato je i cena zemlje takva kakva je, a i klasa.

Prema tome, Manjevac, ne preteruj sa žalbama na geografiju :)

I raspored Nord, i raspored. Ovde se ne gaje soja i pasulj. Vrela i suva leta sa izrazito niskom rel. vlažnosti.

Pa kako onda druze imate dobre prinosa, ako nemate padavina. Mozda je u vojvodini opstina sa najmanje padavina. Ali u srbiji sigurno nije.

- - - - - - - - - -

Manjevicu koja je klasa zemlje koje radis? Inace svaka cast za ostvareni napredak u uzimanju zemlje u zakup i u ulaganju u zemlju!!

Uglavnom je druga I trece klasa. Ima nesto malo prve klase, ima i cetvrte nesto, ali tamo uglavnlm ne radim. Ali su prinosi slabi. Psenica od 5-6 t, kukuruz od 2-12t po ha. Suncokret naprimer jako lose, smatramo za dobar prinos 2t po ha. Zemlje je dosada moglo da se uzima, sada nas ima vec sestoro, koji radimo u mom selu. Ja sam trenutno najveci, posle zadruge. Planiram da ostanem na tih 90ha, ili cak da smanjim. Ali mi se uprkos tome nudi jos 15ha za sledecu godinu. Pa cemo videti razvoj situacije.

Zakup kod nas je 30e ha. Te godine sam imao 14 ha psenice, 10 ha suncokreta, 9 ha kukuruza. Sve sto sam pokupim sa njive, ulozio sam u tih 54 ha. Meni je ulaganja po ha 55-60 hiljada, sa sve rentom I osiguranjm. Sledecu godine sa tih 54 ha sve sto sam skinu sa njive, uluzio sam u 78ha. Ako sam uspeo malo bolje da pojasnim.

30€ хектар земље у закуп?

Nazad
Vrh