Колика вам је просечна добит од 1ha земље?

Kakvih 60.000? Pa to je malo za jednu porodicu. Samo na grejanje, struju, poreze ode 20.000 dinara, auto sa gorivom, registracijom, amortizacijom, odnese jos 10.000...
I kak jedna porodica moze da zivi sa ostalih 30.000 dinara.
Mozda ako ima meso,mleko,jaja. Gde je oblacenje, troskovi oko kuce.

Čini mi se da ljudi čim počnu orati 50 i više ha prestaju živeti u Srbiji. Ma i 30 hektara...

Kako porodica u Srbiji da živi sa 30. 000 i plaćenim režijama ???

Alo Kladovo, Srbija zove Kladovo, Kladovo spusti se na zemlju !

Nije mi jasno kako ljudi obradjuju 50 - 100 hektara i kukaju?
Ako mi se ne isplati necu to da radim. Hocu da radim 10 hektara i necu da lupam glavu.

Živo me interesuje po čemu su 90-te godine bile slavne?

Pa 90-te i nisu ali recimo u 80-tima si mogao ako si radio 20kj i imao nesto stoke i radio kako treba, da kupis jedne godine traktor od 60-70ks skuplji od IMT560, 2-plug sjetvospremac a iduce 2 redni berac i kipericu prikolicu, neki su isli i vise jer se kupovalo kombaje pa 120ks traktore ,zmajevke itd. pravile kuce.

A 90-te su bile zlatne samo za one koji su iz ovih mojih krajeva "vukli" kuci ovo gore nabrojano, hrastovinu itd.

Tvoja potrosacka korpa izadje vise nego onih iz Beogradskog kruga dvojke. :osmeh:

Moja potrosacka korpa je realnost. Mozemo mi do sutra da se lazemo da se moze ziveti sa 20-30 hiljada dinara, ali nije to normalan zivot. To je prezivljavanje.
Čini mi se da ljudi čim počnu orati 50 i više ha prestaju živeti u Srbiji. Ma i 30 hektara...

Kako porodica u Srbiji da živi sa 30. 000 i plaćenim režijama ???

Alo Kladovo, Srbija zove Kladovo, Kladovo spusti se na zemlju !

Ne zivi, nego prezivljava. I retko koja cetvoroclana porodica zivi sa 30.000 dinara. Svi imaju neke dodatne prihode, neko radi nesto zemlje, neko radi privatno neki posao...

Živo me interesuje po čemu su 90-te godine bile slavne?
Meni su posle 1993 bile slavne,ili dobijem bonove za gorivo i idem na pumpu i tocim gorivo sto mi sleduje ili u selo stigne cisterna i oteram kante i burad i napunim koliko mi sleduje i vozi kuci,u danu dobijem gorivo koje obicno nisam mogao ni da potrosim jer se dobijala prilicna cifra D2 bez coravog dinara.Jest da je i onaj sto je tocio ukrao,i kamiondzija ali kod mene bio pun podrum nafte.Obicno nismo mogli da potrosimo toliko goriva.A sad rastezemo na slamku.Do juce smo kao neka beda iskupljali racune i molili vlast da nam udeli koji dinar nazad.
A sad dobijamo ku... ili idemo preko granice u bosnu i svercujemo loz ulje po 65 din. ili na pumpu po 120din a nafta na berzi dzabaka.
I gde smo,nakraju se vratili u 93-u i idemo po gorivo u inostranstvo.Bas smo napredovali:osmeh:

Korak,po korak idemo nazad.

Ljudi morate da računate i zakup zemlje i ako je vaša ,i amortizaciju i kupovinu mehanizacije ... Ovi koji imaju ovako dobru zaradu kako kažu , blago njima opstaće i najesen kad kukuruz bude 8 din . Ja neću.

Da racunam zakup zemlje na dedovinu:haha:Moram svake godine dedi na groblje da ostavim pare za zakup:osmeh:

Pa možeš ti da daš drugome za te pare . Šta sam rekao čudno , zakup se mora računati , sav svijet to računa , nisam ništa izmislio.

Pare od zakupa na svoju zemlju das na lep zivot. :haha:
Ako se sve racuna od vazduha koji udisemo do skidanja useva ne isplati se ujutro iz kreveta ustajati.

Ako neko hoce da obradjuje zemlju sa masinama od par stotina hiljada eura, a drugi se zadovoljava sa masinama starim 20 godina,
sigurno ce ovom drugom vise ostati zarade.

A zato vi sada niste dosli Maticevim kolima. Covek nije mogao da vozi kada je cuo kolike su cifre u pitanju, verovatno je u sebi racunao, pa nije mogao da sabere dobro.

Maticev trosi 10 litara pa bilo duplo jeftinije sa golfom,i onda ja isao na NBGD uzeo od Pantica golfa dvojku pa na aerodrom pa po ostale.:off_topic:

Najbolje auto! ;-) kazaljaka od meraca jedva mrdnula...
Kod mene je racunica prosta, sto sam zaradio 2013.-2014.
Dao za repromaterijal u 2015.
I u proseku 3 god dzaba trosio vazduh.
Jedino sto sam uvecao povrsine koje obradjujem za 30-ak %.

Nazad
Vrh