zemljostrugar
Banned
Tamo juzno od Smedereva nema ko da radi , svi su pobegli i zato je zakup jeftin bolje da neko radi nego da se parlozi.
Poslednja izmena od urednika:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
@Manjevac
To nije teško da proveriš ukoliko sumnjaš.
Ja se o prinosima nisam izjašnjavao.
Ti većinom obrađuješ 2. i 3. klasu. Meni, a i celom komšiluku i regiji od Palića ka Tisi, uz mađarsku granicu, su imanja većinom 3. 4. i 5. klasa. U mom delu atara konkretno malo je zemlje 3. klase. Meni za ovu godinu nisu oporezovali 40% zemlje, oprostili porez na 5. i 6.klasu, a komšije tvrde da je to među nekoliko najboljih imanja u pogledu kvaliteta.
Pa kako onda druze imate dobre prinosa, ako nemate padavina. Mozda je u vojvodini opstina sa najmanje padavina. Ali u srbiji sigurno nije.
- - - - - - - - - -
Uglavnom je druga I trece klasa. Ima nesto malo prve klase, ima i cetvrte nesto, ali tamo uglavnlm ne radim. Ali su prinosi slabi. Psenica od 5-6 t, kukuruz od 2-12t po ha. Suncokret naprimer jako lose, smatramo za dobar prinos 2t po ha. Zemlje je dosada moglo da se uzima, sada nas ima vec sestoro, koji radimo u mom selu. Ja sam trenutno najveci, posle zadruge. Planiram da ostanem na tih 90ha, ili cak da smanjim. Ali mi se uprkos tome nudi jos 15ha za sledecu godinu. Pa cemo videti razvoj situacije.
Ma ja sam nesto napisao ali me je moderator ovoga foruma izbacio. Tamo juzno od smedereva nema ko da radi , svi su pobegli i zato je zakup jeftin bolje da neko radi nego da se parlozi. Molim moderatora da me opet nekazni. Nisam nista podruljivo i zlo mislio ovim postom.
Evo teme za racunicu. Ja cu u ovom opisu obrazloziti moju racunicu na 1 k.j zemlje. Mi radimo 20 k.j nase zemlje,imamo sve masine za obradu,setvu i branje znaci ne placamo nikakvu uslugu na njivama.
Od kultura sejemo Kukuruz,psenicu,lucerku i bostan.
Na kukuruzu svake godine bacamo 150 kg NPK i 150 Kg ureje (ponekad an) i svake 3 godine istu parcelu djubrimo stajnjakom. Troskovi obrade na za kukuruz su mi sledeci. Oranje,2 puta setvospremanje,bacanje vestaka,prskanje,sejanje i zagrtanje i naravno branje. Uzecemo da sam pri oranju 1 k.j potrosio 15l ed,u setvospremiranju 20l,prskanje,razbacivanje vestaka,sejanje i prskanje stavicemo jos 15l i na branje neka ode 15l. Dobijamo maksimalnu kolicinu potrosene nafte od 65l. Sejanje,sejem iskljucivo Pionirove hibride sa tretiranim semenom. Da bi se posejalo 1 k.j potrebno je 1-2 vrece semena. seme u proseku sam placao oko 6000. Ostala je jos hemija. Cene preparata stvarno ne znam pa ne bi da lupam napamet. U kukuruzu koristim isklojucivo eqwipe i banvel,vec godinama. Mislim da cena preparata po 1 k.j ove kombinacije ne moze da predje 6000 din. Ostalo nam je jos djubrivo 300 kg . i kad se svede kod mene to sve izgleda ovako.
Gorivo: 65x120= 7800 din.
Djubrivo: 300kg x 45= 13500 din.
Seme: 2vrece x 6000 = 12000 din.
Hemija: 5000 din
Kad se svi rashodi saberu dobije se 38300. Meni je prosle godine na 12 kj kukuruza prosek u zrnu bio 6000-6500 kg po k.j
6500t x 15din = 97500 din. 97500-38300= 59200din U ovo sve nije uracunat moj rad i velika subvencija drzave! Zamolio bih ostale ako vide neku neregularnost ili ako sam nesto zaboravio neka me isprave posto stvarno slabo baratam sa cenama proizvoda kad resim da kupim kupujem i ne pitam posto je.