Колика вам је просечна добит од 1ha земље?

Tamo juzno od Smedereva nema ko da radi , svi su pobegli i zato je zakup jeftin bolje da neko radi nego da se parlozi.

Poslednja izmena od urednika:
@Manjevac
To nije teško da proveriš ukoliko sumnjaš.

Ja se o prinosima nisam izjašnjavao.

Ti većinom obrađuješ 2. i 3. klasu. Meni, a i celom komšiluku i regiji od Palića ka Tisi, uz mađarsku granicu, su imanja većinom 3. 4. i 5. klasa. U mom delu atara, konkretno, malo je zemlje 3. klase. Meni za ovu godinu nisu oporezovali 40% zemlje, oprostili porez na 5. i 6.klasu, a komšije tvrde da je to među nekoliko najboljih imanja u pogledu kvaliteta.

Da 30e po ha. Ali napisao sam vam prinose. Druga jako losa stvar, sto sve prodajem dinar jeftinije nego vi gore, pravdaju se kao zbog transporta.
Videcemo, mozda I prebaci 100ha ako se poravi situacija. Ali ovo trenutno mogu da odradim kvalitetno. Ako se budem prosirio, trebace mi veci kombajn. Tako da cemo trenutno da se vrtimo tu negde.

- - - - - - - - - -

@Manjevac
To nije teško da proveriš ukoliko sumnjaš.

Ja se o prinosima nisam izjašnjavao.

Ti većinom obrađuješ 2. i 3. klasu. Meni, a i celom komšiluku i regiji od Palića ka Tisi, uz mađarsku granicu, su imanja većinom 3. 4. i 5. klasa. U mom delu atara konkretno malo je zemlje 3. klase. Meni za ovu godinu nisu oporezovali 40% zemlje, oprostili porez na 5. i 6.klasu, a komšije tvrde da je to među nekoliko najboljih imanja u pogledu kvaliteta.

A kakvi su prinosi kod tebe?

Pa kako onda druze imate dobre prinosa, ako nemate padavina. Mozda je u vojvodini opstina sa najmanje padavina. Ali u srbiji sigurno nije.

- - - - - - - - - -

Uglavnom je druga I trece klasa. Ima nesto malo prve klase, ima i cetvrte nesto, ali tamo uglavnlm ne radim. Ali su prinosi slabi. Psenica od 5-6 t, kukuruz od 2-12t po ha. Suncokret naprimer jako lose, smatramo za dobar prinos 2t po ha. Zemlje je dosada moglo da se uzima, sada nas ima vec sestoro, koji radimo u mom selu. Ja sam trenutno najveci, posle zadruge. Planiram da ostanem na tih 90ha, ili cak da smanjim. Ali mi se uprkos tome nudi jos 15ha za sledecu godinu. Pa cemo videti razvoj situacije.

Druze ovo nisu slabi prinosi vec realni za centralnu Srbiju. Takvi prinosi su i ovde kod mene, Psenica oko 5t, Jecam malo manje, Kukuruz zavisi od kise, Suncokret kad baci 2t to je odlicno.
Ovde zakup ne mozes da nadjes manje od 100 evra/ha. Obrni okreni od ratarenja nikad nije moglo da mi ostane vise od 100evra/ha NETO! Zato sam ratarstvo prestao da radim (radim samo za svoje potrebe) Ratarenje se isplati u Vojvodini i od 100ha pa navise, Juzno od Save i Dunava svuda je manje vise ista prica...

Ma ja sam nesto napisao ali me je moderator ovoga foruma izbacio. Tamo juzno od smedereva nema ko da radi , svi su pobegli i zato je zakup jeftin bolje da neko radi nego da se parlozi. Molim moderatora da me opet nekazni. Nisam nista podruljivo i zlo mislio ovim postom.

Pomoravlje nije prazno,čak suprotno.Nema tu neobrađene zemlje.Zemlja je dobra,voda plitka.
Kreni prema Topoli, videćeš nove i stare voćnjake i vinograde za primer.Za zasade voća često se uzima zemlja u zakup(arendu) na 15 godina.
Ima svega kao i svuda ali treba videti lepšu stranu :ppozdrav:

@Manjevac
Ja ne radim kulture koje se ovde pominju tako da nisam neki reper. Komšiluku ne vagam rod,ali ako se kukuruz seje na 35cm onda možeš pretpostaviti prinose. Ovde ozbiljni ljudi rade povrće, voće, duvan i stoku.

Od ovde pomenutih kultura ja se jedino mogu osvrnuti na tritikale i ječam, u smislu strna su žita. Meni ječam, nonius, ne biva ispod 5,5t po Ha. Tritikal takođe. Uz napomenu da i komšiluk i ja intezivno koristimo stajnjak, a mineralna ako ne stignemo ili vreme ne dozvoli da izvučemo stajnjak. Moje livade i strnjišta krajem sezone goveda redovno opasu do zadnje travke. Komšije pustaju ovčare i jednog velikog govedara-nomada.

@ bradonja s petokrakom Izvinjavam se, nisam znao da je tako losa situacija. Kod vas se kukuruz ne seje?

Dobro kad mi saučešće ne izjavljuješ. Šalim se, naravno.

Da, ja ne sejem kukuruz. To je isuviše skupo hranivo za goveda.

Aj, uzdravlju.

kolika je dobit od poljoprivrede meni kazuje to da mi je ove jeseni nudjeno oko 8 ha u zakup i to po povoljnim uslovima. nisam uzeo jer bi mi bilo veliko povecanje na vec postojecih 20 ha.

Evo teme za racunicu. Ja cu u ovom opisu obrazloziti moju racunicu na 1 k.j zemlje. Mi radimo 20 k.j nase zemlje,imamo sve masine za obradu,setvu i branje znaci ne placamo nikakvu uslugu na njivama.
Od kultura sejemo Kukuruz,psenicu,lucerku i bostan.

Na kukuruzu svake godine bacamo 150 kg NPK i 150 Kg ureje (ponekad an) i svake 3 godine istu parcelu djubrimo stajnjakom. Troskovi obrade na za kukuruz su mi sledeci. Oranje,2 puta setvospremanje,bacanje vestaka,prskanje,sejanje i zagrtanje i naravno branje. Uzecemo da sam pri oranju 1 k.j potrosio 15l ed,u setvospremiranju 20l,prskanje,razbacivanje vestaka,sejanje i prskanje stavicemo jos 15l i na branje neka ode 15l. Dobijamo maksimalnu kolicinu potrosene nafte od 65l. Sejanje,sejem iskljucivo Pionirove hibride sa tretiranim semenom. Da bi se posejalo 1 k.j potrebno je 1-2 vrece semena. seme u proseku sam placao oko 6000. Ostala je jos hemija. Cene preparata stvarno ne znam pa ne bi da lupam napamet. U kukuruzu koristim isklojucivo eqwipe i banvel,vec godinama. Mislim da cena preparata po 1 k.j ove kombinacije ne moze da predje 6000 din. Ostalo nam je jos djubrivo 300 kg . i kad se svede kod mene to sve izgleda ovako.

Gorivo: 65x120= 7800 din.
Djubrivo: 300kg x 45= 13500 din.
Seme: 2vrece x 6000 = 12000 din.
Hemija: 5000 din

Kad se svi rashodi saberu dobije se 38300. Meni je prosle godine na 12 kj kukuruza prosek u zrnu bio 6000-6500 kg po k.j

6500kg x 15din = 97500 din. 97500-38300= 59200din U ovo sve nije uracunat moj rad i velika subvencija drzave! Zamolio bih ostale ako vide neku neregularnost ili ako sam nesto zaboravio neka me isprave posto stvarno slabo baratam sa cenama proizvoda kad resim da kupim kupujem i ne pitam posto je.

Ja u okolini subotice ako mi visegodisnji prosek bude 0,9 vagona po hektaru prezadovoljan, ali mozda vi imate tamo bas ali bas dobre zemlje

Ja sam na ovaj forum dosao pre svega da naucim nesto i unapredim sopstvenu poljoprivrednu proizvodnju,ali ovakvi likovi uspevaju da ubiju i ovaj forum.Pa ovo stvarno vise nema smisla,pustite nas poljoprivrednike da uzivamo na nasem forumu,nemojte nam ispirati mozgove.Koliko covek treba da bude nerealan i da kaze da je zadovoljan time sto mu neko uzima novac iz dzepa.

Evo teme za racunicu. Ja cu u ovom opisu obrazloziti moju racunicu na 1 k.j zemlje. Mi radimo 20 k.j nase zemlje,imamo sve masine za obradu,setvu i branje znaci ne placamo nikakvu uslugu na njivama.
Od kultura sejemo Kukuruz,psenicu,lucerku i bostan.

Na kukuruzu svake godine bacamo 150 kg NPK i 150 Kg ureje (ponekad an) i svake 3 godine istu parcelu djubrimo stajnjakom. Troskovi obrade na za kukuruz su mi sledeci. Oranje,2 puta setvospremanje,bacanje vestaka,prskanje,sejanje i zagrtanje i naravno branje. Uzecemo da sam pri oranju 1 k.j potrosio 15l ed,u setvospremiranju 20l,prskanje,razbacivanje vestaka,sejanje i prskanje stavicemo jos 15l i na branje neka ode 15l. Dobijamo maksimalnu kolicinu potrosene nafte od 65l. Sejanje,sejem iskljucivo Pionirove hibride sa tretiranim semenom. Da bi se posejalo 1 k.j potrebno je 1-2 vrece semena. seme u proseku sam placao oko 6000. Ostala je jos hemija. Cene preparata stvarno ne znam pa ne bi da lupam napamet. U kukuruzu koristim isklojucivo eqwipe i banvel,vec godinama. Mislim da cena preparata po 1 k.j ove kombinacije ne moze da predje 6000 din. Ostalo nam je jos djubrivo 300 kg . i kad se svede kod mene to sve izgleda ovako.

Gorivo: 65x120= 7800 din.
Djubrivo: 300kg x 45= 13500 din.
Seme: 2vrece x 6000 = 12000 din.
Hemija: 5000 din

Kad se svi rashodi saberu dobije se 38300. Meni je prosle godine na 12 kj kukuruza prosek u zrnu bio 6000-6500 kg po k.j

6500t x 15din = 97500 din. 97500-38300= 59200din U ovo sve nije uracunat moj rad i velika subvencija drzave! Zamolio bih ostale ako vide neku neregularnost ili ako sam nesto zaboravio neka me isprave posto stvarno slabo baratam sa cenama proizvoda kad resim da kupim kupujem i ne pitam posto je.

Za ovakvu kalkulaciju moj kolega ima komentar "a zemlju poradis da sednes na kanister i vozis" , a gdje ti je amortizacija traktora, prikljucnih strojeva , mazivo , registracije, tehnicki, drugi troskovi.

I kad se na sve to doda prosecan prinos prosle godine u mom kraju kukuruza od 2,5 do 3,5 tone po kj,a ulaganje isto ko i kod clana Dobrinčan........

Послато са SM-G355H уз помоћ Тапатока

Opet mesamo pojmove. Rec je o zaradi sa 1 k.j zemlje. Amortizaciju,mazivo i ostalo resim tako sto cu na primmer posejati,obrati ili nesto usluzno uraditi komsiji,prijatelju i ostalima i tu cu se poklopiti sa te tehnicke strane gledano.

@mims Pio,zdravstveno i porez cekaju bostan i leto. :osmeh:

Dobrican
Jel imas ti prijatelje da odes u kafanu s njima, zenu,decu,jel ides malo na more imas li dodatne troskove npr zidas supu,kupis neku prikljucnu masinu ili sve radis sa masinama iz 70 i 80 godina i zivis sam pa si zadovoljan?? Nista lose ne mislim ali sa 20 lanaca je malo sa ovim cenama i subvencijama drzave bez obzira koliko ti prinos svaka cast na tome,da budes zadovoljan jer ipak ovo nisu 80-te godine koje su, bas nesto ne secam ali bar u prici cujem bile dobre jer se moglo ziveti sa tom kolicinom zamlje i uslugama!! pozdrav :cao:

Nisam ozenjen,jos sam mlad za to. :osmeh: Zivim sa porodicom,pijancim sa drustvom redovno. Naravno da imam,troskova,kvarova i ostalih zajebancija cak i previse. Sve masine sto smo kupovali,kupovali smo nove(i dve polovne) i relativno su mlade (nista nije starije od 20 godina) i dobro odrzavane. Sada mi glupo da se ponavljam ali rekao sam da ne zivimo samo od zemlje,ima tu i stoke i mleka i usliga. I kao sto sam napisao svake godine,zavisi za sta se odlucimo, ili kupimo nekog novog gvozdja ili nesto zidamo. Nije to nista veliko niti bog zna sta,spram potreba. Znam da ne mislite nista lose,cisto razmenjujemo misljenja i zapazanja.

Dobricana ne znam licno,ali je jedan od retkih momaka za kog sam od okoline tj nasih zajednickih drugara cuo da ga hvale kako je vredan,odgovoran i domacin decko,eto toliko.

Nazad
Vrh