Колика вам је просечна добит од 1ha земље?

Pa jel mozete vas dvojica da postignete sve dobro da uradite i sa gospodjama i sa zemljom?

Kod vas je u Srbiji izgleda dosta zajebana situacija ko radi poljoprivredu, ja svoje cifre necu ni iznosti, ima da kazete da je laz...

Zavisi od Godine i od kraja. U Pozarevcu, bolje prolaze. Pa cak i Negotin mislim da prolazi dobro. Kod njih hoce dobro da rodi suncokret.

Nas je zapad upropastio.
Ovi nasi seljaci mnogo gledaju na zapad i hoce u siromasnoj drzavi da budu gazdetine.
Pustite vi Nemackog, Francuskog, Holandskog,,,, seljaka. Te zemlje su do juce imale svoje kolonije i danas su toliko jake da mogu i vestacki da odrzavaju svoju industriju, poljoprivredu. Tesko je onom i sa 3 hektara i onom sa 30, a i onom sa 300 obradivih hektara.
Razlika je samo sto onaj sto vise obradjuje vise i kuka. Ovi mali mucenici se prilagadjavaju svakoj situaciji i nekako prezivljavaju.

Ima jos faktora, ali nemojmo se nadlagivati i pokusavati nesto sto je tesko ostvarivo.
Treba se malo okrenuti oko sebe i pogledati sta nam se sve uvozi u drzavu iz inostranstva, koje mi stete imamo od daleko jacih proizvodaca od preko granice.
Do nasih koji mnogo ne haju za proizvodjace hrane. Daleko od toga da nekog branim. Iznosim cinjenice, koje nas polako potapaju.
Dali se mi tesimo ili ne vidimo to je vec druga prica.

Petre kod mene mirise, ne smrdi. :osmeh:

Mnogo toga mirise kod tebe, izgleda i ono sto smrdi!
Nema potrebe da se obrise post koji je suprotan tvrdnji da nas Evropa upropastila jer mi pre svaga nismo clanica EU, daleko smo mi od EU, a da nas finansijski i kroz silne donacije pomaze to samo coravi ne mogu videti, nazalost takav je stav vecine.
Da nas ostave na stranu samo par meseci doslo bi do bankrota drzave.
Zato sam napisao da smrad dolazi iznutra i samo jasan primer je bio sa gacama!

sa 10ha zemlje ne mozes da prehranis porodicu od toga budi siguran u to.

jedino da radis povrtarstvo ali TU JE BRDO ULAGANJA.

npr da radis 10ha zemlje i jos imas posao u firmi i neko traktorce mozes da imas dodatnu zaradu.

ako nemas traktorce das tih 10ha u arendu i bolje ti je tako.

cak i na prvoj klasi zemljista je tesko biti u dobiti sa malo zemlje.
obicno ko ima malo zemlje brdovit predeo gura neku pricu o vocarstvu.

da imamo subvencije kao u susednoj zemlji isplati se raditi 10ha samo :D

200-500eura po ha :)

od stocarstva nemas ladne vode, radili smo racunice prosle godine, jedina dobra stvar je sto ti ostaje recimo na tovu bikova, ostaje ti cisto 100e po komadu i ostaje ti djubre.
ako ti jedan ugine ili bilo sta Van planiranog nisi ni na ravnoj nuli :D

prijatelj ima omanju farmu, radio silazu, sve stavljao na papir, ima mesaonu, napravljene silose, ma sve kako treba i to ti je njegova racunica :)

telad sve skuplja, telad sve manja, a otkupna cena sve niza.
ali opet nesto moras da vrtis, na 5 stvari budes u minusu na 3budes u dobiti, i tako.

Da znaš.Sve rasprodati,uzeti socijalu,ceo dan sedeti pred prodavnicom i lokati pivo po pivo čak se i ogrebati za koje jer to je rešenje umesto sukanja rukava i rada.

Koliko ovde mogu procitati mnogima ako nemas 500evra ciste zarade po/kj ili po biku ne treba nista raditi i u pravu je clan Dobrincan sve rasprodati i otici na socijalu!Svi vrse i rade neke proracuni i vecina vice nema zarade,a niko od njih ne odustaje od poljoprivrede?
U temi tov bikova imate clana Dr Srdjan12 i covek je lepo sve izracunao i postavio koliko mu je ostalo po biku i odma ga je par ljudi saletelo kako mu racunica ne valja i kako nije dobro izracunao samo zato sto je zadovoljan sa nekih 300+evra zarade po biku!
Isto je i ovde clan Dobrincanin razapet na krst kada je rekao da sasvim zadovoljan sa nekih 20ha zemlje sto zaradi i da nesto mnogo ga ne pogadja smanjenje subvencija odma je proglasen za BOTA i skoro pa kamenovan!
Znaci nesmes nikako da kazes da si zadovoljan sa zaradom pogotovo nesmes spomenuti smanjenje subvencija i ni u kom slucaju reci da si lepo ZARADIO od poljoprivrede i bez ikakvih podsticaja!

Dolaze neka cudna vremena za seljake,mora se cak i raditi.
Nema fiktivnih gazdinstava,dobijanja subvencija na zemlju koja se ni ne obradjuje,dobijanja dodatnih subvencija kad deda na papiru izda unuku zemlju u zakup,bespovratna sredstva i slicno.

Prvu recenicu kao da ti je Vucic licno izdiktirao. Ti znas samo da komentarises kako su visoke arende, kako su kod svih subvencije ono glavno zbog cega se zemlja radi, neke zloupotrebe generalizujes i pravis jako losu opstu sliku.

- - - - - - - - - -

Koliko ovde mogu procitati mnogima ako nemas 500evra ciste zarade po/kj ili po biku ne treba nista raditi i u pravu je clan Dobrincan sve rasprodati i otici na socijalu!Svi vrse i rade neke proracuni i vecina vice nema zarade,a niko od njih ne odustaje od poljoprivrede?
U temi tov bikova imate clana Dr Srdjan12 i covek je lepo sve izracunao i postavio koliko mu je ostalo po biku i odma ga je par ljudi saletelo kako mu racunica ne valja i kako nije dobro izracunao samo zato sto je zadovoljan sa nekih 300+evra zarade po biku!
Isto je i ovde clan Dobrincanin razapet na krst kada je rekao da sasvim zadovoljan sa nekih 20ha zemlje sto zaradi i da nesto mnogo ga ne pogadja smanjenje subvencija odma je proglasen za BOTA i skoro pa kamenovan!
Znaci nesmes nikako da kazes da si zadovoljan sa zaradom pogotovo nesmes spomenuti smanjenje subvencija i ni u kom slucaju reci da si lepo ZARADIO od poljoprivrede i bez ikakvih podsticaja!

Prijatelju nadam se da i ti tovis bikove pa si u tematici. Srdjan je okej, ali ne mogu svi da imaju ulazne cene teladi i hrane koje je on naveo. Telad kao njegova kod nas po vasarima su skuplja bar 100E cene hrane su mu takodje minimalne. Sve to je za vecinu nedostupno.

Nije problem raditi već je problem šta raditi. Što se tiče tova svinja i cene oko 110 din/kg svaki komentar je suvišan. Kod tova junadi sama činjenica da je tele 140 kg oko 550 eura sve govori. Što se tiče ratarstva zarada po jedinici površine se smanjuje konstantno iz godine u godinu uz enormno bogaćenje otkupljivača-prerađivača. Naš kraj nije toliko zastupljen sa voćarstvom ali i tu ću vam izneti jedan podatak daje zadnje dve godine izvađeno preko deset jutara Jabuka. Kako je napomenuo Matić i Dobrinčanin biće socijalnih slučajeva sve više i više.

Nisam ih odavno tovio ali mi je ako ne ove onda dogodine plan da opet pocnem jbg za cenu teladi si mozda u pravu ali opet nemora bas sve na vasaru da se kupi zar ne?Moze se i kod nas,a verujem da i kod tebe jos uvek naci neko tele ispod cene?Pa isto kao i sa arendom izvuces neki solidan prosek hrane hvala Bogu svi mi imamo i na bacanje sto se bavimo ratarstvom odvojiti koji ha za lucerku i sigurno da se moze proizvesti lepo utovljeno june i da nam cisto ostane bar 200-250evra mozda zvuci smesna cifra ali x 10 ili vise i eto lepe zaradice,a svakako svaki dan ti je onda ispunjen i polako zatvoris krug cele proizvodnje!Pamtim ja vremena kada smo za jednog bika kupili 1kj zemlje pa dogodine za dva kupili 2kj zemlje ali to se vise nece vratiti i zato idemo u korak sa vremenom puno rada,a minimalne zarade!:ppozdrav:

Nazad
Vrh