Ta prica kako je Srbija strasno bogata, kako je svega u izobilju samo to treba iskoristiti, traje od kad je Srbije a Srbija nikako da postane stvarno bogata. Statistika, a ja drugi nacin da proverim stvarno stanje osim koriscenja proverenih dokazanih podataka ne znam, kaze da je Srbija jedna od siromasnijih zemalja po skoro svim parametrima, i price o tome kako statistika nije vazna, kako smo mi bogati i pored svega i uprkos svemu, nece podici prosek plata,nece smaniti nezaposlenost i nece povecati prinos po hektaru.
Ako su vama ti parametri nevazni ok, to je vas rezon, ali za savremeno covecanstvo ti parametri su vrlo vazni a po njima gledano Srbija jeste siromasna.
Ako mi navedete ekonomiju u Evropi koja pociva na ovcama i kozama i koja je uspesna odmah cu prihvatiti sve sto kazete i pocecu da se osecam kao bogat covek bez obzira na kolicinu para u novcaniku.
Ili smatrate da i pored toga sto to nikad niko nije uspeo Srbija moze jer smo mi nesto posebni, neki specijalan narod i neka specijalna drazva. Ako tako mislite nek vam je sa srecom ali bilo bi posteno da kazete da Srbija moze ono sto niko drugi nije uspeo.
Rece neko da su predpristupni fondovi mesto odakle ce dolaziti pare za selajke. Da , ali kandidatura i clansvo u EU nije samo med, mora malo i zuci u toj casi da se nadje pa tako ce Srbija ako izabere da koristi pare iz tih fondova, dakle ako konacno stekne pravo na njih, samim tim izgubiti pravo na zastitu svojih proizvoda carinama pa sad treba sagledati da li se seljak sa stare planine moze nositi sa seljakom iz Alpa sa sve tim fondovima.
Lepo je o sebi imati lepo misljenje ali je korisnije ako je to misljenje realno, a Srbija je realno zemlja koja je na samom zacelju u Evropi A vi joj zelite i savetujete joj da se pretezno bavi poslom koji ne donosi zaradu vec se mora jos i dotirati sa neke druge starne. Zanimljivo.
Znate kako je kruzila jedna posalica u vreme dok sam ja slusao statistiku na fakultetu..."Statistika je kao bikini, sve otkriva a nista ne pokazuje". Statisticki podaci su suma cifara i moze se tumaciti na razne nacine ali je upotrebljiva samo ako neko ume da procita iz statistickih podataka poruku izmedju redova. Mnogo je doktorata napisano i odbranjeno samo zahvaljujuci statistici...malo tudjih podataka, malo srednjih vrednosti i analize varijanse i etogac...gotov doktorat.
No hajde da se dohvatim i ja malo statistike: po klasifikaciji OECD svako podrucje sa manje od 150 stanovnika po kvadratnom kilometru se smatra ruralnim...te, na osnovu ove klasifikacije, 85% teritorije RS se smatra ruralnim a 55% stanovnistva zivi u ruralnim predelima... Mene ne mozete niti jednim drugim argumentom ubediti da drzava, ma koliko siromasna bila, treba da zapostavi razvoj ovolikog dela svoje teritorije i preko polovine svoga stanovnistva.
Ekonomiju jedne zemlje, pa ni Srbije, svakako ne mozete zasnivati na gajenju ovaca i koza ALI ekonomiju jednog gazdinstva i domacinstva svakako da mozete. Ekonomiju jedne zemlje cini skup ekonomija svih porodica i gazdinstava. Pa ako imamo poljoprivredna gazdinstva koja imaju obezbedjenu egzistenciju celokupno ili delimicno iz sfere poljoprivrede to je svakako znacajno i za ekonomiju jedne zemlje.
Isto tako, statistika govori da EU oko 50% od ukupnog zajednickog budzeta izdvaja za poljoprivredu i ruralni razvoj, ne znam samo zasto kad poljoprivreda cini tako mali deo GDP u zemljama clanicama...ima tu i nesto vise od puke statistike.
A sto se tice seljaka u Alpima i na Staroj Planini razlika je u tome sto zive u razlicitim drzavama. Onima na Alpima drzava pokusava na svaki nacin da pomogne, mada to ekonomski zvuci suludo, a za ove nase na Staroj Planini je drzava "zaboravila" i da postoje i zato ih je sve manje. Zato na Alpima imate ona predivna sela, kao iz bajki, gde se slivaju milioni turista iz celoga sveta a nasa Stara Planina obrasta klekom i brezom i postaje sablasna. Ne treba ljudima na staroj Planini mnogo, samo one pare koje vec postoje, ili mogu da se "naprave" za skijalista po Staroj Planini preusmerite u mnogo isplativiji i samoodrziv nacin u ocuvanje ljudi i poljoprivrede na Staroj Planini.
A oko konkurentnosti proizvoda sa Stare Planine....preporucujem da probate peglanu kobasicu, staroplaninsko jagnje, pirotski kackavalj, koziji sir u salamuri sa lekovitim travama i mnoge druge proizvode i videcete da cete zeleti samo jos i jos...kada se ti proizvodi zastite a na tome se vec radi (geografske oznake porekla) onda i te kako imaju sansu na izbirljivom trzistu Srbije, Evrope i sveta.
Ja ne trazim da Republika Srbija proglasi poljoprivredu osnovnom razvojnom sansom (mada slabo vidim u cemu mi to drugom mozemo da konkurisemo) niti trazim da polovina budzeta ide na agrarni budzet ali izdvajati 2,8% je, slozicete se, zaista malo. Hajde za pocetak, u znak dobre volje drzave, da to podignemo na 6%.
Svako dobro