Ako mogu i ja da stavim komentar iako nisam direkt upleten u situaciju.
Ja izvana vidim veliik dio krivice za tu situaciju na samim građanima Srbije.
Ako se usporeduje sa uspešnim zapadnim zemljama vidi se jedna najveća razlika: nema (skoro) nikakve privatne inicijative. Posle 1945 godine sistem je stvorio situaciju, u kojoj je bila najbolje nagrađena odanost i vernost.
I posle 1990 nije se na tom području puno promenilo.
Tako se i danas ne traži od vlasti, da uspostave uslove za pošteno obavljanje privredne delatnosti.
Zbog samog sistema, svi članovi društva su ustanovili, da se to ne isplati, jer se više isplati, da na kakav takav način 'uđeš' u taj sistem i u njemu dobiješ više, nego što si u njega uložio.
Tu situaciju je meni najviše pokazao primer jednog člana foruma, koji je u jednoj debati izneo podatak, kako neko hemijsko zaštitno sredstvo stoji u njegovom mestu 12.000 dinara, a u nekom drugom 9.000 dinara.
Proverio sam na karti i bilo je nekih 95-100 km između ta dva mesta.
I dok bi u nekom normalnom svetu čovek možda čak skupio potrebe po selu i otišao u kupovinu kod jeftinijeg trgovca, tražilo se, da treba u tom slučaju država intervenirat. Stvarno ne vidim potrebu za intervencijom države, ako nisi u stanju da odeš u jeftiniji dućan.
A pošto je takvo stanje razmišljanja, za sve više stvari se traži da ih rešava država, što država (političari) oberučke prihvataju. Jer to odmah znači neku agenciju, ili direktorat ili štošta. I ne mislite, da oni nemaju već spremne lista svojih, koji čekaju, da rukovode neki takav organ, iznajme mu prostorije...
To je stanje slično na svim našim prostorima, negde malo jače, negde manje iskazano.
Kod nas je frustracija kad si na 20 minuta od Austrije i vidiš, kako oni rade, kakvu podrško dobije od sistema svako, ko ima želju da nešto radi. I novčani dio je u veliko slučaja još najmanje bitan.
Dok se ti kod nas za svaki projekat nađu raznorazne civilne inicijative, kojima smeta sve živo, od muha pa do smrada stajnjaka/oseke, traže zaštitu neke mlake u kojoj živi neki izavnredan crv itd.
I to čak pre nego što dođeš do državnih struktura, koja ti traže još milijun stvari, da si sretan, ako imaš recimo papirologiju za novu štalu sređenu u par godina.
Evo jednog spota, kako Austrijanci propagiraju svoju poljoprivredu.
Iako treba imat u vidu, da je to promocijski spot, vredi ga pogledat.