Šta ste radili danas?Dvanaesti deo.

Ovo sam iskopao pre neki dan, slicno je al' nije isto.
ce76312cb1684c536f55ad7ada867f59.jpg

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Kopao sam i ja po radioni prije neki dan a i trazio po netu. Svi ti motori su slicni, samo im je raspored ta tri sarafa razlicit. Imam takva tri motorica ispravna i svi razliciti.

Kod nas kažu gonak.
Npr. pravimo sač u gonku.
Zovite vi 'ODNIK kako hoćete ali je full za sač spremati
Peći jance itd itd
Još ako je Švaba bio velik gazda kao Jakov Štamfer pa ima 60m 'odnika sa 2_3m širine to je full
Ja nikad nisam živeo u švabari, našu staru kuću je pravio djed 1967 a na mestu dje nova tu smo kupili Krstićevu kuću i porušili i potovarili i odneli
Ostao samo tunel podrum ispod nove kuće

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Ajd sad, kod nas je gonak, kod drugih malo drugačije..
A kako vičete za kapiju, kod nas ajnfort, ili amfort, ili amfor kako ko..
To je kapija na pokrivenom delu u sklopu kuće gde je ulaz u dvorište, kako bi već to objasnio..

U braćala, si vido šta je ajnfort, baš lep.. Mi smo imali u staroj porodičnoj kući, al bio uzan jako, zmajevka nije mogla da prođe, a kroz ivanov prolazio sa kamionkom punom bala u 7 redova.. I kuća mu je lepa ali rupa bez dna, te stare kuće zahtevaju baš puno nege i pažnje

Da li je taj ajnfort karakteristican samo za stare svapske kuce? Kod nas se moze videti jos samo po selima koja su kolonizirana. Sto se tice odrzavanja ima koje nisu pipnute od 1945 godine. Ni fasada ni kapija tj. ajnfort kako je vi nazivate.

Kod nas u susednom selu Gložanu, gde žive Slovaci već duže od 250 godina, ima velikih kuca sa ajnfort kapijama koje su pravljenje 191x, verovatno po uzoru na kuće koje su pravile Švabe u tom periodu. Možda su i majstori bili isti. Kod nas u selu od švapskih kuća u dobrom stanju su ostale samo one velike što su gazde pravile sa visokim plafonima i par stotina kvadrata stambenog prostora. One manje kuće, širine 8m a različite dužine su uglavnom u lošem stanju a najveći broj je srušen. Švapska kuća koji je deda kupio na licitaciji 1960. i neke je bila 1926. godine napravljena a u momentu kupovine je bila za renoviranje, puna vlage, a zabat se nakrivio i pretio da padne u prostorije do ulice. Tu kuću je gazda Švaba napravio za ćerku i zeta, a kuća gde su oni živeli u centru stoji i dan danas, kao praćka utegnuta. I Švabe su zakidale zetovima izgleda ;)

Poslednja izmena:

Verovatno najlepša stara kuća u inđiji, prva koja je imala kupatilo i wc, nije švapska, srpska je al u tom stilu, živeli braća doktor i advokat pre rata, posle ne znam, i verovatno jedna od retkih u očuvano stanju, bilo još lepih al većina porušene i izgrađene višespratnice..ili mega marketi..na mestu moje je parking od lidla, na mestu najstarije kuće u inđiji je trejd junik poslovno stambeni objekat, sve je otišlo u krasni..
Većina gradova evropskih može da se pohvali starom arhitekturom, a kod nas što nije u ratu srušeno mi sad rušimo..

Da li je taj ajnfort karakteristican samo za stare svapske kuce? Kod nas se moze videti jos samo po selima koja su kolonizirana. Sto se tice odrzavanja ima koje nisu pipnute od 1945 godine. Ni fasada ni kapija tj. ajnfort kako je vi nazivate.
I kod nas nisu održavane ali ima i sad lepih primeraka
Ein Fort kapija ima još možda desetak u selu
A pamtim ogromne klizne kapije sa šinama u podu
Hodnike dignute 8_12 stepenika, bojlere na loženje, seljačke i kaljeve peći
A kod komšije u ein Fort stane 2 traktora 3 prikolice i auto i opet ima mesta
Mislim da je 8x16m a visok 4m
Ta kuća je imala i kupatila i pumpu za vodu u kuhinji
A velika većina tih kuća je srušena

Има још у сивцу таквих кућа са улазима. Плац је од пола јутра па на више. У једној улици не знам да ли још стоји та кућа као што си описао скоро па као каштел.

Prisustvovao sam rušenjima takvih kuća
Oduševljen sam bio krovnom konstrukcijom i kvalitetom drveta
Daskama u patosu
A cigle bude kao u priči još temelji kad se izvade i podrum
Bude cigle kao u priči

Od cega je to? Ako lezaj menjas/bacas uzimaj brusilicu i seci, unutrasnju kosuljicu poprecno zaseci malo i kucni sekacem da pukne sama ili nosi negde na hidraulicnu presu pa izbij. Nema smisla da se zlopatis ako ne moras

Nazad
Vrh