Ćurke i način njihovog držanja

Ti ko da si im super davao.Steta stvarno.Menjaj tu hranu podhitno i dobro zapamti ime proizvodjaca.

Veceras mi uginuo i peti curan,sve bilo dobro i odjednom poce ubrzano da dise i poplavela mu glava,onda je u dva navrata poceo da skace i prevrce se na ledja i gotovo.

Od jake hrane su sigurno imali i proliv. Kao i prasici kad im se da jaka proteinska hrana pa ih probije. Stvarno steta, spasavaj ovo sto je ostalo sa slabijom hranom.

Danas isao po selu da kupim drugu hranu i nema ni jedna druga,osim ove Agrounikom,ona je najjeftinija i svi kupuju samo nju,pa po prodavnicama ne drze nista drugo.Sutra cu da kupim Gebi,narucio sam u njihovoj prodavnici da nabave za sutra.

Ovo sto sam ja davao je navodno trojka 20% proteina.Poceli su da mi crkavaju kad sam presao na ovu hranu,a dotle sam im davao patentovu dvojku.

Granule i to su bas cvrste,bolja je granulacija nego kod sto posto hrane.Jedino im jos dajem kostovit uz hranu.

Granule i to su bas cvrste,bolja je granulacija nego kod sto posto hrane.Jedino im jos dajem kostovit uz hranu.

Ako sutra ne nabavis slabiju hranu onda nesto granula propusti kroz krupac i dodaj isto toliko prekrupe bez kostovita i daj im tako da jedu par dana da bar stane taj proliv. Posle nabavi slabije granule i vrati ih na granule. Isprva nece hteti da jedu brasnastu hranu ali kada ogladne morace.

Nesto moram raditi,sutra cu da kupim Gebijevu trojku,a ovo cu da dam kokoskama.U poslednje vreme curke slabo uopste jedu.

Nije njemu to problem,vec crkavaju.To je tuga,tu zahladjenje ne pomaze.Ko zna sta je fasovo,ali s obzirom da su se uginuca pojavila prelaskom na pomenuti koncentrat,treba ga obici u sirokom luku.Dzaba njega sto je jeftin,kad na kraju ispadne preskup.Neka se na tome zavrsi.

SAMA

Slažem se sa tobom 100% - ja sam samo ovo napisao jer je činjenica a o uzroku ugin uća kod Sala ne mogu ništa da se izjasnim.Što se tiče apetita ovo moje jato sada da nije na ispustu i da iz prirode ne uzme što mu treba po potrošnji
koncetrata -mrka kapa.
A o kvalitetu hrane - romani da se napišu.Evo pre neki dan sam imao "prepucavanje" u vezi roka trajanja hrane.Kaže promenjen Zakon i sada je hrana upotrebljvia 120umesto 90 dana.E ako je promena Zakona uticala na njen produžen rok upotrebljivosti a ništa se nije menjalo u recepturi onda ........ nemam komentar.
Pozdravljam ja tebe uz jedno:ppozdrav:valjevsko

Ipak je bilo do hrane.Poceo sam juce sa Gebijevom trojkom,i odmah se vidi razlika,i u drzanju curana,ocigledno su veseliji,a izmet je crno -beo,nije svetlo zut i tecan kao kad sam davao onaj Agrounikom.
Uzeo sam one granule sto su mi ostale da sameljem ,znaci neverovatno koliko ima bibera,morao sam da izadjem dok se mlelo isle su mi suze.
Super sam prosao sa curanima ,od osam ostala mi dva.Ovo mi je prvi put da ih drzim.

Kad je u pitanju hrana mimo koncentrata, kad im se može početi davati prekrupa, pšenica, ovas, kukuruz? Da li ima neko ograničenje u dnevnoj količini ovih namirnica, ili im se može dati da jedu po želji? Već sam pisao da moji (stari su 13 nedjelja) neće da jedu koncentrat, a od njega pojedu samo krupnije mljeveni kukuruz, pa sam im probao davati pšenicu koju dobro jedu, ali ne znam da li im mogu davati i ostalo za šta sam pitao i koliko dnevno? Unaprijed hvala svima!

@dinomu

Stvarno ne znam kako ti to hranis curke.:sta: U gotovim smesama mora biti kuk. prekrupe. Kupi ti njima CU-III granule i napred. Neka pred njima uvek ima hrane.:ppozdrav:

@Dusko

Možda će vam biti smiješno, ali ja imam problema sa nabavkom hrane. Nećete vjerovati, ali trojku (20% bjelančevina) ne mogu naći! Jednom našao kod jednog proizvođača, ali ispade da nemaju dostavu, niti njihove hrane ima igdje kupiti u mojoj okolini. Već sam bio neugodno iznenađen kod dva proizvođača koji su me ubjeđivali kako oni imaju samo tri vrste hrane, pa dvojku (24% bjelančevina) daju do pred kraj tova, a sedmicu pred klanje daju nekakvu trojku (16% bjelančevina) za koju su mi rekli da se daje i tovljenim kokoškama pred klanje. Granule koje sam vidio da se spominju i u mnogim prethodnim postovima ne znam ni kako izgledaju! :sta: Razlog svemu ovome jeste što ovdje nema mnogo ljudi koji se bave uzgojem ćurki u svome domaćinstvu, te je ovo za mnoge novina. Nećete vjerovati da kod mene dolaze ljudi da vide kako ćurka izgleda! Da ne govorim da nemam izbora kao vi pa da mijenjam proizvođače i vrste hrane. Žalosno ali istinito! Stoga se snalazim kako znam i umijem, pa sam zato i pitao za ove žitarice i da li se mogu davati, obzirom da njih mogu nabaviti jer ih ljudi daju i kravama.

I još nešto... Probao sam da po dva dana ne dajem ništa osim koncentrata i opet sam imao istu situaciju: koncentrata je uvijek bilo skoro pa u istoj količini koliko sam i ostavio, a pojeden je bio samo krupno mljeveni kukuruz. Obzirom da nisam imao gdje nabaviti koncentrat sa 20% bjelančevina kojeg su moje ćurke trebale jesti u proteklih nekoliko sedmica, bio sam prinuđen da ih nastavim hraniti onim od 24%. Eto toliko...

@dinomu

Ako imas taj kako ti kazes koncentrat 24%prot. u njega dodaj 1/3 kukuruzne prekrupe i 2/3 tog 24% konc. Dobro izmesaj i hrani. Ako mozes da nabavis super za pilice 40% prot. mozes i sa njim praviti CU-III tako sto ces na 10 kg supera dodati 23,4kg kukuruzne prekrupe.

zdravo svima ja sam nov u uzgoju curki,ovo mi je prva tura koju tovim ,imam ih 6. danas sam kod jednog curana (stari su dva ipo meseca imaju od 13 do 15 kg) na grudnom delu gde lezi video kao da mu visi neka kesa,uhvatim ga pipnem a ono kao da si napunio balon sa vodom i zalepio mu (a vec par dana se odvaja slabije jede i samo lezi) i zbog straha da ne ugine skratim mu muke.kada sam ga ocerupao tu kesicu na grudima probusim nozem i iz nje izadje skoro litar tamno crvene tecnosti ja bih rekao sukrvice,kad sam skinuo kozu sa tog dela grudi ispod je bila kao neka opna (zadebljanje ,kao koza ispod koze)i to sam skinuo ispod sve normalno:sta:, pa me interesuje dali neko zna sta je to i uzrok:ideja: i dali smem da je jedem ili bacam.

Nazad
Vrh