Ćurke i način njihovog držanja

Moracu ja poceti drzati ovce.:osmeh: Svaka cast kolega.:ppozdrav:

@dinomu

Ili ogradjuj neki ispust ili cesce ciscenje. Ne sme im biti blatnjavo, pojavice se neka bolestina.:ppozdrav:

@bato87

Lepo jato, izgleda da su i tvoje stalno u zatvorenom.:ppozdrav:

Ama nemam pojma, samo od kada sam ih kupio imaju tečniji izmet, a sada pogotovo kako su velike vrućine pa piju više vode. Bukvalno je sada pod njima blato od đubreta, pa je džaba bacati novi sloj piljevine. To za svega dva-tri dana bude opet isto. Doduše, možda ima i toga što ih je 11 a na manjem su prostoru (otprilike 10-ak kvadrata), ne izlaze van jer ih nemam gdje pustiti, pa su cijelo vrijeme tu.

Nije problem u prostoru.Oni cak imaju i viska prostora.Normativ je do na jedan metar kvadrati bude sledeci odnos:
-do cetiri nedelje 12 curica
-do 8 nedelje 8 curica
-do 14 nedelje 5 curica.
Ovo curica ne odnosi se na CURICE vec na ĆURIĆE.:ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 21:42 ---------- Prethodna poruka je at 21:40 ----------

Bice tu i onog specijaliteta.:osmeh: :ppozdrav:
Hoce druže zato sam pre neki dan ubacio cetvoronedeljne bele CONVERTER - da specijaliteta bude u kontinuitetu

Od kako su krenule vrućine i stolica kod ćuraka je retka pa se dosta prljaju. Bez obzira što im svakog dana čistim i stavljam novu prostirku od lipovog drveta ćurani su PRLJAVI! Ružna slika zar ne? Ali šta je, tu je. Prostirka im mnogo brzo ovlaži, a onda kreće i problem sa pojavom mušica koji sam uspeo da rešim. Prvo sam kupio neko sredstvo i isprskao živinarnik, mušice su uništene, ali je zadovoljstvo trajalo samo jedno prepodne. Onda sam pomešao 2L vode, 0,5L piva, 500 grama šećera i AKTARU (za krompirovu zlaticu) i oprskao zidove živinarnika. Evo i nakon 5 dana od prskanja nema mušica. Iako se pojavi neka posle pola sata je u večnim lovištima. Jako dobra fora, ne košta mnogo, a što je najvažnije daje rezultate.

Ja se muva i musica resavam tako sto sam okacio dve flase od min. vode namazane lepkom za miseve. Kada pocrne od zalepljenih muva okacim druge.

Što se tiče mokrine podloge skontao sam da je najbolje redovno izbacivati đubre na njivu, a onda prostirati čistu piljevinu. Nema mi druge.

Imam pitanje: Koliko je dobro često davati jabuke, jer ih imam napretek ali razmišljam koliko ima koristi od njih u smislu dobijanja na kilaži?

Što se tiče mokrine podloge skontao sam da je najbolje redovno izbacivati đubre na njivu, a onda prostirati čistu piljevinu. Nema mi druge.

Imam pitanje: Koliko je dobro često davati jabuke, jer ih imam napretek ali razmišljam koliko ima koristi od njih u smislu dobijanja na kilaži?

Jabuke i ostalo voce i povrce im je samo salata

Jutros uginula jedna curka. Nije bilo znakova neke bolesti ili kunjanja. Jednostavno zapiskala i dok sam ja izasao mrtva, srcka. Razlog je sigurno vrucine i jaka proteinska hrana, moram im dati slabiju hranu. Od danas im dajem trojku.

Jutros uginula jedna curka. Nije bilo znakova neke bolesti ili kunjanja. Jednostavno zapiskala i dok sam ja izasao mrtva, srcka. Razlog je sigurno vrucine i jaka proteinska hrana, moram im dati slabiju hranu. Od danas im dajem trojku.
Ako sam dobro shvatila, Vaše ćurke su stare isto koliko i moje ( izleg oko 15. aprila), te mi nije jasno zašto još uvek dajete ĆU II ?
Moje ćurke već uveliko troše četvrti džak, po 25kg, ĆU III.

Osim toga, prošle godine smo raspravljali da li treba ili ne treba davati preventivu protiv plućnog crva.
I ove godine sam u V i IX nedelji dala vodeni rastrvor koji ih kasnije štiti.
Ćurke koje imaju ispust imaju više mogućnosti da ' pokupe' infekciju.
Ne bih se ponavlja i u ovom postu, ali ste imali vremena da se konsultujete sa veterinarom u vezi preventive oko koje smo prošle godine imali 'raspravu' : )

@Visnja

Ostalo mi je CU-II u radnji pa sam hteo da utrosim. To ne znaci da nije moglo da se desi i sa trojkom, ako je curka imala predispozicije za infarkt. Sto se tice bolesti zvane "plucni crv" ovde je sve lepo napisano:http://poljoinfo.com/showthread.php?5431-Singamoza-ptica. I prosli put sam napisao da vise o tome necu pisati. Izvolite imate postavljenu temu na pravom mestu pa izvolite.

Poslednja izmena:
Nisam druze samo pretpostavljam. Da sam uzeo isecak srca onda bih morao ga nositi kod mojih u Sr. Kamenicu, a mislim da to curki ne bi bas pomoglo:osmeh:. Infarkt se dokazuje 100% na zalost jedino patohistoloskim preparatom koji se boji metodom "Mayo" i takav mikroskopira. Ako je u pitanju infarkt, onda se delovi razorenog srcanog misica boje u zuto. Mada klinicari po klinickoj sliki odrede dijagnozu, ali da je smrt nastupila kao posledica infarkta jedino sa patohistoloskim nalazom.:ppozdrav:

Meni je riknulo 3 od 8,razlog je ipak proliv.Ja davao neki lek protiv proliva sto dajem pilicima,medjutim pogresio sam i u medjuvremenu uginuse tri curana stari 2 meseca.

@Visnja

Ostalo mi je CU-II u radnji pa sam hteo da utrosim. To ne znaci da nije moglo da se desi i sa trojkom, ako je curka imala predispozicije za infarkt. Sto se tice bolesti zvane "plucni crv" ovde je sve lepo napisano:http://poljoinfo.com/showthread.php?5431-Singamoza-ptica. I prosli put sam napisao da vise o tome necu pisati. Izvolite imate postavljenu temu na pravom mestu pa izvolite.
Hvala za cveće : )

To što Vam je ostalo neprodato ĆU II, ne znači da ste ga morali upotrebiti, i nije opravdanje.
Uostalom, pitate te se da li ste preterali sa viskoproteinskom hranom : )

Poslednja izmena od urednika:
@Visnja

Ja se nikome ne pravdam i nista sam sebe ne pitam, samo konstatujem. Napominjem da curka nije bila bolesna niti je kunjala nego je naprasno zakovrnula. Ako zelite da pisete o plucnom crvu, pisite na pravom mestu zato je i otvorena tema.

Veceras mi uginuo i peti curan,sve bilo dobro i odjednom poce ubrzano da dise i poplavela mu glava,onda je u dva navrata poceo da skace i prevrce se na ledja i gotovo.

Nazad
Vrh