Ćurke i način njihovog držanja

Ista pojava prosle godine.Curan docekao vreme za klanje.Posle te opne na belom mesu nikakvih promena.Sve iskorisceno.Samo sto nije bila tecnos u obliku sukrvice vec malte ne kao voda.

Svo meso iskorisceno.

To sam i ja imao prosle godine, pa me je neko posavetovao na forumu da ostavim do kraja tova, tako je i bilo...slatko smo ga pojeli :)

Čekaj malo... Meni sad nije jasno da li smije jesti to meso ako je koncentrat koji je koristio sadržavao kokcidiostatik? Meni je nedavno uginula ćurka koju sam imao prilike zaklati ali nisam jer je jela koncentrat sa kokcidiostatikom, a koliko sam shvatio treba bar sedam dana jesti nešto drugo kako bi se meso očistilo da bi moglo biti korišteno. :sta:

Pa u principu, ne bi smelo, jel' na dzaku sa hranom uvek pise "Smeša sadrži kokcidiostatik i ne koristi se poslednjih 7 dana pre klanja ". Al' nece Ti biti nista, pa sta mislis da ove babe po pijacama se pridrzavaju karence kad oprskaju povrce :osmeh:. Pa ovi po gradu celog veka kupuju po mesarama, Maxi-ima,Tempu...takoreci macku u dzaku, Sve je to kao proslo razne analize...al' ovo sto uvoze sa Kosova, Argentine, Brazila...nece Ti biti nista, al' sacekaj da Ti Dusko58 potvrdi.

. Pa ovi po gradu celog veka kupuju po mesarama, Maxi-ima,Tempu...takoreci macku u dzaku, Sve je to kao proslo razne analize...al' ovo sto uvoze sa Kosova, Argentine, Brazila...nece Ti biti nista, al' sacekaj da Ti Dusko58 potvrdi.

U principu ne bi smelo da se koristi za ishranu ali jako puno njih na P-I sa kokcidiostatikom dodaje prekrupu i tako zavrsava tov pilica. Na moje prigovore da ne rade tako samo odmahnu rukom i kazu: " Ja sam hranila pilice dok se ti nisi ni rodio", i evo do sada im nije nista. Ponavljam: "KNJIGA KAZE DA SE NE SME TAKVO MESO KORISTITI ZA ISHRANU'.

U principu ne bi smelo da se koristi za ishranu ali jako puno njih na P-I sa kokcidiostatikom dodaje prekrupu i tako zavrsava tov pilica. Na moje prigovore da ne rade tako samo odmahnu rukom i kazu: " Ja sam hranila pilice dok se ti nisi ni rodio", i evo do sada im nije nista. Ponavljam: "KNJIGA KAZE DA SE NE SME TAKVO MESO KORISTITI ZA ISHRANU'.

Naravno, to je zato sto kada bi ih "cistili" oni bi kalirali i izgubili na kilazi tih 6-7 dana, zato ja kad cistim pilice uvek dajem bungur pomesan sa sojinom sacmom, tako da je gubljenje na kilazi tih nedelju dana minimalno.

Kokcidiostatik nema ukus i miris.Barem ne ovi meni poznati.Meso je po ukusu jestivo i ljude dovodi u zabludu.Gomilanjem kokcidiostatika u ljudskom organizmu dovodi do steriliteta,pa vi izvolte se igrati sa tim.Ima jos nus efekata,ali mislim da je ovaj najbitniji za opstanak ovog napacenog naroda.Nasi veliki prijatelji,da to hoce spreciti ubacili bi neki neprijatni miris u njega,ali im to nije cilj.Cilj je da se sto vise konzumira.Ono sto se kupuje po megamarketima ga uglavnom sadrzi,jer kontrola na njega se ne vrsi.Srecom ima svesnih ljudi i radije ce pojesti pile manje,ali kvalitetnije ili ga sam uhraniti.

Danas primetio da jednom curanu otkazale noge, ne moze da ustane. Jede, pije sve se otima al' "leti po zemlji" da bi dosao do hranilice. Posto jedu "cetvorku" vec 20-tak dana, sutra ide pod noz. Mora svake godine da 1-2 pre vremena idu na klanje.

Zavrseno, slomljena noga... imao oko 8 kg. ociscen

---------- Poruka napisana 03-08-12 u 07:22 ---------- Prethodna poruka je 01-08-12 at 21:48 ----------

---------- Poruka napisana u 07:52 ---------- Prethodna poruka je at 07:22 ----------

Pa ovo je sve otislo u tri lepe...juce kupujem granule (16%) 560 din.dzak od 10kg. pre dva dana sam isto kupio bio 532 din. A pre mesec dana 418 din. I sad pitanje jel' 500din/kg za curetinu mnogo??? Izgleda da ce biti i ta cena malo, a sa druge strane sve su to ljudi koji uzimaju svake godine (prijatelji, rodbina, stare musterije...) nema smisla da im zakinem cenu, a to i necu da radim. Ja imam 20 kom. To pojede Boga Oca. Kako ja da se pokrijem???

Ostaje da se svi zajedno pokrijemo ušima.
Ne zakidaš ti njima ništa, cene su takve kakve su. I da ti pitaš nekog od tih mušterija da ti sad proda kukuruz po 20 din/kg i soju po 50 din/kg jer su te cene bile kada smo krajem aprila kupovali ćuriće, da prehraniš te ćurke, šta bi ti odgovorili ....?
Moraš i ti da imaš bar neku zaradu, i ja takođe prodajem starim mušterijama i nije mi prijatno i ne znam po kojoj ću ceni prodavati, mada i oni shvataju situaciju kakva je.

Pozdrav svima :ppozdrav: imam problemcic sa curkama... sad 11og ce 4 meseca.. i od danas sam im ukinuo koncentrat i preso na cist kokuruz.. ali ima vec 15 dana kako im po malo mesam, da bi se navikle. Medjutim nista... mnogo slabo jedu kukuruz, nenzma sta da radim :sta: inace jednu koprive u neogranicenim kolicinama...i detellinu :cool: ja bi da mi to koljemo kume????? hihihhi

Nemoj cist kukuruz.Dodaj malo sojine sacme,malo stocnog.Daj mu malo po ukusu.Nista se ne oseca,a napredovace.Doduse na ovu vrelinu verujem da im nije do hasa.:ppozdrav:

Mi smo sinoć napravili smešu za ćurane od 15 kg kukuruza, 15 kg tritikala, 10 kg sojine sačme i 10 kg supera. Ćurani su stari 3 meseca, treba li im dodati kostovita ili nešto tome slično? Inače nismo zadovoljni sa ovogodišnjim jatom. Sem velikih gubitaka, slabo i napreduju. Do sada smo ih hranili granulama Instituta Zemun, kao i svake godine. Tritikal i kukuruz su naši pa ćemo bar smanjiti izdatke.
Pozdrav!

Sada imam sedam komada. Pet curana i dve curke. 12.08 pune cetiri meseca i do danas su pojeli 80 kg. CU-I, 100 kg CU-II i 100 kg CU-III. Samo prvih 20 kg CU-I je bilo brasnasta smesa ostalo su granule. Moram da napomenem da ih je do puna 3 meseca starosti bilo 8 komada. Za sada ide kako treba sem tog jednog uginuca. Sigurno je bilo i nesto rastura hrane. Ove dve curke koljem 12.09 i ni dan vise, a ostale curane 10.10, skupa hrana.

ja imam 1 curana, i 4 curke, sutra pune 4 meseca. do sad pojeli 10kg.Jedinice, 100kg.dvojke, 20kg. trojke, i 20 kg.kukuruza, ostalo jos 20kg. kukuruza, i 10kg.psenice, cim to pojedu idu na klanje. jedu detelinu, koprive, i vocke, u neogranicenim kolicinama. Curan ima 18kg, a curke od 13 do 16kg. ja sam prezadovoljan napredkom. :ppozdrav:ziveli drugari!!

Nazad
Vrh