Ćurke i način njihovog držanja

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.207
Lokacija
Apatin
Ćurke su veoma interesantne proizvođačima, ali nemaju baš neku uspešnu prolaznost na tržištu. Da bi se bar malo razjasnile osnove o držanju ćuraka i načinu njihovog tova, te iskustva o prodaji, otvaram ovu temu. :D
 
G

g2ti

Guest
zainteresovan sam za gajenje curke.zahvaljujem svim onima koji mogu da pomognu savetima.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.207
Lokacija
Apatin
Moraćeš ipak postaviti konkretnija pitanja, da bi možda dobio odgovor. Ja bi ti rado pisao ali nisam imao iskustva sa njihovim držanjem do sada.

Reci koliko ih misliš držati i jesi li se odlučio za hibrid koji bi držao?
 

ivanhoe

Član
Učlanjen(a)
16 Apr 2008
Poruka
1.211
Pazinske su se pokazale dobre.Ako ih stalno dobrim koncentratom ranis nemas problema sa bobajnem.Kupci su skoro samo Siptari.Ove godine (zasad)neplaniram uzeti zbog krize
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.340
Lokacija
Krusevac/Beograd
Tovne ćurke su izuzetno zahvalne za držanje. Ćurčići su osetljivi dok se ne prebobaju a posle su vrlo otporni. Važno je znati da neznaju sami da jedu kad se izvedu, već im se u tu svrhu obavezno stavlja pile da ih nauči da kljucaju. Inače je poželjno da se dok se ne prebobanja hrane koncentratom. Mana tovnih ćuraka u odnosu na tovnu pilad je što im je potreno oko 4-5 kg koncentrata za kilogram prirasta dok je piletu potrebno 2-2,5kg za kilogram. Važno im je kao i kod mlade piladi da im je toplo i da im dok malo ne odrastu non-stop gori svetlo.
U literaturi je navedeno da se ženke tove do nekih 18-19 nedelja, za koje postignu oko 12kg žive mase, a ćurani se u tovu drže do 22nedelje dok ne posignu 18-20kg. Naravno u praksi se oni čuvaju i do 30 nedelja kada postignu oko 25 i više kg. Stari ćurani koji se koriste zapriplod dostižu i preko 30kg telesne mase ali oni ne oplođavaju ćurke direktno već se one osemenjavaju. Ovo naravno nevaži za domaću ćurku koja postiže od 4 do 6kg i ćurane koji su max teški 12kg. Njena prednost je jedino u tome što može da se koristi kao živi inkubator, može da se nasadi na 20 do 24 kokošinjih jaja.
Nadam se da sam ovim objašnjenjem malo pomoga oko uzgoja ćuraka
Zaboravio sam da dodam da se u kruševcu prodaju oko Božića i Srpske Nove a cena je bila od 250 do 300 din za kg.
 

ivanhoe

Član
Učlanjen(a)
16 Apr 2008
Poruka
1.211
nemanja_st01_58 je napisao(la):
Njena prednost je jedino u tome što može da se koristi kao živi inkubator, može da se nasadi na 20 do 24 kokošinjih jaja.
Za ovo nisam znao :cool:
Kod nas su se izkljucivo kvockama izlegali tvrdilo se da ne "leze" nije se rizikovalo ::novac::
 

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.360
Lokacija
Stara Pazova
Dve ćurke pojedu hrane kao jedno svinjče...

Negde imam detaljno uputstvo za tov ćurića. Pokušaću da ga pronađem i skeniram...
 

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.360
Lokacija
Stara Pazova
Evo uputstva za odgoj ćurića

Odmah nakon preuzimanja ćuriće treba u što kraćem roku smestiti u odgovarajuću prostoriju za odgoj, koja mora biti čista i dezinfikovana. Potrebno je voditi računa da se ćurići gaje na sličan način kao i pilići, uz izvesne razlike koje treba istaći.

U ČEMU SU RAZLIKE?

ĆURIĆI su veći od pilića i znatno brže rastu, pa kada se radi o potrebnom prostoru (podni prostor, prostor za hranjenje, prostor za pojenje i prostor pod grejačem) ćurići zahtevaju tri puta više prostora nego pilići.
Zato što brže rastu, ćurići trebaju hranu bogatiju belančevinama i to u prve četiri nedelje života sa 28 do 30% proteina.

ĆURIĆI prvih nedelja zahtevaju više toplote od pilića i to prve nedelje 35-36 stepeni, druga nedelja 32-35 stepeni, treća nedelja 29-32 stepena, četvrta 26-28 stepeni, peta 23-25 stepeni i šesta 20-22 stepena.

ĆURIĆI prvih dana slabo vide, pa je potrebno mnogo jače svetlo. Prvih 7 do 10 dana ćurićima je potrebno skoro neprekidno i dosta jako svetlo (da blješti). Nakon tri nedelje period osvetljenja se postepeno smanjuje na 14 do 20 sati, a smanjuje se i jačina svetla.

PROSTIRKA: pod se pokriva prostirkom debljine 10-15cm. Najbolja je krupna piljevina ili suva slama. Prostirka mora biti suva, bez prašine, bez buđi i truljenja i bez suviše sitnih delova koje bi ćurići mogli gutati.

PRVENTIVA: prva tri dana potrebno je u vodu ćurićima dodati AD3E vitamine. To ponoviti nakon 7 do 10 dana i još jednom 21. dana. Ćuriće je takođe poterbno vakcinisati protiv živinske kuge, kada se prebobaju.

ĆURIĆI su uopšte prvih nedelja osetljiviji od pilića, lakše stradaju od hladnoće, promaje, vlage i kvašenja. Takođe su osetljivi i na buku. Lako se uplaše i gomilaju, pa može doći do gubitaka.

ĆURIĆI se za razliku od pilića, obavezno moraju učiti da jedu i piju. Veoma su trapavi, skloni raskrečenju i iščašenju nogu, često kad padnu na leđa nisu u stanju sami da ustanu. Uopšte zahtevaju prvih dana posebno brižljivu negu i stalni nadzor.


Uputstvo sastavljeno u Vranić farmu - Kać.

Uputstvo za tov pilića je u temi o pilićima.
 

torpedo

Član
Učlanjen(a)
21 Dec 2007
Poruka
812
Lokacija
Šabac
ima li ko iskustava kada je trziste u pitanju? Ne bih rekao da je potraznja velika?!
 

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.360
Lokacija
Stara Pazova
Drugar, ćurke više od dva komada radiš samo za poznatog kupca, inače ima strahovito glava da te boli.
 

Čugi

Zaslužan član
Učlanjen(a)
15 Avg 2007
Poruka
2.117
Lokacija
Nova Pazova
E dva komada, ja sam do sada za sebe držao po 5, prošlu godinu sam preskočio zbog veće količine jaretine :D
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.340
Lokacija
Krusevac/Beograd
Ja imao 5 tovnih prošle godine i do nekih 10-12 kg mi bili zatvoreni i na koncentratu, posle toga su bile napolju u nekom toru za svinje hranjene su kukuruzom, ječmom i košenom travom. Čuvao sam ih dok nije počela zima. Ćurani bili u proseku 23kg a ćurka bila jedna i zaklao sam je dosta pre toga čim je dostigla oko 12kg jer je njima 15kg max.
Inače neznam kako vi radite ali pri klanju tovnih ćuraka treba je obesiti za noge (kao prase) i prerezati joj vrat. Kad se okači bavezno je odmaći od greda i zidova da ne može da napravi modrice na mesu.
Ovo pišem jer sam čuo da ih neki kad kolju drže po dvojica trojica, a u drugim slučajevima ih stave pod zidarska kolica itd :haha: mada iz naroda je isto potekao način da se stave u beli plastični džak što i nije tako loše kao kolica :D
 

Čugi

Zaslužan član
Učlanjen(a)
15 Avg 2007
Poruka
2.117
Lokacija
Nova Pazova
Puštene preko dana, inače "sistem" sa kolicima i ja primenjujem i nikakvih problema nisam imao, nema modrica!
 

dudovcanin

Član
Učlanjen(a)
8 Dec 2008
Poruka
330
Lokacija
Vranje
Prosle godine cuvao 5 komada, zadnja 2 meseca po dvoristu na travi. Curani cisti 25kg, a curka 13kg stom sto je nosila jedno 30 dana. Svaki curan po 100e. Lepe pare za mali trud. Klanje pod kolica naravno.
Trziste=prijatelji, rodbina.
 

jaroslav

Član
Učlanjen(a)
8 Feb 2009
Poruka
97
Lokacija
Selenca
komsija je prosle godine imo 20-kom ove godine planira 100 kom pazinskih curki.
Zna li neko gde se mogu direktno kupiti curici??
unapred hvala
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.340
Lokacija
Krusevac/Beograd
Kakve su to pazinske curke ja nisam cuo za njih. Kod mene ima domacih a tovne bele se kupuju po veterinarskim stanicama ili polj apotekama obicno gde i pilici. Inace na polj sajmu u Novom Sadu ih uvek ima na prodaju ako ne drugde a prosle godine bila cena 5e po jednodnevnom ćurčetu.
 
E

Edin

Guest
pa hoče li ko staviti sliku svojih ćurki brate mili da vidimo šta ima:haha::haha::haha::haha:??
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.340
Lokacija
Krusevac/Beograd
Ako ti nesto znaci da vidis curecu kremenadlu onda mogu da okacim sliku :osmeh:
Salu na stranu sada su tovne curke odavno poklane. Sad ti je jos nedelju dve vreme da se izvode i prodaju mali ćurčići. Kad ih budem kupio kačim slike, do tad čekaj.
PS. Edine kad pišeš 3 znaka pitanja spojeno javlja se ovaj smeško tako da znaš.
Pozdrav
 
Vrh