Ćurke i način njihovog držanja

I moji Duško, kao i vaši, 12.8. pune četiri mjeseca. Do sada su pojeli nešto više od 200kg različite vrste koncentrata, oko 30kg prekrupe, 25kg pšenice, a jabuka i zeleniša Bog sam zna koliko. Obzirom da ih je 11 nisu mnogo pojeli, ali sam ono jedno vrijeme imao problem jer su samo jeli jabuke, a koncentrat nisu htjeli nikako. Sad kako je nestalo jabuka ponovo krenuli sa koncentratom pa ćemo vidjeti šta će biti. Naoko mi izgledaju sitni, pogotovo ženke koje znam da su inače manje, ali koliko ima kilograma u njima, to ne znam. Nisam ih probao ni vagati. Da ne bude zabune, ova kanta što je van kaveza je velika kanta od jupola (15l ili kako neko kaže 25kg, a unutra su manje kante od 8l ili 15 kg).

1.jpg

3.jpg

@dinomu

Pa od jabuka i nisu mogli Bog zna kako napredovati. Sada ce oni krenuti kada su poceli ponovo koncentrat. Vazno je da su zdravi, a ako tov bude i malo duzi nema veze ustedeo si dok su jeli jabuke..

@Duško

Pogriješio sam što sam im davao da jedu jabuke po čitav dan i u količinama kojim hoće, ali prvi je put pa će sa sljedećom turom, nadam se, biti bolje. Doduše, da su jeli koncentrat bilo bi više kilograma ali bi bili i veći troškovi, a ovako su jeli manje, pa će i biti manje. Tu je to opet negdje.

Nego, koliko se mogu najduže držati ženke a koliko mužjaci a da meso ne izgubi na kvaliteti, u smislu da ne bude "staro"? Odnosno, koja je dob optimalna za klanje jednih i drugih? Vidim da ste vi mislili klati ženke sa 5, a mužjake sa 6 mjeseci.

@dinomu
Zenke se obicno kolju sa 5 meseci posto tada otprilike pocinje pronos. Ne vredi ih vise toviti kada snesu prvo jaje posto nema efekta u kilazi. Muzijaci se kolju sa 6-7 meseci starosti ali za njih nema pravila. Ko zeli velike tezine tovi ih duze ali sa staroscu curana menja se i kvalitet mesa. Bude meso zrelije ali i tvrdje. Ja sam napisao da koljem zenke sa 5 a muzijake sa 6 meseci samo aludirajuci na skupucu st. hrane.

Ја моје поклао .... ћурке живе биле по 12 кила .... јеле грануле и 2 дана се чистиле :) Екстра су :) Догодине ако Бог да узимам 12 комада ! 6:6

Evo ja učer primjetio da kod jednog ćurana na vratu ima nekakva oteklina. Isto kao kad se čovjek udari pa poplavi, a slika sve govori da ne objašnjavam. Samo ne znam od čega je to i da li ste vi ikada imali sličan slučaj? Ćuran se normalno ponaša, hoda, jede, pije... Samo me strah da mu ovo ne bude šta ozbiljno pa da mi ne crkne prije nego ga ugrabim zaklati. Šteta bi bilo jer im je već četiri i po mjeseca.

P270812_19.05_%255B01%255D.jpg

Naj verovatnije da su se tukli, pa ga ovaj drugi kljunom zveknuo po vratu. Prati kako se razvja modrilo, ako prelazi u zeleno zutu boju znaci da prolazi i dobro je.

Ne brini ništa. Sve je pod kontrolom. Ćurani se međusobno tuku, pa kad kljunom pogode u neku venu onda se javlja to modrilo koje za par dana nestane. Vodi samo računa da se ne javi neka ranica koja može da se inficira na ovim vrućinama. Ovo nije nikakav problem.

Hvala narode, a evo već danas vidim da je oteklina manja nego prethodna tri dana.

Da li je istina da je hrana za čišćenje po sastavu ista i za ćurke i za piliće, jer me prodavač ubjeđuje da je tako a ja nemam nigdje blizu kupiti koncentrat za čišćenje ćurki?

Nazad
Vrh