pozdrav, vec nekoliko godina uzimamo jednodnevne curice i odgajamo za sopstvene potrebe, prosle godine smo imali problem u odgajanju i od pocetnih 24 broj se prepolovio, radilo se o vec odraslim curkama tezine oko 7,8, 10 kg, bez razloga su dobijale proliv koji je bio zut i sluzav, to bi trajalo mozda dan a zatim bih uginule, sve preparate koje su nam savetovali veterinari smo koristili ali bez rezultata evo slike iznutrica kako to izgleda kod tek uginule curke
za koji dan trebaju da stignu curici nekoliko nedelja stari, nadam se da se ovaj problem nece ponoviti.
Već desetak godina uzgajam ćurke za svoje potrebe, ali i imam i da prodam po 4-5 komada. Godinama isti kupci, isti način držanja.
Samo jedne godine sam imala problem koji sam opisala negde u temi. Problem je nastao u poslednjoj nedelji kada sam već poklala i prodala planirano, ostatak koji sam namenila sebi je za par dana napravio problem sa brzim uginućem, iznenada, sve ćurani preko 20 kg. Ima oposano u jednoj od tema.
To se desilo samo jednom, i nikada više.
Poslednjih godina, po savetu veterinara u petoj nedelji dajem preventivu protiv "plućnog crva" koji napada ćurkama grlo, spušta se u pluća i lagano napreduje dok ih ne uništi.
Lek se daje u voudu,u petoj nedelji, ponavlja se posle msec dana i ćurke su zaštićene.
Nekoliko godina sam davala lek "varmizol" koji se špricom izvlači odredjena kubikaža, daj se na određenu količinu vode i doza je za tri dana.
Ove godine sam kupila prašak koji ima drugačiji naziv ( nije mi pri ruci naziv)daje se 1 ravna kafena kačičica na 3 vode, imaću za tri dana i treba postupak ponoviti za mesec dana.
Moji ćurići su u petoj nedelji, sada im dajem pomenutu preventivu, kupila sam vitamine, i sredstvo koje se stavlja u vodu da vrši dezinfekciju vode koja se "zagadi" sa kljuna na kljun.. Vitamine i dezinfekcijsko sredstvo ću nastaviti posle tretmana lekom protiv plućnog crva.
Eto, ako nekom može biti kao savet, zadovoljstvo će biti moje