V
Višnja
Guest
@ Duško 58, verujem da ste dobro razumeli šta sam napisala u prethodnom postu : )@VisnjaOve godine sam dobila veterinarsku preporuku da dajem dezinfekcijans u vodu za piče da bi se sprečio razvoj bakterja prenošenjem "sa kljuna na kljun" kroz vodu za piće.
Malo sam pročitala sastav način uoptrebe, lek je VEZEMICYN D, pakovanje je od 20 gr, praškast ( meni nekonforan), skup jer bi se morao uvek davati, te sam ga odbacila bez eksperimenta, posebno jer sam pročitala da je potrebno vreme karence ?! Dakle bez toga!
Curici u pravu ste ne smeju da se hrane pilecom jedinicom. U P-I je zastupljen kokcidiostatik. Vrsta kokcidiostatika ima oko 20 i samo je jedan opasan za curice, a posto ne znamo koji je mesaona stavila u pilecu jedinicu NE BI TREBALO curice hraniti sa P-I. Veterinari odredjuju vrstu kokcidiostatika i njihovo doziranje u smesama. Smesa za koke nosilje je po licno mom misljenju opasna za curke zbog veceg postotka krede u smesama. Vezemycin d je lek koji deluje na digestivni trakt zivine i daje se iskljucivo na preporuku veterinara.
Ne samo hrana, nepreporučljivo je držati istivremeno piliće i ćuriće u istom objektu, pa i razdvojeno!
Mada, znam ljude koji ih drže zajedno, i hrane istom hranom, ali to rade na sopstveni rizik.
Znam dosta primera kako ljudi drže ćurke, od nemarnosti, loših uslova, tretiranja antibioticima, lečenju napamet direktnim ubrizgavanjem u grlo antibiotika I grupe.
Znam ženu koja mi je klala ćurke, i ona godinama drži ćurke i piliće, ali više za prodaju ( za razliku od mene), kojoj su uvek ćurke problematnične, bolešljive, lečene, ima veliko uginuće svake godine.
Prošle godine sam bila šokirana kada mi je pričala da je nabavila ampule Gentamicyn sulfate ( dobila od med. sestre) i ušpricavala je u kljun ćuranima, sačekaće, kaže, da ozdrave(?!) ima mušterije(?!).
Isti dan mi je pričala da je već zaklala ćurana, pri izdisaju, koji je pao, poplavio i zapenio (?!)
Njena konstatacicija je bila "Infarkt"(?!) !
Moja saznanja su da prilikom infarkta organizam u momentu luči štetne toksine i da je takvo meso neupotrebljivo!
Zašto pišem sve ovo?
Hoću da kažem da ne brinemo svi na isti način o ćurkama, pilićima, pa ni sopstvenoj deci.
Nisu svi uzgajivači dovoljno savesni ( edukovani), niti se pridržavaju nekih pravila, posle im je "đavo kriv" kada imaju probleme prilikom tova, ili uginuće.