Napisala sam opširan post ali mi je u trenutku slanja posta u etar istekla sesija. Ne znam kakv će biti ovaj post, sigurno neće biti iscrpan kao prethodni...
Ćuriće sam počela gajiti u aprilu 1999. godine kada je bilo bimbardovanje. Dakle " viša sila".
Te godine sam prvi i jedini put imala jednocfren broj ćurića (5) zbog straha i neiskustva.
Ove godine držim najmanji dvocifren broj do sada ( 10 komada).
Dakle, moje iskustvo počinje 1999. sa jednodnevnim ćurićima!
O držanju jednovnih ćurića, koje sam držala nekoliko godina zaredom, ostaviću poseban post koji će možda pomoći početnicima.
Poslednjih 8-9 godina kupujem tronedeljnje , ili starije ćuriće.
Uglavnom sam napisala sve o načinu kako ja držim ćurke, ali ovde smo da razmenimo iskustva, ne da se nadmećemo ko je pametniji, ko će koga da uhvati u laži i prevari, ili možda grešim?
Samo jednom do sada sam imala loše iskustvo sa ćurkama( opisano u temi "Ćurke prehladile", i to je bilo poslednje nedelje držanja kada sam već planirani broj ( zdravih) ćuraka poklala i prodala!
Moja iskustva sa ćurkama su sledeća:
Proizvođaći ćuraka proizvodnju počinju krajem marta i početkom aprila. Cenu diktira zakon ponude i potraznje, tako da su na početku najskuplji, kasnije su mnigo jeftinije, ali rizikujete da ostanete bez ćuraka, što je , opet, uslovljeno Zakonom Ponuda-Potražnja!
Pretprošle godine zbog obaveza nisam na vreme kupila ćurke, ali krajem maja, kada sam izgubila nadu da ću ih i kupti, kupila sam sedmonedeljne ćurke koje su ostale na lageru, cena je bila smešna u odnosu na aprilsku, proizvođač je imao slabu prodaju te je tu povoljnu cenu pravdao "sajamskim popustom".
Uvek sam u kontaktu sa proizviđačem i znam kada je prvi izleg, koji je ove godine bio 1 aprila, ali su prodavani određenim danom ( kao tronedeljni, i zakine se po nekoliko dana na starosti u korist cene). Ali šta je tu je.
Čuriće gajim kao što sam opisala, na sledeći način: Počinjem sa ĆU1 praškastim, ali samo jedan džačić, prelazim na granule kojim hranim sve do kraja , a završavam sa ĆU4.
Osim dobrih uslova :dobrog okrečenog objekta, dobre podloge, uvek punih hranilica, menjanje vode svakodnevno po nekoliko puta, dajem u petoj nedelji preventivu koju ponavljam u devetoj nedelji. Moj savet koji ne mora da se prihvati. Možda to i jeste lek, ali od devete nedelje do završetka tova ima doooovoljno vremena da prođe period karaence, ali ne rizikujem opako i podmuklo oboljenje koje napada ćurke!
Osim toga. posle 60tog dana, svoje ćuriće držim napolju u ograđenom prostoru, noč provode u objektu. kada god mogu, a to je skoro svakodnevno, puštam ih po travnjaku po nekoliko sati dnevno.
Godinama unazad sam davala vitamin AD3, vodeni rastvor, koji kupujem u Gradskoj apoteci i namenjen je bebama. Poslednje dve godine ga nije bilo, davala sam vitamine iz veterinarske apoteke.
Ove godine sam kupila "elavit" kompleks vitamina, ali mi je neknforan ( praškast) malo ga ima, skup je za dužu upotrebi i na moju sreću ponovo u apotekama ima AD3
vitamin vodeni rastvor. Cena je 137.oo dinara, te ću uz hranu kojom hranim davati samo i skuljučivo AD3 vitamin, to bi ujedno bio i odgovor niku @ komšija.
Ove godine sam dobila veterinarsku preporuku da dajem dezinfekcijans u vodu za piče da bi se sprečio razvoj bakterja prenošenjem "sa kljuna na kljun" kroz vodu za piće.
Malo sam pročitala sastav način uoptrebe, lek je VEZEMICYN D, pakovanje je od 20 gr, praškast ( meni nekonforan), skup jer bi se morao uvek davati, te sam ga odbacila bez eksperimenta, posebno jer sam pročitala da je potrebno vreme karence ?! Dakle bez toga!
@ Robins, čitala sam da ste pisala u temi o uzgoju tovnih pilića o dodavanju jabukovog sirćeta u vodu za napajanje.
Da li se to može primenjivati i kod ćurića? kakva su Vaša iskustva?
U obraćanju Vama, napomenula bih Vaše pisanje gde pominjete da Vaša majka hrani ćurke hranom za koke?!
Svake godine kada kupujem ćuriće, dobijem i flajer sa uputsvima prizvođača, koji, uzgred, znam napamet i tu, na tom flajeru, doslovno piše:"Ćurići se ne smeju hraniti pilećim koncentratom jer u sebi sadrži lek kokcidiostatik koji je opasan za ćuriće!"
Osim toga znam da su bakterje koje imaju pilići opasni i za ćuriće, shodno tome sam organizovala svoje uzgoje pilića i ćuriča.
Piliće kupujem početkom marta, koljem ih početkom maja. Objekat očistimo, "odmorimo", dobro okrečimo i spremni smo za kupovinu ćurića. Tronedeljnje čuriće u početku držimo u kavezu i kasnije ih prebacamo u objekat.
Eto, ne želim da "solim" i "pametujem", samo iznosim svoja iskustva. Ako nekom može pomoći neki savet, biće mi drago.
Kada budem imala vremena, napisaću detaljniji post o uzgoju jednodnevnih ćurića. Za ovu godinu će prepruke biti zakasnile, ali možda pomgne nekom za sledeću godinu.