ZP hibridi, prinos za ponos

Koji ZP hibrid planirate da sejete ove godine najvise?

• Ukupno glasača
    427
Gorski car,nece biti kasno,taj hibrid kod mene ionako ide u silazu,pa nema problema,a i moze ponovo kukuruz naredne godine posto je predusev psenica. Necu sebi da dozvolim luksuz da ne nikne kako treba. Lepo kaze rasa02 da se nekad sejalo krajem aprila. Ove godine se bas lepo poklapa s Uskrsom,i tad cu sejati. Ja cu uraditi sta je do mene,ostalo je do Boga. Za ostale clanove da ne bude zabune,pravoslavni uskrs.

Gorski car,nece biti kasno,taj hibrid kod mene ionako ide u silazu,pa nema problema,a i moze ponovo kukuruz naredne godine posto je predusev psenica. Necu sebi da dozvolim luksuz da ne nikne kako treba. Lepo kaze rasa02 da se nekad sejalo krajem aprila. Ove godine se bas lepo poklapa s Uskrsom,i tad cu sejati. Ja cu uraditi sta je do mene,ostalo je do Boga. Za ostale clanove da ne bude zabune,pravoslavni uskrs.

Drugo je silaza. Ja mislim da ga berem. Za branje mora ranija setva za kukuruz 704 bar ovde u mom podneblju. Kad bi ga posejao u maju brao bi ga u novembru, kad da sejem psenicu u decembru, kasno je to. Psenicu obicno sejem do kraja oktobra.

Pa,i nije,medjutim podneblje je takvo da je najbolje postovati taj termin. Poslednje 3 godine pratim kad ko seje i kako,ko god je sejao cim se moze u njivu,u prvoj nedelji aprila,ili cak poslednja nedelja marta,ili je imao los sklop,ili je seme istrulilo da se moralo presevati. Ja se ne zalim na svoj kukuruz. Ove godine bice slika kako kukuruz izgleda kod mene.

Pa,i nije,medjutim podneblje je takvo da je najbolje postovati taj termin. Poslednje 3 godine pratim kad ko seje i kako,ko god je sejao cim se moze u njivu,u prvoj nedelji aprila,ili cak poslednja nedelja marta,ili je imao los sklop,ili je seme istrulilo da se moralo presevati. Ja se ne zalim na svoj kukuruz. Ove godine bice slika kako kukuruz izgleda kod mene.

Druze sve je to OK svako seje kad on misli da je najbolje i kako se na njegovom podneblju pokazalo najbolje.
Koji hibrid sejes za berbu? Ne za silazu.

Sto se tice price na prethodnim stranama, o budji na zp hibridima da kazem i ja nesto. Kod mene je prica obrnuta pionir mi je poplesnavio, dok zp stoji kao u srecnim godinama. Prinosa sto se tice , imao sam bolji prinos na zp hibridima nego sa pionirom i ako su oba dala izuzetno los prinos. I poredjenja radi, jednu parceluj radim u zakup 6 jutara za sebe i dva jutra obradim vlasniku. Znaci parcela je orana,kultivirana, sejana prskana isti dan, korisceni su isti herbicidi isto djubrivo u prihrani, osnovno djubrivo nisam razbacivao ni sebi ni njemu. U principu agrotehnika je bila identicna. Ja sam sejao ZP a on Pionir. Pre zetve moj kukuruz je izgledao bar 30% losije bio je dosta nizi i sa dosta sitnijim klipovima. Ja sam na jutru imao 1300kg, dok je on imao 580 kg po jutru. Jedino je moje zrno bilo sitnije nego njegovo. Jos nesto da se ne bi smejali prinosima, kod mene uj selu se jesenas vrlo od 500-1500 kg zrna. Samo dve parcele u celom ataru su prebacile dve tone. Naravno bilo je dosta i tarupiranja gde apsolutno nije bilo nista.

Druže nema tu mesta da se neko smeje vezano za prinos godina je bila takva. Koji ste sejali ZP hibrid.

Za prinos sam napisao zato sto vidim, da se po forumu pominju znatno bolji prinosi, nego sto su bili kod mene. Pa da ne pomisli neko da je bilo ocajno uradjeno. Da dodam jos nesto sto sam zaboravio, kod vlasnika je bilo jednom ispartano zbog aeracije zemljista, a kod mene nije i njegov kukuruz je bio na strnistu, a moj polovni na kukurzistu(monokultura), a pola na strnistu. Bio je posejan 434.

Mi ga sejemo godinama i nikad se nije obrukao. Ove godine ce ga najverovatnije u nekom delu zameniti 427, cisto za probu.

Danas uzeo seme zp434 sve sejem njega,nego da vas pitam nesto deluje mi poprilicno ofarbano(tretirano)na dekleraciji pise maksim ili tako nesto,prosle godine je bio tretiran Imidorom pa me zanima dali ponovo tretirati ili sejati tako,inace nikad ne sejem kukuruz na kukuruz.

Nazad
Vrh