ZP hibridi, prinos za ponos

Koji ZP hibrid planirate da sejete ove godine najvise?

• Ukupno glasača
    427
@rasa02
Sta mislite o hibridu ZP-704?
Da li je to jos uvek onaj stari pouzdani hibrid ili se izmenio? Mislio sam da posejem 1h pod njim... Posto on kasno stize kad bi trebalo krenuti u setvu sa njim, ja sam mislio da ga posejem poslednje nedelje marta, jel nije rano?

@rasa, @pikadinac Ako na istoj parceli, sa potpuno istom agrotehnikom u isti dan posejete dva hibrida(NS640 i ZP684), skoro isti FAO i bez obzira na prinos, sto prosle godine nije bilo merodavno jedan bude budjav, truo vec na njivi (ZP684, sta bi tek bilo u izrazito vlaznoj jeseni), a drugi niti jednog kvarnog zrna jasno je koji je za moj kraj bolji. Zasto biti uporan i sejati nesto sto se pokazalo kao losije, na ustrb neceka sto se pokazalo kao bolje je smesno i van zdravog razuma :sta:.

Ono sto sam primetio i sto mi smeta na ovom forumu je to sto ljudi generalno nemogu ili nece da shvate da nisu isti uslovi za gajenje, ili bilo sta drugo, (kvalitet zemljista, reljef, klima) kod njih i kod drugih clanova foruma. Zato Vas molim da imate malo razumevanja za druge, i da shvatite da ako je nesto dobro na vasem podrucju nemora biti dobro na drugom.

U predhodnom postu sam naveo moja licna zapazanja i iskustvo, nisam rekao da generalno ZP nevalja nego da se kod mene i u mojoj blizoj okolini pokazao losije od drugih hibrida i da ga ja vise necu sejati, ako to neko nemoze ili nezeli da shvati to je drugi problem.

pa i ja sam rekao da je kod mene bilo lose... taman posla da navijam da se ne seje zp...neka svi koji hoce seju zp hibride, nemam nista protiv zp-a, samo sam izneo moj problem i nista vise... :)

Jugi,ja nisam nista lose rekao o tebi a nisam ni rekao da si glup,to nije moj stil,samo sam prepisao one tvoje konstatacije.A da ti kukuruz nije rodio 8 godina???to nije do hibrida.Da si sejao iz cardaka bilo bi nekog prinosa.Znaci da je problem u necem drugom.
Svako ima pravo da seje ono sto smatra da je dobro za njega.

Po pričama na forumu i iz ličnih iskustava ne bi mi sejali ove godine ni jedan hibrid.Kao što je Mijat napisao svako treba da gleda svoja iskustva i zapažanja i po tome se orijentiše za hibrid,vreme setve,gustinu setve,koje herbicide koristiti ...

Po cemu je ovaj ZP505 toliko specifican pa se ne moze naci u maloprodaji, nego mora da se naruci direktno sa instituta?

ma znam da nisi mislio nista lose :D nego ja sam samo onako rekao heheh :) a verovatno je neki problem.... doduse ja se ove godine vise pitam tako da se nadam najboljem :D rasa02 :osmeh:opusteno druze :) :) :)

Po cemu je ovaj ZP505 toliko specifican pa se ne moze naci u maloprodaji, nego mora da se naruci direktno sa instituta?
Izuzetno trazen hibrid,isao je i on u veleprodaju ali je su sve kolicine po svoj prilici prodate cim ih nema na terenu.
jugi,sto se mene tice mi nemamo nikakvih nesporazuma:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

@rasa02
Sta mislite o hibridu ZP-704?
Da li je to jos uvek onaj stari pouzdani hibrid ili se izmenio? Mislio sam da posejem 1h pod njim... Posto on kasno stize kad bi trebalo krenuti u setvu sa njim, ja sam mislio da ga posejem poslednje nedelje marta, jel nije rano?
Ma kakva setva u martu mesecu?Ja kad to cujem,naježim se.Protiv prirode se ne može,zar nije dovoljan nauk prošlogodišnja sezona.
Hibrid ZP704 je još uvek,iako mu je 36 sezona prodaje,veoma tražen hibrid,zato ga Institut i ima u ponudi.Da,to je još uvek onaj stari,dobri,rodni,pouzdani hibrid.

Izuzetno trazen hibrid,isao je i on u veleprodaju ali je su sve kolicine po svoj prilici prodate cim ih nema na terenu.
jugi,sto se mene tice mi nemamo nikakvih nesporazuma:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Ma kakva setva u martu mesecu?Ja kad to cujem,naježim se.Protiv prirode se ne može,zar nije dovoljan nauk prošlogodišnja sezona.
Hibrid ZP704 je još uvek,iako mu je 36 sezona prodaje,veoma tražen hibrid,zato ga Institut i ima u ponudi.Da,to je još uvek onaj stari,dobri,rodni,pouzdani hibrid.

Kad se preporucuje setva tako kasnih hibrida?.
Dugo godina sam sejao zp-704, ali uvek kasno sazri uvek zakasnim sa setvom psenice. Da bi ispostovao plodored morao bi ranije da sejem 704.

Zato su ogledi zakon,ako ih nemate na svojim njivama sigurno imate u krugu od par kilometara neki ogled ZP-a,kad prolazite autom nemojte samo da usporite,nego stanete malo izadjete,prosetate kroz njivu,odmerite koji hibrid ima lepsi klip,dublje zrno. Zato i sluze ogledi. :ppozdrav:

eeee hehe da se sem proci kroz ogled bez dozvole....vid ovo ja prodjem pogledam i odem, a neko posle mene napravi lom i svi se pitaju ko je zadnji bio kad ono ja i kog ce okrive?? mene i sta onda nit luk jeo nit luk mirisao....to nije preporucljivo da se zastane da,al da udjes u ogledno polje aaaa jok, jedino kad krenem za bg mozda su gore drugaciji ljudi :) :):haha:

Sam imam ogled i nikad nisam bio ljut kad neko dodje,otkine klip ili otvori neku komusinu da vidi klip,cak mi bude drago jer znam da je neko gledao moj rad. Kasnije mi se i ljudi po selu jave,pitaju koji da seju tj. koji se dobro pokazao itd...

Ja sejem uvek velike nedelje,pred Uskrs,tako da cu i ove godine isto uraditi. Do sad nijednom nisam pogresio sto sam tako uradio.

@gorski car
E kad bi to tako moglo,sejes kada pozelis.Priroda ima svoj ritam,nemozes protiv nje.Odkako se gaji kukuruz,optimalni rok je bio druga dekada aprila.Ako racunamo da se usled klimatskih promena taj rok malo pomerio,sej u prvoj dekadi aprila ali tek ako se zemljiste ugreje na nekih 10-12 stepeni.Nista ne dobijas ako posejes kukuruz u martu,seme ima da se pati na niskim temperaturama a cesto moze doci i do propadanja-trulenja semena.

Ja sejem uvek velike nedelje,pred Uskrs,tako da cu i ove godine isto uraditi. Do sad nijednom nisam pogresio sto sam tako uradio.

Druze ove godine je uskrs 5 maja. malo kasno za sejanje hibrida FAO 700

- - - - - - - - - -

@gorski car
E kad bi to tako moglo,sejes kada pozelis.Priroda ima svoj ritam,nemozes protiv nje.Odkako se gaji kukuruz,optimalni rok je bio druga dekada aprila.Ako racunamo da se usled klimatskih promena taj rok malo pomerio,sej u prvoj dekadi aprila ali tek ako se zemljiste ugreje na nekih 10-12 stepeni.Nista ne dobijas ako posejes kukuruz u martu,seme ima da se pati na niskim temperaturama a cesto moze doci i do propadanja-trulenja semena.

Uvek kad sam sejao zp-704 sejao sam ga oko polovine aprila ali kasno sazri. Za to sam ove godine zeleo da pomerim setvu i posejem ranije. Znam da nema nista od nicanja ako je hladna zemlja, ali nadam se bice lepog vremena.
434 sam planirao da sejem pocetkom maja.

Nazad
Vrh