Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jesi li probao 4242 ili 3884790 , sto se vlage tice kao 427, a kada ga pogledas na izgled klipovi isti ZP 555 , samo brzo otpusta vlagu , ove godine skidao sam ga 30. avgusta , sejan 1.aprila cini mi se , prinosi za 10-ak% bolji od 427 ( bolje popunjen klip)...A svinje ga jedu samo tamane , probao sam prosle godine 8-9 hibrida ove godine od fao 400 ostaje samo on , i od fao 600 zp 606 ,sto se tice svinja ..
Nisam probao sam 366 njega zaobidji , klijavost mnogo slaba, stabljika previse losa , klip premali .. 6263 sam probao isto , ali kod mene problem veliki sa pucanjem sarovke iznad klipa tako da je to bilo robija kombajnirati .. 606 se pokazao odlicno , deluje mi na pocetku da najbrze izbije , i da brze raste od 6263 i 4790 ..Jesi li probao 4242 ili 388
Pa eto ima taj 4790 , jednu njivu sam skinuo pre 5 dana , doduse rucno brano 20-ak ari , ni jedan nije polegao ,a bilo je snega u 3-4 navrata, na 20 ari preko 3 tone klipa bilo .. Sitno stete bilo od divlje svinje , ali izgleda je samo divlji vepar naisao , inace da je krdo , nebi tu nista ostaloDa li ima neki zp za skidanje u zrnu, a da je otporan na poleganje, stabljika da se ne lomi pri skidanju
Pa pazi , i kod mene ce da jedu sve , jer u jednom ispustu ima bar 7-8 krmaca i otimace se za svaki klip , takodje ''prozdrljivije'' su kada ih ima vise .. A preracunaj prirast isto , a najvise se primeti razlika ako imas krave , hrani je 7 dana na stranim hibridima i hrani 7 dana na ZP ,pogotovo na kajmaku od ovih bledunjavih duplo manje kajmaka ,takodje i za sir losiji .. Sejao sam i ja prosle godine SY Andromedu i Minervu , na parceli gde je 1/3 ZP 606 , 1/3 ZP6263 i 1/3 SY Andromeda ona je odnela pobedu , 10% vise rodila od ZP 606 i 20% od 6263 , ali meni to pije vodu samo ako bih prodavao kukuruz ... Inace i ja gledam da imam kukuruza i jecma za 12 meseci unapred ,ZPхибриди су за мене као патриоту били бр1.али када сам видео да у сушним годинама немам никакав принос,после неког времена сам сејајо друге ,америчке итд.мој приоритет је да имам на лагеру за свиње довољно кукуруза.и нисам приметио да се моје свиње мрште на пионир,квс,итд него нормално једу.мислим да је то нека одавнашња прича као наша стока најбоље обожава земунски кукуруз.
znaci tvoja preporuka bi definitivno bio 4790Pa eto ima taj 4790 , jednu njivu sam skinuo pre 5 dana , doduse rucno brano 20-ak ari , ni jedan nije polegao ,a bilo je snega u 3-4 navrata, na 20 ari preko 3 tone klipa bilo .. Sitno stete bilo od divlje svinje , ali izgleda je samo divlji vepar naisao , inace da je krdo , nebi tu nista ostalo![]()
427 Ali moras ga brati do 10- 15 septembra max, inace racunaj na mnogo krunjenja , inace taj hibrid je dokazan dobro 10-ak godina smo ga sejali , i prosle godine isto , ali zato sto nije ''fabricki'' full zaprasen presli na 4790 jednim delom ,ove godine prelazimo skroz na 4790 od tih ranih .. Inace najsladji kukuruz svinjama sto ja znam je ZP 555 , samo je totalno nepouzdan ,ume da omasi oko 35% u rodu ,na prvim klasama zemljista ,u normalnim godinama ..A koji raniji zp može da se bere u klipu a da je stabilan u suši?
Koji 10 septembar, ja sam 606 brao 15og avgusta sa nekih 26% vlage. Vi ste dosta više kiše dobili nego mi, selo na 10km vazdušno od mene dobili posle 2. jula još tri pljuska od 15ak litara i skidali 6-7 tone a ja 3,5-4. Brao sam Kašmir, Lukas i 606. 606 bio najlošiji na boljoj zemlji a kašmir na lošijoj zemlji dao više. Neka mirišu 606 i 555 nekom drugom, mojim svinjama više neće. Ove godine najviše fao 500, verovatno ću probati p0710, kolega reče da je on 520 ili 530 pa da vidim kakav će biti.427 Ali moras ga brati do 10- 15 septembra max, inace racunaj na mnogo krunjenja , inace taj hibrid je dokazan dobro 10-ak godina smo ga sejali , i prosle godine isto , ali zato sto nije ''fabricki'' full zaprasen presli na 4790 jednim delom ,ove godine prelazimo skroz na 4790 od tih ranih .. Inace najsladji kukuruz svinjama sto ja znam je ZP 555 , samo je totalno nepouzdan ,ume da omasi oko 35% u rodu ,na prvim klasama zemljista ,u normalnim godinama ..evo ovo od ove godine ZP 4790 brdo 6. klasa , i to ove godine prvi put uzeo pod kiriju tako da nisam uspeo stajnjak baciti .. posejan 30.marta ili 1.aprila skidano 30. avgusta i jedan deo 7. septembra...Na 30 ari sto sam uspeo skinuti beracem(ima nekih kanalcina u vrhu parcele) bilo 5 i po koseva uvrsnatih ...evo ga 427 2023 godine ( kada su bili oni ekstremni vetrovi nije polegao ...inace kod komsije pored zp 677 sve do zemlje ) ,
Ove moje njive su bile bez kise od 2 jula do sredine avgusta .. Ali nas spasavaju jake jutarnje rose , tako da je ovde kod nas nemoguce skidati skoro do prvog septembra i bas je tesko pogoditi skidanje u zrnu , inace 95% se radi beracima ..Koji 10 septembar, ja sam 606 brao 15og avgusta sa nekih 26% vlage. Vi ste dosta više kiše dobili nego mi, selo na 10km vazdušno od mene dobili posle 2. jula još tri pljuska od 15ak litara i skidali 6-7 tone a ja 3,5-4. Brao sam Kašmir, Lukas i 606. 606 bio najlošiji na boljoj zemlji a kašmir na lošijoj zemlji dao više. Neka mirišu 606 i 555 nekom drugom, mojim svinjama više neće. Ove godine najviše fao 500, verovatno ću probati p0710, kolega reče da je on 520 ili 530 pa da vidim kakav će biti.
Mi posle 2 jula kišu dobili tek 21 ili 22 septembra, ja 20.09. sejao lucerku. Imamo jedan deo atara pored reke niža zemlja gde je kukuruz stabilniji zbog rose ali ja sam tu imao malo kukuruza i to su 30% povadile ptice jer ima puno parloga (taj deo nije komasiran pa su parcele male i nikome se ne isplati da čisti da radi) gde se kriju fazani i vrane vise po drveću. Vrlo malo se bere, ja berem par hektara zbog ogreva i možda još par kolega, sve zajedno 10ak hektara u selu se bere.Ove moje njive su bile bez kise od 2 jula do sredine avgusta .. Ali nas spasavaju jake jutarnje rose , tako da je ovde kod nas nemoguce skidati skoro do prvog septembra i bas je tesko pogoditi skidanje u zrnu , inace 95% se radi beracima ..
Kisa je mogla spasiti nesto oko Ilindana , ovo sto je palo kasnije , dzaba je bilo .. A inace zaboravih da kazem ,uz rose , vredi nam dosta i sto smo u kotlini tako da je magla non stop , cak i u julu -avgustu ume nekad da bude magle do 8-9 sati ujutro ...Mi posle 2 jula kišu dobili tek 21 ili 22 septembra, ja 20.09. sejao lucerku. Imamo jedan deo atara pored reke niža zemlja gde je kukuruz stabilniji zbog rose ali ja sam tu imao malo kukuruza i to su 30% povadile ptice jer ima puno parloga (taj deo nije komasiran pa su parcele male i nikome se ne isplati da čisti da radi) gde se kriju fazani i vrane vise po drveću. Vrlo malo se bere, ja berem par hektara zbog ogreva i možda još par kolega, sve zajedno 10ak hektara u selu se bere.