ZP hibridi, prinos za ponos

Koji ZP hibrid planirate da sejete ove godine najvise?

• Ukupno glasača
    427
ja sejao zp hibride al samo kasne sorte medjutim njima treba julska kisa da naliju zrno, a posto toga nema odustao sam, a drugi razlog je sto sam video daje na nekinacin kukuruz prepakovan jer niti je bio istretiran kako treba niti su semenke bile okrugle vec zubane i elipsaste....kad sam video da je vrag odneo salu prekinuo sam sejati, sto se tice zrna skoro svake godine sejemo kukuruz i vec 8 godina nemam kukuruz za zrno, ne znam u cemu je problem, ... dal da idem direktno u zemun polje da kupim ili sta da radim?? zato sam poceo da menjam semenske kuce prvo zp pa ns pa pionir pa sad mi ostaje samo as ili kws.... kukuruz me je skupo kostao,da sam posejao jecam ili psenicu svih ovih godina bolje bi mi bilo.... kod mene kukuruz ima sansu jos ovu godinu ZA ZRNO

Kod nas je prosle godine dosao savetnik za pioneer seme i kaze ujesen stajnjak i 700kg 15:15:15 a na prolece 200kg urea i sejte pionira na15 cm pa ce te dobiti rod od 15t zrna.Pa bre ljudi koji hibrid nece roditi uz toliku kolicinu djubriva.Zakljucak:sejte domace jer je sve ovo sa zapada cista prevara.Kao klin corba.Ja sam 5 god sejao pionir i dok su drugi brali kukuruz ja sam blejao kao ovca po polju iako sam ulozio vise od ostalih,zato tu sortu necu vise ocima da vidim,bez obzira sta ce reci neko.

ZP hibridi za sada ne mogu da pariraju stranim (posebno Pioneeru) po pitanju vlage u vrsidbi. Posto 95% kukuruza vrsem u zrnu, vracam se semenskim kucama koje sam pre koristio. Ja sam planirao i ove godine da sejem ZP, ali zbog vece vlage u vrsidbi, odustao sam. Sa ZP341 i ZP560 sam bio zadovoljan, a ZP684 Ultra, katastrofa, bolestan i los prinos.

E to da.Kod pionira je vlaga u trenutku berbe jako niska.Ja sam ga koristio odmah za pravljenje koncentrata za zivotinje.Ali to mu je i jedina prednost.

danas preuzeo ZP 341 vrece 8,5 kg ( 2760 din ) ZP 434 sa Machom 8,5kg( 3170 din) a bez insekticida 9,0 kg (3060 din) nek i prinos bude krupan kao i seme bice..........::novac::
narucio sam i ZP606 sa Machom ( 3560 din)

Sale 307 zp 600 ti ne preporučujem za branje pošto je zrno slabije usađeno pa se kruni prilikom berbe, on ti je više za vršidbu pošto vlagu brzo otpušta, ako ga budeš brao obavezno vodi računa na vlagu, imao sam 3 jutra u probi prošle godine i bio je dobar jedino obrati pažnju na ovo što sam ti napisao.

izvinte za :off_topic:
@ sale ratar iz teme AS hibridi. Imenjače, izgleda da sam pogrešio onda, tj. nisam znao da je zrno plitko posađeno, iako sam ga imao u 2012 god. Gledao sam po katalogu*, na masi od 1000 zrna ~ 400-450g, ko bi rekao da je plitko. I kod mene je bio dobar, bar za mene. Ali je bio kvaran sve u 16, pa sam ga kombajnirao do kraja 4680 kg na 1,25 k.j. na mojoj zemlji (na parcele uzete u zakup manji prinos samo ne znam koliko jer sam više sorti u prikolice stavljao, deo peskovitiji i zemlja siromašnija) , sad sam pogledao u svesci. Za prošlu godinu ja sam zadovoljan.

*Što se tiče kataloga, mislim da je loš marketing škrtariti na materijalu za isti, bolje bez kalendara i blokčeta, ali da je katalog- katalog, a ne flajer gde su sve sorte nahvaljene do neba i ćao. I posle više od 50% o karakteristikama saznam na jesen...

sale ratar, hvala ti na informaciji i savetu, ali kocka je bačena. Ne mogu sad više rokadirati, seme je kupljeno i parcele mu dodeljene.

dzonyboy hahahha opusti se :) KishRobert je dobar covek, samo to pokazuje na razne nacine :) :) :) hehehe za novajlije preporucujem da svaku temu koja ih interesuje prvo prelistaju a onda postavljaju pitanja :) lakse ce im biti :) :) :osmeh:

photo0583.jpg
Zp 434

Ala lepo izgledaju u martu kakvi će tek biti do berbe.

Ja danas uzeo semena,svačeg po malo, ZP 427,434,560,606,666 , pa će da upoređujemo rezulatate.

Nazad
Vrh