@joks
Hibrid ZP555 je srednjestasni hibrid FAO grupe 500,izuzetno lepog i kvalitetnog zrna,jako lepog klipa i preporučuje se za berbu u klipu kao i za kombajniranje u zrnu.Pripadnik je najnovije generacije ZP hibrida čije su zajedničke odlike tolerantnost na sušu,tolerantnost na mnoge bolesti,elastične biljke sa erektilnim položajem lista,dobar početni porast i visoka energija klijanja,daju visoke i stabilne prinose,biljke su niže sa niže nasađenim klipom.Hibrid ZP555 ima veći broj redova zrna 16-20,vlagu zrna nešto sporije otpušta od hibrida ZP560 koji je više za kombajniranje u zrnu i koji dosta brže otpušta vlagu.
Posej oba hibrida ZP555,ZP666 pa ćeš se sam uveriti koji će se bolje pokazati u tvojim agroekološkim uslovima a svakako je uvek sigurnije sejati više hibrida pošto su vremenski uslovi poslednjig godina prava lutrija tako da se više ne može sa sigurnošću znati kada će biti najpovoljniji odnosno najnepovoljniji vremenski uslovi u periodu oplodnje kukuruza kada je kukuruz u najosetljivijoj fazi.
@šošara
Sada je situacija sa nabavkom insekticida za tretiranje semena dosta teža pošto su povučeni iz prodaje jedino ako nešto nabaviš ispod tezge(može se naći u mnogim apotekama iako je zabranjena prodaja).Koji god da nabaviš vodi računa kada budeš tretirao seme da se ne bi otrovao.Najbolje je ttretiranje uraditi u mešalici a insekticid nasuti u neku fajtalicu i povremeno naprskavati insekticid u seme dok mešalica radi.Nije dobro sipati sa čašom zbog neravnomerne raspodele insekticida a tada postoji i opasnost od skidanja fungicida sa semena što može kasnije praviti druge probleme.Ja sam ranije koristio PRESTIGE koji je jako dobar ali je cena bila malo veća od FURADAN a (koji je najotrovniji i najagresivniji pa se dešavalo da tretiranje ovim preparatom smanjuje klijavost semena a pogotovo nestručnim i nepravilnim nanošenjem) a bilo je i drugih jeftinijih insekticida sa kojima se rešavao problem.Sledeće sezone i Institut za kukuruz prelazi na korišćenje novih insekticida(SONIDO),radiće se po narudžbini ali će se tretiranje i naplaćivati za razliku od dosadašnje prakse kada je to bilo besplatno.