ZP hibridi, prinos za ponos

Koji ZP hibrid planirate da sejete ove godine najvise?

• Ukupno glasača
    427
Kakva su iskustva sa ZP666? Pnairam da ga skidam u klipu, kako se bere, kako se pokazao u ovim susnim godinama?

Vidim da je na ovu temu dosta pisano sto znaci da je rijec o kvaltetnim hibridima i da su provjereni kod proizvidaca.Nisam nikada sijao ZP zelio bih da probam s njim pojavio se kod nas u poljo apoteci pa ne znam koji da kupim posto ih ima dosta.Treba mi hibrid za slilazu,ali i da ga mogu skidati u klipu.Ujesen je izvucen stajnjak i zaoran u sijacicu cu jos dodati i hrane mu ne manjka a i vlage za sad ima dovoljno.Da cujem vase prijedloge koji da kupim???

Ove godine veći deo sam posejao zp jer mi se svideo prošle godine.
606, 434 i oba će svoj kraj dočekati u beraču.
Jedino me zanima jedna stvar.
Ima li razlike u veličini stabljike i količini žetvenih ostataka između ta dva hibrida jer planiram da žetvene ostatke od jednog od ta dva hibrida zaorem?

Kakva su iskustva sa ZP666? Pnairam da ga skidam u klipu, kako se bere, kako se pokazao u ovim susnim godinama?
ZP666 je najtraženiji hibrid na tržištu zato što se pokazao odlicno u susnim uslovima.Dobar je i za kombajniranje u zrnu a i za branje u klipu jedino što moraš voditi računa o vlažnosti zrna pošto ima osobinu brzog otpuštanja vlage.

- - - - - - - - - -

Vidim da je na ovu temu dosta pisano sto znaci da je rijec o kvaltetnim hibridima i da su provjereni kod proizvidaca.Nisam nikada sijao ZP zelio bih da probam s njim pojavio se kod nas u poljo apoteci pa ne znam koji da kupim posto ih ima dosta.Treba mi hibrid za slilazu,ali i da ga mogu skidati u klipu.Ujesen je izvucen stajnjak i zaoran u sijacicu cu jos dodati i hrane mu ne manjka a i vlage za sad ima dovoljno.Da cujem vase prijedloge koji da kupim???
Institut za kukuruz Zemun Polje ima u ponudi više hibrida koji se preporučuju za spravljanje kvalitetne silaže.Jedan od tih hibrida je ZP735 ali pošto je to hibrid najduže vegetacije od svih ZP hibrida a ti nisi napisao na kojoj nadmorskoj visini se nalazi parcela na kojoj bi ga sejao a moja pretpostavka da to nije ispod 300-400 m/nm,taj hibrid neće uspeti da završi vegetaciju.Hibrid ZP684 se takođe preporučuje i za berbu u klipu i za spravljanje kvalitetne silaže a pošto je kraće vegetacije od hibrida ZP735 mislim da bi ovaj hibrid bio dobar za tvoj kraj.Još jedna velika prednost ovog hibrida je što odlično podnosi i nešto lošiji kvalitet zemljišta kao i nižu ph vrednost zemljišta.Od novijih hibrida za silažu ti preporučujem ZP606 kao i ZP555.

- - - - - - - - - -

@nesko2563
Hibrid ZP606 je robustniji i višlje biljke od hibrida ZP434.

Lakse naci bilo koji strani hibrid, nego ZP 606, treba izgleda vec sad da se rezervise to seme. Posle kazu sejte domace, a izvezu ga...

ZP666 je najtraženiji hibrid na tržištu zato što se pokazao odlicno u susnim uslovima.Dobar je i za kombajniranje u zrnu a i za branje u klipu jedino što moraš voditi računa o vlažnosti zrna pošto ima osobinu brzog otpuštanja vlage.

- - - - - - - - - -

Institut za kukuruz Zemun Polje ima u ponudi više hibrida koji se preporučuju za spravljanje kvalitetne silaže.Jedan od tih hibrida je ZP735 ali pošto je to hibrid najduže vegetacije od svih ZP hibrida a ti nisi napisao na kojoj nadmorskoj visini se nalazi parcela na kojoj bi ga sejao a moja pretpostavka da to nije ispod 300-400 m/nm,taj hibrid neće uspeti da završi vegetaciju.Hibrid ZP684 se takođe preporučuje i za berbu u klipu i za spravljanje kvalitetne silaže a pošto je kraće vegetacije od hibrida ZP735 mislim da bi ovaj hibrid bio dobar za tvoj kraj.Još jedna velika prednost ovog hibrida je što odlično podnosi i nešto lošiji kvalitet zemljišta kao i nižu ph vrednost zemljišta.Od novijih hibrida za silažu ti preporučujem ZP606 kao i ZP555.

- - - - - - - - - -

@nesko2563
Hibrid ZP606 je robustniji i višlje biljke od hibrida ZP434.
Hvala kolega ptrazit cu 606 ako bude na stanju a nadmorska visina je tu negdje oko 400-550m

Da li je neko od vas imao problema sa sejanjem hibrida ZP434 ili primetio povećan broj lomljenog zrna? Posejao sam malo preko 2ha i imao problem sa začeplivanjem rupa na setvenoj ploči zbog velikog udela nečistoće - tačnije loma zrna. Dešavalo bi se da budu začepljene tri rupe za redom, pa da moram svremena na vreme da ih čistim. A primetio sam i da kod još dva hibrida je slična situacija.
IMG_1768.jpg

Poslednja izmena:
I 684 katastrofalno izgleda.Ako ZP ovako nastavi,nece biti bas za ponos.Podigli cenu,a kvalitet semena losiji.Ponasaju se kao da su jedini na trzistu

Poslednja izmena:
Vreća ima samo jednu dekleraciju na sebi, i datum važenja do 31/7/14, tako da mislim da nije predeklarisano. Meni je stvarno pravio problem, tako da sam odustao od dalje setve što se tiče ZP434 i vratio seme. Sve bi bilo ok da nema tih sitnih delova zrna koji zapuše rupe na setvenoj ploči.
Može li mi neko razjasniti sledeću stvar: ako na dekleraciji semena hibrida kukuruza piše da je frakcija veličine od 6,5mm do 8,5mm, da li to podrazumeva da nečistoća, odnosno delovi izlomljenog zrna, moraju biti u tom opsegu? Ili je dozvoljeno da oni budu i manje veličine od 6,5mm? Mislim ako je seme kalibrisano, onda bi trebalo i nečistoća koja se nađe u pakovanju da je te veličine, zar ne?

IMG_1763.jpg

Znaci nisam samo ja imao tu srecu da nađem loše seme a prodavcu baš nije bilo pravo što sam reklamiro seme da ne valja.

- - - - - - - - - -

@North ARMY ovo seme što pokazuješ spram kakvog sam ja našao u verci izgleda super ima lepu krupnocu ,a seme koje pokazuje Pedja-ZR je bruka za zemunpolje

Najvjerovatnije, u mom selu je prije 3 ili 4 godine nekoliko ljudi "na crno" tako kupilo AS54 i dobilo čardakliju ofarbanog sa malo boje za kolače. Isto tako bilo loma, zrna koje su izgrizli pacovi, brabonjaka...

A da vi niste naleteli na čardakliju u vrecicama 434. ::namigivanje::
:bravo:Moguce samo ako dobro falsifikuju barkod sa nalepnice i na vreci i sa deklaracije tvrdi pvrdi prodavac da je sve original dao zamenu ali uzo NS seme nisam hteo više ZP mada uzeo i 704 zp on super jednako seme nema sumljivih zrna

- - - - - - - - - -

attachment.php
attachment.php
Evo ovako izgleda seme

Pa ja sam kupio preko Agromarketa i proverili su broj partije kod ZP, njihova je roba. Ali vidim da je seme doradio Banat seme iz Zrenjanina, možda je tu problem.

I kod mene je 704 najbolje izgledao.Ali,njega sam uzeo samo jednu sj.Cisto da probam,mnogi ga i dalje hvale

Nazad
Vrh