ZP hibridi, prinos za ponos

Koji ZP hibrid planirate da sejete ove godine najvise?

• Ukupno glasača
    427
@Gagi84 navedeni su razlozi.

Navedeni razlozi vredjaju moju inteligenciju, i ne samo moju vec i svih ostalih koji znaju sta je semenska proizvodnja i kakva je bila semenska proizvodnja u 2012 i 2013!Meni je poljoprivreda dodatni izvor prihoda i pre svega velika ljubav, ali gledam i ljude oko sebe koji se muce i jedva krpe kraj sa krajem.Ne volim glupe marketinske trikove i nepostovanje seljaka i kad god mogu boricu se protiv toga!

Uz duzno postovanje, ali koja Vasa inteligencija?
Institut je do prosle godine kupovao svu proizvedenu semensku robu, ali znamo kakva je bila 2012-ta katastrofalno losa I zafalilo je semena tj. nije im isporucena planirana kolicina semena. Kasnije su se dogovorili sa proizvodjacima da se naprave ugovorne kvote o minimalnoj kolicini semena koje moraju predati institutu, pa su proizvodjaci podigli cene kukuruza.

Uz duzno postovanje, ali koja Vasa inteligencija?
Institut je do prosle godine kupovao svu proizvedenu semensku robu, ali znamo kakva je bila 2012-ta katastrofalno losa I zafalilo je semena tj. nije im isporucena planirana kolicina semena. Kasnije su se dogovorili sa proizvodjacima da se naprave ugovorne kvote o minimalnoj kolicini semena koje moraju predati institutu, pa su proizvodjaci podigli cene kukuruza.
Severni, sinak, tema su ZP hibridi, a pitanje sam postavio rasa02 ne tebi?Na pitanje o mojoj inteligenciji necu odgovoriti ali ti svoju dovodis u ozbiljan problem ako na ovakav nacin i ovakvo pitanje postavis na ovom forumu.Mislim da nisi najbolje razumeo sustinu mojih prethodnih postova, pa ti ne zameram, nimalo!Izvinjavam se za off.

Rasa je dao odgovor zasto je poskupelo, ja sam malo pojasnio.
Sto se tice inteligencije I cene skroz je jasno u kakvoj su korelaciji. Pozdrav. :ppozdrav:

Kakve god kombinacije se spominjale cene semenskog kukuruza bi trebale biti jeftinije a ne skuplje gledajući cenu merkantilnog koji je skoro duplo jeftiniji.

Oko cene semenskog kukuruza dodacu jos samo ovu informaciju i sa tim zavrsavam bilo kakvu polemiku.Seme proizvedeno 2013.godine je skuplje iz jednog jedinog razloga-prilicno skuplja proizvodnja,ko ima bilo kakvog kontakta sa semenarima upucen je u tu problematiku.Semenskim kucama kojima je ostalo semena iz prethodnih godina nije problem da to isto seme prodaju jeftinije ili po istim cenama,logicno.Institut za kukuruz Zemun Polje je 2013.godine prodao sav semenski kukuruz tako da lagera stare robe nema.Ne znam zasto bi jedna takva informacija vređala bilo čiju inteligenciju.Uostalom,pogledajte cene semenske robe na istim onim tržištima sa čijih berzi se prate cene merkantilne robe.

Nemam nameru da bilo koga sta ubedjujem a ne znam sto bih nekome morao i odgovarati na neka"pitanja".Trudio sam se da kolegama sa foruma pomognem koliko je to bilo u nekom trenutku u mojoj moci bilo sa nekim savetom,informacijom ili nekom konkretnom akcijom.Srecom,velika vecina kolega je izuzetno korektna a o onim drugim ne zelim da komentarisem.
:ppozdrav:

Ne razumem kako poljoprivredni proizvodjač moze odobravati poskupljenje semenskog kukuruza?
Trgovce, ,, promotere" i ostale što rade za semenske kuće razumem.
Još kazu da smo neinteligentni što ne razumemo poskupljenje.

Ko dobija dzabe seme I zastupa semenske kuce normalno da ce ih podrzavati u poskupljenjima. To nije nista cudno, nije niko pao sa kruske. Nije mi jasno zasto su ovi sa instituta 2011 g pustili u prodaju presusen kukuruz koji nije kod mnogih nikao? sorta 666

ZP427 je hibrid najnovije generacije ZP hibrida,potpuno nova genetika,nije naslednik hibrida ZP434 jedino što ih povezuje je ista FAO grupa zrenja 400.

ZP427 je hibrid najnovije generacije ZP hibrida,potpuno nova genetika,nije naslednik hibrida ZP434 jedino što ih povezuje je ista FAO grupa zrenja 400.

Rasa02, posle ces reci da sam nekorektan ili da imam nesto protiv ZP-a kao semenske kompanije, ali da li je ovo dostojan odgovor za nas poljoprivrednike, koji se prvi put srecemo sa vasim novim hibridima, sta je sa podacima o otponosti na susu, otpustanju vlage, dubini i broju redova zrna,% zrna na klipu,vremenu setve...itd.Nemam nista protiv tebe, daleko bilo, ali imam ozbiljne zamerke na menadzment firme,sajt, promotivni materijal i politiku zaposlenih pre svega.
Sa kvalitetom hibrida ne zaostajete za najvecim svetskim kucama ali u odnosu prema nama kupcima zaostajete, mnogo, a to je zakljucak mnogih proizvodjaca!
Ovo nije kritika vec iskrena zelja sa ciljem da Zp promeni taj deo u svom poslovanju i da u tom segmentu stane rame uz rame sa velikim kompanijama.
Od 1985 godine do 2003 ZP je zauzimao najmanje 80% na parcelama mog caleta, zasto tako ne bi bilo i u buducnosti???

Rekao sam i stojim iza toga,kada ZP geneticari budu izmislili hibrid kukuruza koji ima 20-22 reda zrna,koji bude otporan na susu u odnosu na konkurenciju ili barem rame uz rame u istoj FAO,kada budu izbacivali svake 2-3 godine po 2-3 novia hibrida iz svake FAO grupe smatracu ih ozbiljnom kucom i kupovati te hibride,s tim da se dokazu u ogledima!U Institutu Zemun Polje ima puno kvalitetnih i ucenih ljudi,doktora koji su godinama radili i stvarali,medjutim uglavnom ti stariji su ili u penziji ili pred istom a mladi strucnjaci se i nisu bas pokazali!ZP 677,704,684 su morali odavno u penziju bez obzira na kvalitet i ime,a pored 600,606,666 trebalo je izbaciti barem jos 3 hibrida u toj grupi!Pricam konkretno za FAO 600 posto se kod nas najvise i seje to!

Nazad
Vrh