ZP hibridi, prinos za ponos

Koji ZP hibrid planirate da sejete ove godine najvise?

• Ukupno glasača
    427
Polako,ZP je poceo kao NS nekada,malo su osetili slast,pa se dizu u nebesa.

Onda cemo polako da ih zaobidjemo , i ako sam pristalica domaceg semena ovo je pomalo bezobrazno i pohlepno.
Moramo propasti hteli ne hteli ,praviti ovakve cene semena u odnosu na cenu merkantilnog je rasteravanje zainteresovanih.

606 se prosle godine odlicno pokazao. Milina jedna kad ga sad gledam u kotarci. Bez obzira na cenu sejacu ga i ove godine. Uvek govorim da cena ne moze da bude odlucujuca ako je hibrid dobar, a ovaj to jeste.

- - - - - - - - - -

A kod nas po apotekama,prodavnicama 3450-3600 din/sj.

Mozda proslogodisnje seme.

Institut je i ove godine prvi izasao sa cenama,verovatno ce i ostale semenske kuce dici cenu.Povecanje cena je neminovno zbog povecanja troskova proizvodnje koje su posledica susne 2012.godine.

@rasa
Zar nije trebalo seme u prolece 2013 da bude onda skuplje zbog suse 2012, a sada da cene budu nize, jer je 2013 rod sasvim ok.

Prosle godine ni jedan proizvodjac semenskog kukuruza nije hteo da udje u semensku proizvodnju bez garantovanog prinosa i garantovane cene koja je bila 30-40% veca u odnosu na prethodnu godinu a sve zbog tadasnje visoke cene merkantilnog kukuruza.

@Rasa02
Ok, prihvatam to kao objasnjenje. Onda ocekujem da sledece godine cene znacajno padnu, jer garantovana cena mora biti niza kao sto je pala i na trzistu merkantilnog.

Prosle godine ni jedan proizvodjac semenskog kukuruza nije hteo da udje u semensku proizvodnju bez garantovanog prinosa i garantovane cene koja je bila 30-40% veca u odnosu na prethodnu godinu a sve zbog tadasnje visoke cene merkantilnog kukuruza.

U susednoj Madjarskoj bez navodnjavanja se ni ne zasniva semenska proizvodnja.
Tonu cistog semenskog suncokreta( najveca kompanija koja proizvodi seme suncokreta) placao je jesenas oko 5300 eura proizvodjacu.Naplativa je samo ona kolicina koja ide u dzakove.Kukuruz poznanik nije imao prosle godine, ali ove zeli da poseje.Za ovu godinu mu najavili manje cene semenskog suncokreta za 10-15%.Po tome sledece godine bi trebalo da bude jeftinije seme.:)

@Rasa jos ces ti ispasti kriv sto je seme poskupelo...
Ja sam to bio rekao nekima, a nisu mi verovali da ce poskupeti.
Mada opet mislim da ce po zadrugama biti jeftiniji kao I prethodnih godina.

Drago mije sto se kolega Rasa02@ vratio na forum:osmeh:
A sto se cene kukuruza tice kako oni dizu cene tako ce narod da ih zaobilazi...to je jasno kao dan :)

Taj kukuruz iz zadruga mi ne treba nikad vise,prosle god sam imao jako losu klijavost 434 je u pitanju uzet od zadruge koji je stojao na lageru bog zna koliko.Dok sam kupovao na institutu direktno nisam imao taj problem.

U poljoprivrednim apotekama setvene jedinice su daleko jeftinije.Dorada je institutova i sve je zaštićeno imidaklopridom.

Nazad
Vrh