Zetor

Mislio sam samo da li je sistem kao na ursusu, da ne moze raditi hidraulika bez kardana..

Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka

Nije preporučeno,ali moze se uključiti i bez ručnog kvačila na malim obrtajima motora.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Pokusvao sam na malim obrtajima motora da ukljucim ali ne ide. Leva rucica mi stoji u donjem polozaju i nema sanse da ukljucim dok traktor radi. Pri tom drzim pritisnuto nozno kvacilo ali imam utisak da je isto i sa i bez noznog kvacila. Kako najlakse da probam da ukljucim?

Pokusvao sam na malim obrtajima motora da ukljucim ali ne ide. Leva rucica mi stoji u donjem polozaju i nema sanse da ukljucim dok traktor radi. Pri tom drzim pritisnuto nozno kvacilo ali imam utisak da je isto i sa i bez noznog kvacila. Kako najlakse da probam da ukljucim?

Najlakse se ukljuci pomocu rucnog kvacila,to sto ste pritisnuli nozno kvacilo ne znaci nista jer ima posebnu lamelu za kardan.

@bado
Mislio sam da nije preporucljivo da se ukljuci bez rucnog kvacila, nisam se dobro izrazio, moja greska.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kod mene na 7045 kada se nožno kvačilo skroz pritisne zaustavi se i kardan. Čak i u uputstvu piše da se kardansko kvačilo može aktivirati nožnom papučicom kada se pritisne baš do kraja. Zamislili su to kao sigurnosno rješenje kako bi bilo moguće zaustaviti i traktor i kardan jednim potezom u slučaju kakvog problema. Moguće je da kod Bokija kvačilo nije naštimatno 100% tačno pa ne može da se odvoji kardan nožnom papučicom.

Kod mene na 7045 kada se nožno kvačilo skroz pritisne zaustavi se i kardan. Čak i u uputstvu piše da se kardansko kvačilo može aktivirati nožnom papučicom kada se pritisne baš do kraja. Zamislili su to kao sigurnosno rješenje kako bi bilo moguće zaustaviti i traktor i kardan jednim potezom u slučaju kakvog problema. Moguće je da kod Bokija kvačilo nije naštimatno 100% tačno pa ne može da se odvoji kardan nožnom papučicom.
Nožnim kvačilom zaustavi kardan.Ručno kvačilo je izgleda kao ručna kočnica.Podizanjem ručnog kvačila staje kardan i odlaziš u drugi red ako bereš.presuješ.Ulaskom u drugi red,spuštaš ručicu i kardan kreće i to sve može bez kvačila,mada je bolje da se malo drži na kvačilo da ne bi dolazilo do naglog uključenja.Dobra stvar i mislim da imaju samo serije-4911,5911...

U recimo branju beračem,uopšte ne koristim "nožno"kvačilo,za uključenje kardana povlačim ručicu sa leve strane sedišta i za njom levu ručicu na podu kabine povlačim iz skroz donjeg položaja za jedan stepen naviše ,ulazim u red kukuruza i polako spuštam ovu pored sedišta čime pokrećem kardan,jer po meni, bolji je osećaj za lagano puštanje kardana rukom nego nogom...
Pri završetku i izlasku iz reda i smanjenju obrtaja samo malo gurnem nogom onu levu na podu i isključujem kardan i samim tim mi je hidraulika spremna za kipovanje bunkera.
Skroz gornji položaj ručice na podu koristim ukoliko se recimo desi zagušenje na otkidačkim valjcima,tarupu i sl. ubacim u rikverc i krenem malo u nazad da bi kardan imao preko menjača kontra smer pri čemu bih lakše rešio zagušenje .

Nožnim kvačilom zaustavi kardan.Ručno kvačilo je izgleda kao ručna kočnica.Podizanjem ručnog kvačila staje kardan i odlaziš u drugi red ako bereš.presuješ.Ulaskom u drugi red,spuštaš ručicu i kardan kreće i to sve može bez kvačila,mada je bolje da se malo drži na kvačilo da ne bi dolazilo do naglog uključenja.Dobra stvar i mislim da imaju samo serije-4911,5911...

Ja nikad ne koristim zaustavljanje nožnim kvačilom, sve radim sa ručnim, sa lijeve strane, pored ručne kočnice. Dakle kada hoću da uključim kardan, podignem ručno kvačilo, pomjerim malu ručicu dole na podu (ima ih dvije, desna je reduktor brze-spore a lijeva reguliše kardan), puštam ručno kvačilo i kardan kreće. Postupak isključivanja je isti.

Tu rucicu koriste i prilikom prskanja ako se secam da sam dobro procitao. Samo je podignu, prskanje stane a traktor se krece, zatim kada se okrenu na uvratini, samo je puste i prskalica krece i gotovo.
Ja na mom 5711 nemam tu rucicu.

Ja nikad ne koristim zaustavljanje nožnim kvačilom, sve radim sa ručnim, sa lijeve strane, pored ručne kočnice. Dakle kada hoću da uključim kardan, podignem ručno kvačilo, pomjerim malu ručicu dole na podu (ima ih dvije, desna je reduktor brze-spore a lijeva reguliše kardan), puštam ručno kvačilo i kardan kreće. Postupak isključivanja je isti.
Napisao sam da može i tako ali kad polako puštam ručno i nožno kvačilo zajedno-onda se tiho uključuje mada može i tako kako ti radiš.Jedino ako hoćeš da kipuješ ili da koristiš hidrauliku-ručno mora biti isključeno.

Ne razumijem, zašto nešto mora biti isključeno? Kod mene hidraulika uvijek radi a kardan uključujem po potrebi.Na lijevoj ručici dole na podu imam 4 položaja, u jednom od njih ne radi ni hidraulika ni kardan, u jednom radi samo hidraulika, u jednom samo kardan a u jednom oboje. Ručno kvačilo koristim samo kada uključujem kardan ili kada mijenjam brzinu kardana na 1000 ob/min.

Zombie pa koje priljučke goniš na 1000 okretaja kardana. Jednom sam probao raditi na 1000 okretaja. Moraš stalno da paziš da ne daš veliki gas. Jer svi priključci do 540, na grabljama čak piše do 400 okretaja maksimalno

Mlin za kukuruz samo gonim sa njim, traktor radi na malom gasu a nije mu teško jer ima dosta snage. Radio sam i sa IMT539 ali on jadan mora da radi na jakom gasu i zbog opterećenja i zbog obrtaja. Može da se koristi i ako pogoniš neki hidraulični uređaj jer i pumpa tada radi mnogo brže, poluge se dignu za sekundu.

Ne razumijem, zašto nešto mora biti isključeno? Kod mene hidraulika uvijek radi a kardan uključujem po potrebi.Na lijevoj ručici dole na podu imam 4 položaja, u jednom od njih ne radi ni hidraulika ni kardan, u jednom radi samo hidraulika, u jednom samo kardan a u jednom oboje. Ručno kvačilo koristim samo kada uključujem kardan ili kada mijenjam brzinu kardana na 1000 ob/min.
Ručno kvačilo mora biti isključeno ako hoćeš da ti radi hidraulika.Tako je na 5911.A hidraulika i kardan rade zajedno dok ne uključiš ručno kvačilo.Ne znam da li je sada jasnije.Ne znam kako jednostavnije da napišem

Sve je svima jasno, samo svatko na svoj način objašnjava istu stvar. Kažem najbolja stvar je vanjska pumpa na motoru i sve je nezavisno. Samo neznam kako to ižinjeri koji su radili u Zetoru to nisu iskopirili od deutza koji je to imap od 60-ih godina.

Ručno kvačilo mora biti isključeno ako hoćeš da ti radi hidraulika.Tako je na 5911.A hidraulika i kardan rade zajedno dok ne uključiš ručno kvačilo.Ne znam da li je sada jasnije.Ne znam kako jednostavnije da napišem
Da li to znaci ako radim sa rasipacem i na leniji iskljucim kardan na rucno kvacilo rasipac pada na zemlju?

Nazad
Vrh