Zetor

Nožnim kvačilom zaustavi kardan.Ručno kvačilo je izgleda kao ručna kočnica.Podizanjem ručnog kvačila staje kardan i odlaziš u drugi red ako bereš.presuješ.Ulaskom u drugi red,spuštaš ručicu i kardan kreće i to sve može bez kvačila,mada je bolje da se malo drži na kvačilo da ne bi dolazilo do naglog uključenja.Dobra stvar i mislim da imaju samo serije-4911,5911...

Imaju i serije 7. Do 1976 su bili sa onim "prebacivacem", od 1976 (ili 1977) imaju "rucno kvacilo", ako i kod serija 9 (tako je napr. kod nas na 4718).

Ljudi, cuje mi se kao neko gudalo, verovatno iz menjaca, kada je traktor u brazdi pod opterecenjem. Kada nema opterecenja nikakvi novi zvukovi se ne cuju. Sta mislite, sta bi moglo biti? 7011 je u pitanju.

Poslednja izmena:
Da li to znaci ako radim sa rasipacem i na leniji iskljucim kardan na rucno kvacilo rasipac pada na zemlju?
Ne bi nikako trebalo ako je 100% sve u redu. Treba ostati u tom polazaju.
Meni kad je prskalica puna od 450 l, radim sa 5011, hoce polako da pada u roku od 20-30 sekundi kad je iskljucen kardan samo od rucnog kvacila i to vise kasnije kad je ulje vec vruce, ali kako ne bi stigla do zemlje u tom roku onda samo na kratko spustam rucku i odmah dize prskalicu i ulazim u red.

Znaci da spremim hiljadarku jura? Ostalo mi je jos hektar oranja, ne znam da li da to uzorem pa preko zime da se radi menjac ili da ne napravim jos vecu havariju sa oranjem.

Ko zna šta može biti...zupčanici su verovatno oštećeni ili ležajevi...proveri sa majstorom...

Probaj 5. sporohodnu, da li ima zvukova u njoj? Da je nesto polomio od zupcanika culo bi se drobljenje? Imas li ulja dovoljno?

U petoj sporoj svaki malo "ječi", vozio sam 4711, 4911, 5911, 6911, 7011, 7045, ,7245, 7711...svi isto "ječe" u petoj sporoj, jedino 7745 sa Plus mjenjačem nema taj karakteristian zvuk ali je kod njega mjenjač drugačiji svakako. Nije to jak zvuk ali se kod svih navedenih čuje isto.

Ulje je bilo na optimumu pre nego sto sam poceo oranje, a do sada sam 5 ha uzorao, a provericu danas jer sam se sinoc kasno vratio. Probacu u 5.sporohodnoj. Nista ne drobi u menjacu, samo se cuje neki gudacki orkestar :)

Mora da se cuje, ne vuce plug kroz sir nego kroz zemlju. Menjaci na Zetorima su izdrzljivi narocito kod te generacije, veoma retko se kvare.

Pregledaj bravice brzina, možda su opruge oslabile pa brzina nije dobro uklopila. Takođe pregledaj i polugice reduktora i polugicu kardana/hidraulične pumpe. Mogu one da se malo pomjere ili ne uzube dobro pa se čuje zujanje. Mjenjač mora da se čuje kao što Vlada kaže ali iznenadno pojavljivanje novog zvuka obično nije dobar znak.

Proverio sam, ulja ima dovoljno. Sto je zanimljivo, dok je traktor ravan, odnosno dok sam zapocinjao oranje na naor nije se nista culo, cim se traktor nakrivio u brazdi odmah se zvuk pojavio. Sto je trakzor nakrivljeniji zvuk je vise izrazen.
Na koliko tacaka je kabina oslonjena? Dva nosaca vidim u zadnjem delu.

I imaš još dva napred,jedan iza kutije za akumulator i jedan iza rezervoara.Inače ti 7011 su sile od traktora.Prijatelj je imao takvog prije nekoliko godina i taj traktor nikad nije znao šta je brdo šta je strana,puna imt-ova prikolica sa nastavcima preko jedan metar visine kukuruza je znao nositi uz dobro brdo četvrtom brzinom.

Poslednja izmena:
Proverio sam, ulja ima dovoljno. Sto je zanimljivo, dok je traktor ravan, odnosno dok sam zapocinjao oranje na naor nije se nista culo, cim se traktor nakrivio u brazdi odmah se zvuk pojavio. Sto je trakzor nakrivljeniji zvuk je vise izrazen.
Na koliko tacaka je kabina oslonjena? Dva nosaca vidim u zadnjem delu.

Proverite da se nije otpustila matica na poluosovini, ili je lezaj u pitanju. To je uglavnom problem kod Ursusa C-355, dok na Zetoru nisam cuo da se nekom to desilo, ali ako kazete da se cuje samo kad se traktor nakrivi...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ljudi, nadam se da je resen problem od pre neki dan kada mi se ucinilo da se cuje zvuk iz menjaca, ali pravo stanje cu znati tek za koji dan kad udje u brazdu, samo da se prosusi. Prednji desni nosac kabine (iza rezervoara) se polomio, oslanjao se na metal i pravio zvuk. Jos jedan simptom se osetio, a to je kao da neki metal udara u nozni gas.

Znam da smo pisali o tome a sad nemogu da nadjem,kako se koristi ona rucica sa tri položaja hidraulike p m d?

Sent from my S31 using Tapatalk

Nazad
Vrh