Zetor

Da nije slučajno filter vazduha prljav? Raskači mu crevo na usisnoj grani da direktno vuče. Nemam Zetora i nepoznat mi je skroz ali proveri i to. Ali čašica mora biti puna goriva.

Imao sam isti problem ali na kombajnu. Radi odlično i samo počne da gubi snagu. Na leru radi a gas nekad primi i nekad drži zadani broj okretaja a nekad se gasi.
Upao neki trun u dovod goriva ali ispod ruba čašice AC pumpe i to tako da dio preklapa otvor za prolazak goriva. Nevidi se jer je na nezgodnom mjestu pa me je mučilo dok nisam skinuo AC pumpu i našao gremlina.
Vjerujem da je i u ovom slučaju samo zapušen dovod i to djelomično. Ima nešto u cjevima što blokira prolazak goriva u potrebnoj količini.
Kad je manja potrošnja pumpa uspije (kroz to suženje) povući dovoljno ali kad je veći broj okretaja motor nema dovoljno goriva.

Glave ne bih dirao ni slucajno, samo gorivo, na kraju ac pumpa nova.
Slican sam problem imao na kombajnu, poluga za gasenje se nije vracala do kraja.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Glave ne bih dirao ni slucajno, samo gorivo, na kraju ac pumpa nova.
Slican sam problem imao na kombajnu, poluga za gasenje se nije vracala do kraja.

U potpunosti se slažem.Po meni kupi novu AC pumpu.Ipak to nije tolika stavka ako problem nije u rezervoaru u šta sumnjam jer imaš vazduha u čašici.

Ja tu sumnjam najvise na neko gumeno crevo.

Kao što sam rekao, povezati ac pumpu da vuče iz kanistera ili flaše videće da li je do dovoda ili nije, ako nije dovod onda je ac pumpa. Ja sumnjam na nepovratni ventil u ac pumpi.Evo sad sam rasturio ac pumpu

Hoće da se ovaj trougao razhefta i onda ventil obrljavi, vuče gorivo ali ne šalje dalje već mulja i u čašici.

Poslednja izmena:
lepo se ponasa u samom startu voznje do 900-1000 rpm i dozvoli mi, posle 2-3 km da prima lep gas do nekih 1300-1400 rpm. Preko tih obrtaja baguje.
crko ti je regulator obrtaja ili nema ulja u njemu 100%

regulator-zetor.png

to bosisti uglavnom ne kontrolisu ako im ne skrenes paznju, nov PAL-ov je oko 200 eur. jer uglavnom se nemoze (ili bar niko sto ja znam to ne radi) remontovati, vec se menja nov.

po zvuku se moci reci da li je crkao taj regulator obrtaja, zetori sa neispravnim regulatorom obrtaja imaju specifican zvuk na vecim obrtajima i to na tvom videu je to

Poslednja izmena:
Ја би ставио нову АЦ пумпу. Мене исто зеза отац оде купи нову али од урсуза на малим обртајима се угаси и нема паљења пола сата после тога. Још му лепо човек каже узми оригинал јесте скупља али ће радити неће те зезати али не, сада чекам другар да ми донесе купио ми у Брну оригиналну али никако да стигне у Србију.

Ovaj majstor priča (uključi prevodioca) o najčešćim kvarovima na sistemu za ubrizgavanje. Od 4.00 minute do 5 skoro 6-te minute opisuje zašto traktor teško pali, ima beli ili crni dim, ne prima gas..... simptomi kao kod tebe Marko. Spominje nepovratni ventil, ali kao da prvo kaže u pumpi visokog pritiska ( vod iza pumpe pa prema filterima ) ali kasnije mi se čini da kaže u ac pumpi. I ima smisla. Čini mi se da je sistem dovoda goriva kao na yto-u. AC pumpa preko prvog filtera vuče gorivo iz rezervoara, gura ga u druga dva filtera, iz filtera ide u linijsku pumpu a višak goriva vraća na usis od ac pumpe. Tu nastupa nepovratni ventil ac pumpe. Njegov zadatak je da reguliše količinu goriva koju ac pumpa vuče. Ako se pobrka onda se dešava da Ac pumpa vuče iz linijske pumpe gorivo umesto iz rezervoara. Linija manjeg otpora...

Kada budem potopio usisno crevo u cist dizel, i kada bude ostranjena opcija da je rezervoar, tek se onda glave diraju. Do tada postoji nada da se traktor oporavi.
Crevo tj dotok goriva od rezervoara do AC pumpe sam duvao kompresorom na 8 bari u pravcu od AC pumpe ka rezervoaru. Takodje sam skinuo cep rezervoara i kada sam dunuo u rezervoar, poteklo je jako gorivo kroz to crevo koje ide u AC pumpu. Ali dobro, vazduh se u casici vidi i sumnja postoji. Ne znam gde uvlaci taj vazduh....
Ako je do problema sa gorivom , na vijcima na cijevima koji imaju rupe ti se zaglavilo nesto, ne pomaze tu spajanje na rezervoar , svako crijevo otvoriti u produvati , pogledati u supljim vijcima, ako je problem do goriva.

Ja sam 3 puta jedan dan skidao rezervoar , prao , mjenjao filtere a problem je bio komadic plasticne vrecice je usao u crijevo i zaglavio u vijku i radio kao ventil. Od onda samo sipanje goriva preko sita i nema problema.

Nepovratni ventil pravi problem poslije nekoliko sati stajanja traktora , nema goriva kod starta.

AC pumpa moze da zaglavi ventil ali bosista je provjerio , tako pise.

Hvala svima na pomoci i primerima i dijagnostici. Uradicu sve kako ste savetovali.

Danas dolazi majstor i donece jedan holender sa parcem creva, pa cemo direktno da nakacimo dovod goriva iz kante da vidimo da li ima neke razlike tj da li je zapusen dovod od rezervoara. Najvise bih voleo da je to u pitanju.
Ako nema, provericemo sve holendere da nije neki zaglavio negde sa prljavstinom.
Ako ni to ne pomogne, rasturamo AC pumpu da proverimo i nju okom i eventualno prljavstinu ocistimo.
Ako opet traktor ne dobije oporavak, kupujem novu AC pumpu i montiram je.

Ovo bi trebalo da su svi predlozi koje ste nabrojali.

U glavi mi je to da kada se ovo prvi put desilo pre neki dan, istu tu noc je traktor full proradio, i primao pun gas, a sutradan opet sve od pocetka i nikad se oporavio vise nije. To mi opet govori da nije do glava motora. Takodje sam i znao da nije do pumpe i do ulozaka dizni jer traktor je jako lepo radio, kao sestak pre ovog problema, al ajd. Ode 200e u vetar.

Neko je pomenuo da je u pitanju regulator pumpe. Nije. Pomenuo sam da je skinuta plocica pumpe i direktno su prstom pomerani elementi (preskakanje regulatora) i nista se ne menja. Takodje je bosista otvorio regulator i kaze da je sve u redu, da je imao ulja i da nema nikakve naznake da je on u pitanju tj lepo je odrzavan.

Neko je pomenuo da je u pitanju regulator pumpe. Nije. Pomenuo sam da je skinuta plocica pumpe i direktno su prstom pomerani elementi (preskakanje regulatora) i nista se ne menja. Takodje je bosista otvorio regulator i kaze da je sve u redu, da je imao ulja i da nema nikakve naznake da je on u pitanju tj lepo je odrzavan.
ja sam, evo kad sve nabrojano uradis, na kraju zameni regulator obrtaja na pumpi, onako odokativno tesko da se moze utvrditi neispravnost, plus drugacije se ponasa tad stoji i kad predje odredjen broj obrtaja (sto je upravo i problem kod tebe) kad ima lufta u sebi

Evo me.
Da kazem da je problem skoro resen ali krivac jeste pronadjen!
Prvo smo rasturili AC pumpu. Sve cisto i uredno. Poskidali smo sve holendere da ispostujem vasu preporuku da nije mozda do nekog od njih problem. Opet sve cisto. Spakovasmo AC pumpu i upalismo traktor a on opet jako lose radi.

Onda sam skinuo crevo kod rezervoara (iznad holendera je sipka ali ima deo/parce creva sto mi je olaksalo posao. Produvam kompresorom od AC pumpe ka rezervoaru, i vidim da je opet skroz cisto. Nakacim na to crevo flasicu od 0.5 litara punu nafte i upalim traktor. Opet lose radi.... ja se smorio skroz ali nisam lepo ni proverio jer je brzo AC pumpa izvukla to gorivo. Malo je otislo na dizne a mnogo preko prelivnog ventila od pvp pumpe u rezervoar.

I odlucim da probam to jos jednom i ovog puta napunim punu flasu od 1,5 litara goriva da jos jednom to probam.
Upalim traktor i posle nekih 10ak sekundi vidim da krece da prima gas a onda krece da prima odlican pun gas na preko 2000-2200rpm i radi kao sat!

I onda shvatim da je rezervoar krivac! Tj dovod goriva iz rezervoara!

Produvam taj deo malo i sastavimo opet to crevo da sve bude regularno i upalim traktor koji ovog puta bas lepo radi, ali na punom gasu tj na oko 2200 rpm blaaago zeza i ima tu trzavicu. Ocigledno ga opet zeza taj deo zacepljenja u rezervoaru i onda uvuce negde vazduh.

Evo napravio sam snimak. Ovo je trenutno stanje. Obratite paznju kako juri vazduh kroz povratno crevo u rezervoar i kako na kraju snimka kada smo dali pun gas, vri vazduh u AC casici zbog zacepljenja! I ostro uvo moze da cuje i bagovanje motora na tih 2200 rpm zbog ovog vazduha koji juri kroz sistem.

Hvala svima na savetima koji su ocigledno bili 100% korisni!
Em sam dzabe pukao 200e za ovo oko pumpe, em bi mi majstor i glave motora skinuo, samo da nisam odlucio da jos jednu flasu goriva direktno povezem na sistem.

:ppozdrav:

Standardni problem na tim serijama Zekonja, uzmeš elektro pumpu 10€ i staviš ispred rezervora i rešio si za sva vremena te boljke (AC pumpe, falš vazduha i tog vazduha u čašici). AC pumpu teško možeš otvarati pa kako treba vratiti da stoji u centru ta velika opruga iza tog čepa za šrafciger veliki....to se radi u stegi vertikalno postavljeno inače može tu da ti pušta nazad deo i vrti vazduh. Može da bude i sitan vazduh na šelnama i bakarnim platnama od AC pumpe do rezervoara ili čak i probušeno gumeno crevo (puklo) pa ne izlazi gorivo, ali kad vuče uvlači vazduh

Nazad
Vrh