Zetor

Marko, jel ti sada menjač radi isti majstor?
Dali si razmislio da ti taj menjač sredi neko ko može garantovati za svoj rad?
Da remontovan menjač izdrži svega 500rh, je blago rečeno, neozbiljno..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Ne radi mi isti majstor. Radi drugi koji dolazi kod mene. Valjda ce ovog puta biti sve ok.
Kada smo skidali menjac, i kada smo izbijali zupcanik ovog od 3/4 brzine, neverovatno koliko smo ga lupali i nije se ni okrnjio, pa se postavlja pitanje, ako je sve bilo u menjacu novo, i ako ni jedan lezaj nije problematican, i ako je ulje bilo novo, zasto je doslo do havarije? Sta li je uzrok tome...

Delove cu nabaviti, ili nove ili polovne odlicno ocuvane zupcanike, samo me brine jedna stvar koju sam primetio. Sta je uzrok ovome da se zubcanik oslanja na kuciste menjaca, i to ne u punom krugu? Da li osovina donjeg snopa moze da se iskrivi, iako je kaljena? Ili je verovatno u pitanju lezaj?

Ne postoji menjač kod koga je predviđeno da bilo koji zupčanik 'trlja' o kućište.
Imate li radioničko uputstvo za taj menjač ukoliko to majstor nije ranije radio?
Ne dopada mi se to: 'sklopićemo sa novim delovima, pa šta bude ovaj put'.
Nema nikakvog razloga da se taj menjač ne sklopi pravilno i da traje. Siguran sam da bi recimo ovdašnji majstor Nebojša ili Luka, iako se možda ne bave Zetorima primarno, sklopili taj menjač da traje.
Proceni još jednom dali je taj novi majstor na nivou zadatka! Ako nije, tražiš ko jeste! I traži garanciju obavezno, ako već pošteno plaćaš.

To ne sme da radi , mislim da je problem u zegeru ili nije dobro sastavljen mjenjac, taj veliki zupcanik drzi zeger i ako je sve normalno on ne pravi nikakav silu na zeger.

Što se tiče miješanja brzina kod Zetora, ako se desi samo odvrnete odgovarajuću "bravicu" (obično su to prva i rikverc pa odvrnite bravicu koja drži njihovu letvu) i vidjećete letvu i na njoj utor. Šrafcigerom (malo dužim i jačim) vratite letvu u odgovarajući položaj i to je to, bukvalno posao od par minuta. Rješenje da se to ne ponavlja je mijenjanje bravice. Kod starih ili oslabi opruga unutra ili se pohaba vrh koji upada u žljeb na letvi i zaključava brzinu. Jednostavno ih zamijenite sve (ako se desi na jednoj, desiće se vjerovatno i na drugim uskoro) i mirni se dugo vremena. Ako imate traktor sa kabinom treba vam duboki nasadni ključ jer je patos podignut od kućišta mjenjača a bravice znaju da budu visoke s tim da im je šestogugao sa donje strane pa obični nasadni ključ ne može da dodje do njega, sada ih pravi svako i nisu sve istog oblika i visine. Glavni razlog za miješanje brzine je,, pored pohabane bravice, i prebrzo prebacivanje iz brzine u brzinu. Nemojte nikad u jednom potezu ići npr. iz prve u rikverc već "ošamarite" (kako se ovdje često kaže) polugu mjenjača tek toliko da dodje na tren u neutralni položaj a zatim dalje do sledeće brzine. Ako to radite jako brzo i u jednom potezu bravica ne upadne u utor na letvi i vi zaglavite sa dvije brzine u isto vrijeme. Prebrzim i grubim mijenjanjem brzina možete zaglaviti mjenjač čak i ako su bravice potpuno nove.

Proizvodjac je napravio da se kod menjanja brzina kad se traktor krece mora pritisnuti kvacilo izbaciti iz brzine brzo otpustiti kvacilo i opet pritisnuti i ubaciti u brzinu. U menjacu postoji kocnica zupcanika koja mora biti nastelovana pravilno i onda to radi, tako je i pisalo nekad u uputstvima , radi se o mjenjacima bez sinhrona.

Poslednja izmena:
Mislim da nisi u pravu. Onda sistem duplog kvačila i međugasa nebi funkcionisao.
Ja sam ranije dosta tih menjača rasklopio, ali nikada ni u jednom nisam našao kočnicu.
Ali sam zato u svakom menjaču bez razlike našao bočne blokade sipki viljuški koje ne dozvoljavaju da se sledeća šipka pomeri dok predhodna nije izbačena u neutral.
Kočnice imaju menjači u alatnim mašinama, strugovima itd..

Sve zavisi u kakvom je stanjnju mjenjač. Kad dobije lufta na ležajevima, tad pođe da iskače iz brzina. Često mješa i zaglavljuje brzine. Evo ja 4 godine vozim 4911. Šaltam ga od 1. do 5. Brzine direkt. Bez izacivanja u neutral pa u brzinu. Do sad nikad nije iskočio iz brzine ili pomješao brzine. A traktor napravi oko 150 radni sati godišnje.

mirosti, katalog za zetore 5011 do 7045, strana 106 u katalogu , imas kocnicu u mjenjacu , gledaj poziciju 34 koja je sipka koja spaja kvacilo sa tom kocnicom zupcanika, onda vidis citav taj mehanizam , i na kraju pozicija 16 ti je metalna pakna koja pritiska zupcanik da ga zaustavi , zaustavlja se citav snop.
Takodje ima i vlastitu oprugu koja vraca nazad tu paknu , pozicija 62.

Poštujem i verujem da je tako, ali kako onda menjati brzine u hodu bez krčanja, ako kočnica svaki put smiri stranu do motora?

Problem je da tako niko ne mjenja brine i ta kocnica je samo uzrok curenja ulja iz mjenjaca , osovina prolazi dolje kroz mjenjac i ima po jedan semering sa svake strane kucista na koji pocne da kaplje ulje iz mjenjaca. To je izgleda jedina prava funkcija, inace to radi ako je nastelovana dobro , preko opruge koci odnosno regulira pritisak te metalne pakne na zupcanik.

Niko ne menja brzine sa duplim kvačilom i međugasom? Nikada u hodu nisam drugačije promenio brzinu.
Možda je predviđeno da ta paknica smiruje snop kada se ubacuje u brzinu u stanju mirovanja i to kada se kvačilo stisne skroz do kraja.
Ne verujem da bi konstruktor napravio takav previd.

Da njega kvacilo pritiskom do kraja aktivira ali pritisak odredjuje opruga ne pritisak noge na kvacilo.

Pogledaj sliku gore sto je stavio markokg1982 i vidjeces tu osovinu na njoj polugu i tu paknu(to je jedino i ostalo u mjenjacu) , neko nije dobro to nastelovao i ona nije preko opruge pritiskala taj veliki zupcanik , pa je otkinula zeger ili sta vec tamo ima i pritiskala zupcanik kuciste i on vise nije bio dobro uzubljen. Moguce da je to prouzrokovalo i kvar mjenjaca.

Kod stelovanja kod pritisnute max pedale kvacila ta pakna mora biti slobodna i onda se dostela da ju samo opruga pritiska.

Takodje na toj osovini bi trebao da promjeni semeringe kad je vec raskupuso mjenjac , jer prije ili kasnije tu pocne da kaplje ulje iz mjenjaca.

Sve zavisi u kakvom je stanjnju mjenjač. Kad dobije lufta na ležajevima, tad pođe da iskače iz brzina. Često mješa i zaglavljuje brzine. Evo ja 4 godine vozim 4911. Šaltam ga od 1. do 5. Brzine direkt. Bez izacivanja u neutral pa u brzinu. Do sad nikad nije iskočio iz brzine ili pomješao brzine. A traktor napravi oko 150 radni sati godišnje.
Meni se jednom do sada desilo sa 7045 a traktor imam od 2012., radi samo oranje i rotodrljanje, u zadnje vrijeme kosim sa njim na jednoj parceli gdje je brdo. Sjećam se da je to bilo 2013. godine, orao u prvoj brzoj, stao na kraju njive, ubacio u rikverc i ni makac. Odmah sam ugasio jer me komšija koji bukvalno oduvijek ima Zetora upozorio da se to nekad može desiti. Uvijek kada radim sa traktorom nosim alat sa sobom, komplet nasadnih ključeva i sve ostalo. Odvio bravicu, šrafcigerom vratio letvu, vartio bravicu i nastavio raditi. Par dana kasnije sam zamijenio sve bravice jer sam vidio da je ova na prvoj-rikverc bila pohabana, pipak koji zaključava je bio istrošen. Nikad od tada se nije desilo.

Što se tiče mijenjanja brzina, kod mene su 4. i 5. brzina sinhronizovane, brzinu mogu da prebacim u vožnji kao kod auta, dakle kvačilo, prebacim, pustim kvačilo i to je to. Inače je 5. brza kod Zetora baš mnogo brža od 4. i vrlo je nezgodno krenuti u njoj pod bilo kakvim teretom pa zato uvijek krenem u 4. i potom prebacim u 5. i pun gas. Ne znam dal ja imam tu kočnicu u mjenjaču, kvačilo je mehaničko i nema šanse da se brzina prebaci bez zaustavljanja (kvačilo odlično odvaja, nije do toga) sem spomenute 4. i 5. brzine.

To dal ima kocnicu u mjenjacu vidis iz vana , pogledaj polugu koja dolazi sa pedale na ulaz na osovinu od druk lezaja , ako je povezana sa jos jednom polugom koja je na osovini koja ulazi u mjenjac , onda postoji.

A to sa mjesanjem brzina se najbrze rjesava da isjeces komad poda gdje ulazi rucica mjenjaca , da se moze odvrnuti 4 vijka , gedora ili okasti 12 ili 13 milimetara, iscupas rucicu mjenjaca , vratis letve na mjesto , stavis rucicu mjenjaca nazad i 4 vijka , i gotovo vozi dalje.
Za to mi treba efektivno 3 minuta , sjedim na sjedalu i sa gedorom odvrnem i zavrnem.
Nekad je dovoljno da traktor udje u brazdu a pritisnuto kvacilo i malo cimne i pomjesa brzine, toliko lako salta. Promjenio to bravljene ali jos nisam probao kako sada radi.

Људи ја не знам дал је то само на зетору,ја на прво имт па на свему осталом никад у животу нисам пребацивао брзине са међугасом,тј 2 пута квачило притиснуо нити сам икад радио мјењач у неким мањим сатима или да је похабан због тога.Кад читам не могу да вјерујем шта пишете.

Zato sto cuvas traktor, prebacivanje brzina ne ostecuje mjenjac , vecinom silovanje traktora ili nedostatak ulja u mjenjacu. Ja imam 533 od 73 pa mu nije otvaran mjenjac nikada i do sada samo 1 promjenjeno ulje, zato sto je motor pre slab da bi ga unistio a i orao samo do 3000rh, sada niko vise i ne zna koliko ima sati 2 generalne motora otisao sat prije 20 godina , mislim da je bilo onda preko 7000rh.

Да ал то притисни квачило па избаци из брзине па пусти па опет притисни па убаци па пусти,то у животу нити ја нити старији од мене нисмо радили.Притисни избаци,убаци и пусти и никад у животу проблема са мењачем,осим похабаности од година и радних сати.Већином преко 10000.

Nazad
Vrh