Zetor

I mene ceka sutra rasklapanje celog traktora zbog menjaca.
Pre 4-5 godina sam to sve komplet uradio, (strana 191 i 192) zamenio sve lezajeve, kupovao snopove nove kao i neke brzine, i evo ponovo je zakucao posle svega 500 sati rada.
Na podignutom poklopcu menjaca se vidi da je jednom zupcaniku pokidan ceo zub. Dal je on negde zaglavio ili je jos neka havarija, videcemo.
Culo se kao da su se supcanici zakacili izmedju sebe, ostar zvuk krcanja, pa pauza neko vreme. Pa ponovo isto, pa opet pauza ...i tako posle par dana sa istim simptomima, skoro vozim cetvrtom brzom, i posle tog zvuka i opet malo voznje, samo izbaci iz cetvrte brzine. Ja opet ubacim u cetvrtu i nisam napravio par metara voznje, samo zakuca ceo traktor u mestu. Rucica menjaca je mogla samo u trecu brzinu da upadne iz neutral brzine ali traktor ni da mrdne. Dok ga drzim na kvacilu, moze da radi u mestu ali cim popustam kvacilo, odmah hoce da se ugasi.
Jedva sam izbacio desnu rucicu na neutral da oslobodim zadnje tockove i odslepam traktor.
Sutra je rasklapanje svega.
Nije ti ostao u brzini pa si ga probao silom izbaciti.Čim kad pustiš gas hoće da se ugasi-to je simptom.

Traju zetorove pumpe.Evo 15 godina kod nas i nije pipnuta a ko zna i kod prethodnog vlasnika.Prošle godine smo menjali AC pumpu koja je izdržala ravno 40 godina.

I mene ceka sutra rasklapanje celog traktora zbog menjaca.
Pre 4-5 godina sam to sve komplet uradio, (strana 191 i 192) zamenio sve lezajeve, kupovao snopove nove kao i neke brzine, i evo ponovo je zakucao posle svega 500 sati rada.
Na podignutom poklopcu menjaca se vidi da je jednom zupcaniku pokidan ceo zub. Dal je on negde zaglavio ili je jos neka havarija, videcemo.
Culo se kao da su se supcanici zakacili izmedju sebe, ostar zvuk krcanja, pa pauza neko vreme. Pa ponovo isto, pa opet pauza ...i tako posle par dana sa istim simptomima, skoro vozim cetvrtom brzom, i posle tog zvuka i opet malo voznje, samo izbaci iz cetvrte brzine. Ja opet ubacim u cetvrtu i nisam napravio par metara voznje, samo zakuca ceo traktor u mestu. Rucica menjaca je mogla samo u trecu brzinu da upadne iz neutral brzine ali traktor ni da mrdne. Dok ga drzim na kvacilu, moze da radi u mestu ali cim popustam kvacilo, odmah hoce da se ugasi.
Jedva sam izbacio desnu rucicu na neutral da oslobodim zadnje tockove i odslepam traktor.
Sutra je rasklapanje svega.
Pomesao ti je brzine kad je ostao blokiran , ostao u 2 brzine u isto vrijeme , problem su one letve gore i u poklopcu oni vijci u kojima su opruge i kuglice koje drze viljuske u brzini. A moguce da ima i problem u samom mjenjacu.

Nije isto ali može da koristi. Davne 1999. sam kupio polovni auto Daihatsu Aplause, strava od auta. Sve štima osim 4. brzine, samo ispada, sve ostale u redu. Išao u ovl.servis oni žestoki sa cenama i samo menjaju 4 brzinu, ono opet isto. Na kraju odem kod lokalnog, dosta neuglednog ali iskusnog majstora, on dva puta rastavljao menjač i na kraju ga opravio.Pitao me da li je prethodni vlasnik imao neki udes‚ ja potvrdim i on reče‚da je pilikom udesa bio u 4. da se viljuška malo iskrivila i da je to zezalo. Ja bio presrećan, rešen problem za male pare, a bivši vlasnik bio pre toga kod nekoliko majstora i u ovlašć. servisu u Bg i ništa.
Neće da šteti, a može da koristi.

Pomesao ti je brzine kad je ostao blokiran , ostao u 2 brzine u isto vrijeme , problem su one letve gore i u poklopcu oni vijci u kojima su opruge i kuglice koje drze viljuske u brzini. A moguce da ima i problem u samom mjenjacu.
Ako se desi da pomesa brzine, jel mora da se skida ceo poklopac menjaca? Meni je poklopac iz jednog dela. Moram rssturati i deo od rucice menjaca. Ili moze da se oslobode gornji osiguraci sa oprugama pa da se mozda srafcigerom malo mrdne?
Kad je zakucao prvi put, rucica menjaca je bila na neutral poziciji i mogao sam je pomerati po celoj duzini. Znaci da su poluge bile poravnate. A posle je zakucao i ostao u cetvrtoj brzini sve dok nismo skinuli poklopac. I onda kada je trebalo da bude u neutralu, a reduktor aktivan, nece zadnje tockove da mrdne. Znaci zakucalo je nesto.

Jednom je iz sela zaglavio taj menjac u rikvercu mislim da je imao zetora kao tvog, zameniog ga je za veci.

Otac je prvo pokusao kod onih srafcica ali nije uspeo pa je morao da skida oko volana nesto i onu plocu gore, nemoze ko na imt na onu rupu gde se sipa ulje.Mozda i moze ali otac nije uspeo a i odaljio se od mehanike dosta.

Marko, jel ti sada menjač radi isti majstor?
Dali si razmislio da ti taj menjač sredi neko ko može garantovati za svoj rad?
Da remontovan menjač izdrži svega 500rh, je blago rečeno, neozbiljno..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Neko je pisao u ovoj temi, da li pocerina ili neki drugi clan da su nosili menjac na remont u Kisac, u Norden. Jeste da skidaju kozu s ledja ali mozda dobro rade, ipak imaju iskustva.

Ako se desi da pomesa brzine, jel mora da se skida ceo poklopac menjaca? Meni je poklopac iz jednog dela. Moram rssturati i deo od rucice menjaca. Ili moze da se oslobode gornji osiguraci sa oprugama pa da se mozda srafcigerom malo mrdne?
Kad je zakucao prvi put, rucica menjaca je bila na neutral poziciji i mogao sam je pomerati po celoj duzini. Znaci da su poluge bile poravnate. A posle je zakucao i ostao u cetvrtoj brzini sve dok nismo skinuli poklopac. I onda kada je trebalo da bude u neutralu, a reduktor aktivan, nece zadnje tockove da mrdne. Znaci zakucalo je nesto.
To sam i ja mislio da treba,pa sam skidao poklopac.A u stvari se sve rešava sa tim šrafovima koji su između rućice kardana i ručice za spori i brzi hod.Odvrneš maticu i vratiš polugu.
Samo što si ti gori od mene-Ja sam skidao samo ručicu menjača a ti ceo poklopac.Ali zato služi forum.ZAKLJUČAK: Ništa ne skidaš samo odvrćeš koja ti matica treba.
Ja sam mojom krivicom pokrjao jedan zubjer sam ga silom izbacio iz brzine.I lepo sam uradio onda ceo menjač i izučio veliku školu.

menjac sastavis i radi ako sastavis nesto naopako on nece da radi odma jos kod majstora. taj zetorov menjac je prost skoro kao da su ga deca crtala za skolski rad. kvalitet delova i nestrucno rukovanje dovode do kvarova .ako nestrucnim rukovanjem dodje do zaglavljivanje u dve brzine ne treba silovati ako gasi motor sigurno ce doci do loma zupcanika.iglicasti lezaji nisu najsretnije resenje ali traju.voze se zetori iz sedamdesetih godina

Ja sam bosh pumpe sa oba zetora slao kod Zeravice i zadovoljan sam.
Radio sam pumpu i sve dizne, ne secam se tacnih cena ali kada su stigle da se plate bio sam prijatno iznenadjen, tj. mislio sam da ce biti vise.

Za pumpu preporuka Žeravica. Kad smo kupili 7245, 2014.godine odmah smo skinuli pumpu i dizne od tada je radio 3000rs bez ikakvih problema, samo redovno smo menjali filtere, sad planiram da skidam dizne i da se proveravaju.
Sto se tice menjaca 100% je uhvatio dve brzine! Kupi sve nove osigurace brzina, po mogucnosti da su oni na kojima se mogu menjati opruge i stavljaj stare opruge umesto nove i bices miran sto se toga tice, kod mene sa novim oprugama jedva sam ubacio i izbacio iz brzine.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja rasturio konacno ceo menjac. Mukortpan posao.
Otkinuta dva zuba na donjem snopu od 3/4 brzine kao i 2/3 u gornjem snopu. I jedan zub okrnjen na prva/rikverc.
Nabavicu te delove i neka nam je Bog u pomoci da to sve vratimo kako je bilo.

Stao mi je mozak skroz.. cemu bese sluzi ova rucica ispod volana sa leve strane sa ovom belom ruckom? Moze biti u dva polozaja. U gornjem i donjem. Na jednom polozaju je lako kvacilo a na drugom poprilicno teze.

screenshot windows 7

Mislim da je za blokiranje drugog stepena kvačila. Odnosno kad stisneš kvačilo da možeš da mjenjaš brzine. Dane propada do stepena za kardan. Pošto ti nemaš ručno kvačilo kardana

Meni je ta rucica namestena da mi kvacilo bude mekano. I sa ovom mekanom varijantom, imam dvostepeno kvacilo. Tj kada recimo stisnem kvacilo, traktor prvo stane, pa kada ga stisnem do kraja, tek onda gasi kardan, kako se secam. Ili ista prica kad krenem da pustam kvacilo, prvo recimo proradi hidraulika, pa kad pustim jos vise, krene traktor da krece.

Nazad
Vrh