Zetor

Кардан ти баш одрешио кесу,сваки дан понова.:)
Зашто баш тај модел?
Нек те служи како си замислио.

Nije bas svaki dan ... Sta da kazem, rodna godina pa ima se i vise sredstva za mehanizaciju :sreca:

Njega bas sam hteo zato sto imamo vec takvih tipova Zetor'a (4712 i 3511s) i mnogo mi je lakse za odrzavanja a posteno receno i jefitini su za odrzavanje malo trose i pouzdani su. To mi je puna kapa i sve sto zahtevam :)

Hvala lepo, ziv bio :cool:

- - - - - - - - - -

Jel to 4911 jer vidim ručicu kardana (kardansko kvačilo )

Rucica sa leve strane je kardansko kvacilo sto je bilo serija kod njih...
a desno je rucna i ispred rucne ono sa crvenom bojom je od bocne kose koju je vlasnik bivsi koristio odavno i zdrobio negde :sta:
A inace je ovaj Zetor 4712

Srecno kolega....to je mozda i jedna od najboljih serija u istoriji Zetora.

Kardansko kvacilo je MNOGO zgodna stvar.Pre neki dan kosena neka stara livada (cisto da se pokosi da ne raste i ne osvaja korov).
Razdvojim kocnice, namestim onaj tockic/granicnik od hidrualika (koliko mi odgovara da dize kosu posto nema potrebe da dize do kraja) kada dodjem pred kraj otkosa, umesto da stajem i iskljucujem kosu, podignem hidrualik, povucem rucicu kardana, drugom rukom motam volan i ako treba malo blokiram tocak kocnicom, ulecem u novi otkos, spustam hidraulik i rucku kardana i vozi...SVE U HODU i BEZ STANI-KRENI (ukljucuj- iskljucuj kosu/frezu itd)...

Verujem da se samo koriscenjem ove rucke (kvacila kardana) na nekoj livadi od 2-3 hektara moze ustedeti bar pola sata kada se kosi nekom starijom bocnom ili zadnjom kosom...

Jeste, ali nema bas svako love ( a ni potrebe) da investira u rotacionu kosacicu...

Elem pre neki dan pozajmismo zadnju kosu bratu od strica.Od kako je prosle Jeseni umro stric ovo je prva godina da on sam kosi.
On zakacio za Zetora 6211 i kosi "cinculira" sa gasom od 1200-1300 obrtaja recimo....ja prolazim pored i nikako da mu objasnim da mora da da veci gas....
On kao "pa nije kosa teska za njega..".Ma reko ne kazem ti ja da das gas sto je njemu to "tezak" prikljucak vec sto kao i ja na 4911 imas samo "spori" izlaz kardan-a (jedan od retkih primeraka iz te serije koji nema brzi kardan tj mogucnost biranja 540-1000 obrtaja)...on kao "dobro" i nastavi po svome da "cinculira" - valjda misli da ce tako da ustedi gorivo, a u stvari zbog tog cinculiranja radio je dosta duze i tesko da je "ustedeo" pola case goriva...al dobro nek svako radi kako mu je zgodno...

Srecno kolega....to je mozda i jedna od najboljih serija u istoriji Zetora.

Kardansko kvacilo je MNOGO zgodna stvar.Pre neki dan kosena neka stara livada (cisto da se pokosi da ne raste i ne osvaja korov).
Razdvojim kocnice, namestim onaj tockic/granicnik od hidrualika (koliko mi odgovara da dize kosu posto nema potrebe da dize do kraja) kada dodjem pred kraj otkosa, umesto da stajem i iskljucujem kosu, podignem hidrualik, povucem rucicu kardana, drugom rukom motam volan i ako treba malo blokiram tocak kocnicom, ulecem u novi otkos, spustam hidraulik i rucku kardana i vozi...SVE U HODU i BEZ STANI-KRENI (ukljucuj- iskljucuj kosu/frezu itd)...

Verujem da se samo koriscenjem ove rucke (kvacila kardana) na nekoj livadi od 2-3 hektara moze ustedeti bar pola sata kada se kosi nekom starijom bocnom ili zadnjom kosom...

Hvala kolega,
Ko je imao ili ima Zekana UR1 zna kakvi su to traktori.
Rucno kardansko kvacilo je po meni milina za posao.. samo po gasu... a i moram da priznam dopada mi se specifican ton njegov :ppozdrav:
ja koristim rotacionu kosu, ovu bocnu bi rado uzeo da je ovaj covek imao...

Ako neko zna, zasta tacno sluzi ona rucka sa belom plastikom molio bih da mi objasni...

Sto sam ja na svoj 3511s primetio je kada je podignem rucku gore kvacilo je tvrdje a dole mekse i to je sve...

Ako neko zna, zasta tacno sluzi ona rucka sa belom plastikom molio bih da mi objasni...

Sto sam ja na svoj 3511s primetio je kada je podignem rucku gore kvacilo je tvrdje a dole mekse i to je sve...

Pa upravo to sto si rekao, tvrdje i mekse kvacilo, s tim da kad je mekse ne odvaja kardan (duplo kvacilo ne radi) ali zato ne boli noga, tako bi trebalo voziti kad se ne koristi kardan.

Pa upravo to sto si rekao, tvrdje i mekse kvacilo, s tim da kad je mekse ne odvaja kardan (duplo kvacilo ne radi) ali zato ne boli noga, tako bi trebalo voziti kad se ne koristi kardan.

Hvala kolega na odgovoru, nisam 3511 koristio tolko sa kardanom pa zato pitam. Do sada sam iz neznanja uvek 35ticu gasio ukljucio kardan pa upalio.
Hteo bi na njemu da bude kao na 4712 rucica, jer sve jedno semering od radilice moru cu uskoro da zamenim. Pa da to ujedno uradim.

Ajde kada se priča o kardanu, kako je ispravno da uključim kardan na 7011? Da li moram kvačilo da povučem, uključim kardan i vratim kvačilo kardana? Ili na neki drugi način? Planiram da ga koristim za pokretanje pumpe za navodnjavanje preko brzina.

Da li je za vas koji imate rucicu kardana to bas neophodno da se vuce prilikom ubacivanja preko menjaca? Kod mene na 5711 ne.
Ja recimo kada sam strugao drva traktorskim cirkularom: stisnem kvacilo, malu rucicu sa leve strane stavim u skroz gornji polozaj gde je oznaka menjaca, desnu malu rucicu stavim u neutral i to je cela prica. E sada, u zavisnosti koja ti izlazna brzina kardana treba, ubacujes u tu brzinu. Ja sam recimo koristio 5 brzinu na nekih 900rpm. Na taj nacin, traktor ne trosi skoro nista goriva, a izbacuje oko 700-800rpm obrtaja na kardanu. Ako bih dodao gas, povecava se brzina kardana do nekih maksimalnih 1000-1100 rpm.

U pravu si prilikom ukljucivanja ne treba da se povlaci rucica kardana,ali prilikom vracanja na normalan polozaj gde radi hidraulik i kardan mora da se povuce.

Ja recimo kada sam strugao drva traktorskim cirkularom: stisnem kvacilo, malu rucicu sa leve strane stavim u skroz gornji polozaj gde je oznaka menjaca, desnu malu rucicu stavim u neutral i to je cela prica. E sada, u zavisnosti koja ti izlazna brzina kardana treba, ubacujes u tu brzinu. Ja sam recimo koristio 5 brzinu na nekih 900rpm. Na taj nacin, traktor ne trosi skoro nista goriva, a izbacuje oko 700-800rpm obrtaja na kardanu. Ako bih dodao gas, povecava se brzina kardana do nekih maksimalnih 1000-1100 rpm.

Marko ne bih zeleo da izgleda da ti "popujem" ali bih ti ipak toplo preporucio da kada koristis traktor za okretanje kaisa na cirkularu ipak koristis 4-tu brzinu - nemoj da ti bude zao goriva ( i recimo gas od 1500-1600 obrtaja).Moj deda je PROFEISONLANO strugao sa cirkularom od 1971 do pa sve do kraja 90-ih.Pri tome je za okretanje kaisa od 1975 do 1988 koristio Zetora 3511S i UVEK se radilo ISKLJUCIVO u 4-toj brzini preko menjaca.Kod strica sa Ursusom C-355 takodje 4-ta.Isto vazi i za ostale ljude koji su koristili traktore tipa Zetor/Ursus za cirkular.Nije to bas BEZ RAZLOGA (tj. nisu bas oni svi bili ludi pa da ne znaju)....
Ta brzina u 4-toj na gasu 1600 je dovoljna-optimalna za 99% trupina na koje ces ti naici u zivotu (a ako sam dobro razumeo radis za sebe, ne radis profesionalno kao moj deda)...I sam sam preturio "nesto" trupina preko ledja...Sa tom brzinom okretanja remenice, mora da bude "vraski" cipava trupina pa da ti recimo "ugasi" traktor (ako je nov kais i dobro podmazan kalafonom ili ga zbaci sa remenice ako je vec malo stariji i istegnut) ili pravi probleme (uostalom zna se kada se naidje na takvo stablo recept je "guraj polako i hladi testeru vodom")...

Mom dedi je menjac sa tako intenzivnom upotrebom (a 75-80% radnih sati traktora je bilo okretanje kaisa preko menjaca u 4-toj) napravio 11 500h do prve opravke...

Poslednja izmena:
Kacerac, hvala svakako na savetu. Strugao sam tanja drva za sebe i to jednom u zivotu u trajanju oko 2h i to je sve. Obzirom da su tanja drva, u petoj brzini na ovih 900rpm traktor nije ni jednom zadrhtao niti mu se promenio ler gas. Prosto je bilo i vise snage nego sto treba. Da sam sekao deblja drva, sigurno bi zekonja bio u cetvrtoj brzini na potrebnim obrtajima, u zavisnosti od prenosa cirkulara.

Nazad
Vrh