SasaK
Član
Ima u selu do mojega
zetor kao na slici 7340, traktor mercedes, sta drugo da kazem, radnik vrhunski.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Da li neko ima raspored brzina za Zetora 6011. Mislim koliko km na sat ide u koj brzini.
I kojim brzinom Zetor ide u branju. Imam kombinaciju 6011 Zmaj 223, ali tek za sledecu sezonu. Pa se pitam u kojoj bi brzini isao, nesto mislim da bi mogao u 4. spora i 1. direkta. Kod nas se seje redje, na nekih 25-28cm.
Da li neko ima raspored brzina za Zetora 6011. Mislim koliko km na sat ide u koj brzini.
I kojim brzinom Zetor ide u branju. Imam kombinaciju 6011 Zmaj 223, ali tek za sledecu sezonu. Pa se pitam u kojoj bi brzini isao, nesto mislim da bi mogao u 4. spora i 1. direkta. Kod nas se seje redje, na nekih 25-28cm.
Sporo je to za branje, 4. spora je i za oranje spora, ja je koristim samo kad je baš teško. Peta spora je dosta brža od 4. spore a prva brza je sporija od 5. spore. Za branje bi bi bila 5. spora ako ej dobar sklop i 2. brza ako je lošiji, tako u mom kraju beru.
Sporo je to za branje, 4. spora je i za oranje spora, ja je koristim samo kad je baš teško. Peta spora je dosta brža od 4. spore a prva brza je sporija od 5. spore. Za branje bi bi bila 5. spora ako ej dobar sklop i 2. brza ako je lošiji, tako u mom kraju beru.
U mom kraju često beru 2. brzom, uključe kardan na 1000 obrtaja i gotovo na leru beru (štede gorivo) no to može samo na ravnim parcelama. Inače, nisu brzine iste kod svih Zetora. Kod mene je 5. spora solidno brža od 1. brze a vidio sam traktore kod kojih nije tako. Takodje, ja imam nenormalno brz rikverc a neki nemaju. Najčešće sam imao priliku da gledam 4911, 3320 i 7745 Plus (mašine iz komšiluka) u branju i brzine im nisu ni izbliza jednake. 7745 i 3320 beru na 1000 kardanu sa malim gasom, obično u 2. brzoj, ovaj 3320 to posebo često radi jer ima polovljenje brzina dok 7745 Plus ima 10+10 mjenjač (sa reverzerom) i snage kao bager pa on bere sa 2. brzom pod malim gasom (ima dvoredni Zmaj) čak i na brdovitim parcelama. 4911 radi u 1. brzoj jer mu je mrsko da prebacuje iz sporih u brze kad ide u rikverc jer je i kod njega 5. spora brza od 1. brze.
I mene to nervira. Cimanje mi je nekada u teskom oranju da prebacujem u sporohodne tj da prebacim u 5 sporohodnu, kako bi u tom trenutku prilagodio pravu brzinu pa onda ostajem u prvoj brzoj iako mi je spora u tom trenutku.a cemu je to na zetoru da je 5 spora brza od prve direktne? a primijetio sam pri voznji zetora da je nagla promjena iz 4 u 5 isto ko na imt iz 2 u 3 na mjenjacima koji imaju 3 brzine. cini mi se da se ne moze dovoljno zaletit da ga spremi za 5 brzinu ili u imt u 3. cini mi se ko malko veci propust na traktorima.