Zapocela se diskusija u temi: slobodna diskusija o traktorima, pa ajd da pitam ovde obzirom da se radi o zetoru:
Koristim traktor poslednje 2 godine aktivno tako sto sam sipao nekih 10L vode i 2L 100% antifriza u hladnjak, i dok radim bilo sta, temperatura nikada nije preko 60ak stepeni C niti je varirala voda u hladnjaku (nije bilo potrebe da se doliva).
Pre dva, tri dana kada sam orao, odlucim da mu podignem zavesicu hladnjaka da mu pomognem da postigne radnu temperaturu.
Dok sam vozio do njive, nije mrdnula temperatura (hladno je + 99% nemam termostat u sistemu), ali kada sam uskocio u brazdu, posle par krugova, temperatura je skocila na nekih 85 stepeni otprilike. Super, pomislih, ali sam takodje osetio da kao negde voda isparava.
Stanem ja i dignem haubu, i vidim da fali vode u sistemu. Imao samnom 2L u flasi i sipao, i vidim da je voda uzburkana tj sto mogu da vidim kako malo dohvata celije. Nije bilo dovoljno vode, al sta je tu je.
Vratim se u kabinu i temp odmah spade na nekih 60-65 stepeni. Nastavim da orem i posle par krugova ponovo ode temperatura na ovih 80ak. Ja pogledam ponovo u hladnjak, i opet je nivo opao (mada ga ni malopre nisam dopunio koliko mu je trebalo). Ja ovih 1L sto mi je bilo za pice sipam i izorem jos 20ak ari da kompletiram oranje.
Dodjem kuci sa temperaturom od oko 80-85 stepeni, ne gasim traktor i 2,5 litra vode sipam u hladnjak gde je dosao nivo do vrha, pa temperatura ponovo spade na 60ak.
E sada, da li je sve ok i da li mi je samo pokvaren termostat (ako ga imam) i da li je normalno da se posle otvaranja termostata dolije 5 litra vode kada sam vodu pregrejao dizanjem zavesice, ili je mozda problem ozbiljniji?
Juce sam kupio termostat i planiram da kupim nekih 5-6 litra 100% antifriza ali pre toga moram da vidim da li postoji problem i gde moze da gubi vodu ako svih ovih meseci nije gubio.
Sada je voda istocena i iz hladnjaka i iz bloka jer sam previse razblazio ovo malo antifriza sto sam imao, ali planiram da pogledam karter da li je ulje belo ako je dihtung stradao na glavi, i sta bih jos mogao da pogledam?