Zetor

Ne iskace iz brzine. Lupkaranje se cuje nekoliko sekundi i stane, iako traktor nastavi da ide istom putanjom.

meni se culo lupkanje kad se rasppado lezaj iglicasti na snopu,pa je prestalo,kad smo ga rasturili iglicastostog na mestu nije bilo ni iglice vec dole samleven siso na dno kartera.

dal imas dovoljno ulja?

Prosle zime je stavljena nova spojnicka osovina posto se stara zajela; stavljen je i nov iglicasti lezaj. Nije se valjda vec raspao? Ima ulja dovoljno.

Zdravo svima ! Kupio sam skoro traktor Zetor 6718 iz 1974 pa me interesuje sve o njemu ! Jel ima neko ovakav traktor i koliko vredi sada otprilike !?

Druze, znam da je komplikovano, ali preporucujem ti da procitas celu ovu temu (iako ima 200 stranica, stranice se brzo iscitaju a ima dosta korisnih informacija) i bice ti dosta jasnije sve oko tvog traktora. Posle, ako budes imao neko konkretno pitanje, tu smo da ti pomognemo koliko znamo i mozemo.

Zapocela se diskusija u temi: slobodna diskusija o traktorima, pa ajd da pitam ovde obzirom da se radi o zetoru:

Koristim traktor poslednje 2 godine aktivno tako sto sam sipao nekih 10L vode i 2L 100% antifriza u hladnjak, i dok radim bilo sta, temperatura nikada nije preko 60ak stepeni C niti je varirala voda u hladnjaku (nije bilo potrebe da se doliva).
Pre dva, tri dana kada sam orao, odlucim da mu podignem zavesicu hladnjaka da mu pomognem da postigne radnu temperaturu.
Dok sam vozio do njive, nije mrdnula temperatura (hladno je + 99% nemam termostat u sistemu), ali kada sam uskocio u brazdu, posle par krugova, temperatura je skocila na nekih 85 stepeni otprilike. Super, pomislih, ali sam takodje osetio da kao negde voda isparava.
Stanem ja i dignem haubu, i vidim da fali vode u sistemu. Imao samnom 2L u flasi i sipao, i vidim da je voda uzburkana tj sto mogu da vidim kako malo dohvata celije. Nije bilo dovoljno vode, al sta je tu je.
Vratim se u kabinu i temp odmah spade na nekih 60-65 stepeni. Nastavim da orem i posle par krugova ponovo ode temperatura na ovih 80ak. Ja pogledam ponovo u hladnjak, i opet je nivo opao (mada ga ni malopre nisam dopunio koliko mu je trebalo). Ja ovih 1L sto mi je bilo za pice sipam i izorem jos 20ak ari da kompletiram oranje.
Dodjem kuci sa temperaturom od oko 80-85 stepeni, ne gasim traktor i 2,5 litra vode sipam u hladnjak gde je dosao nivo do vrha, pa temperatura ponovo spade na 60ak.
E sada, da li je sve ok i da li mi je samo pokvaren termostat (ako ga imam) i da li je normalno da se posle otvaranja termostata dolije 5 litra vode kada sam vodu pregrejao dizanjem zavesice, ili je mozda problem ozbiljniji?

Juce sam kupio termostat i planiram da kupim nekih 5-6 litra 100% antifriza ali pre toga moram da vidim da li postoji problem i gde moze da gubi vodu ako svih ovih meseci nije gubio.
Sada je voda istocena i iz hladnjaka i iz bloka jer sam previse razblazio ovo malo antifriza sto sam imao, ali planiram da pogledam karter da li je ulje belo ako je dihtung stradao na glavi, i sta bih jos mogao da pogledam?

To je ipak mnogo u oranju - isprica cu ti par slucaja, ali bolje da menjamo kanal, jer znam da cemo oduziti o traktorima, kao obicno pa da ne smaramo ovde ostale... :ppozdrav:

Ja nemam termostat a ni zavesicu ne da mi žena zavesu da kačim na traktor :haha: i pri oranju ne diže temperaturu ali ipak malo izbaci vode na iber lauf od hladnjaka

Meni je prošle jeseni isto izbacivao vodu obiđem jednom dospem 1-2 l vode.
Sikidao glave nosio na ravnanje i ispitivanje menjao dihtunge .... i opet isto .
Onda primetimo da na većem gasu se crevo hladnjak - motor skuplja kao da pravi vakum
Na kraju odneo hladnjak kod majstora on ga rastavio i očistio ( kaže dobro je i išao koliko je bio začepljen ) ponovo sastavio i posle toga je bilo sve OK.
Ove godine u oranju nisam dosipao možda 2-3 dcl vode dnevno .

Poslednja izmena:
Koj plug vuce zetor 5011, 5211? Zemlja ni teska ni laka za obradu,nesto izmedju? I sa kojim traktorom moze da se poredi po snazi? Na primer, da li moze da se nosi sa IMT 549 ili Ursusom 355?

Ovi su traktori od 3 cilindra, oko 50 ks (mozda nesto manje, zavisi od standarda da li je DIN ili SAE)... Sad koji plug vuce... Video sam i 756 VK, sve zavisi od zemlje, koja je pozeljna dubina, koju gumu nosi (12,4 ili 13,6 ili 14,9) i kakve su ripne na tim gumama, i jos 100tina stvari...

I meni se svidja. Ali mislim da trazi oko 11000e. Mislim da je realna cena ovog traktora oko 8000e

Da je prvi vlasnik i da ga je on platio novog i da garantuje radne sate pa i da se covek slozi da ima pravo da trazi koliko hoce al cim je to preprodavac tu nema ni govora o trgovini za te novce.Moze samo da sanja i da se nada da ce koja budala naici.Nije da nema budala ali je nevolja sto su budale davno ostale bez tolikih novaca ( ako su ga uopste ikad i imale)

Koj plug vuce zetor 5011, 5211? Zemlja ni teska ni laka za obradu,nesto izmedju? I sa kojim traktorom moze da se poredi po snazi? Na primer, da li moze da se nosi sa IMT 549 ili Ursusom 355?

Slabiji je od ursusa, (3 klipa) osjeti se. A sto se tice IMT 549 jaci je od njega. Kod mene obicnu oru sa plugovima IMT 755, moze i 756 u laksoj zemlji bez problema.

Nazad
Vrh